Navara – Jakovenko 1,5:0,5 a postup do semifinále!

Spanilá jízda Davida Navary na FIDE GP v Jeruzalémě pokračuje, když si jako první z účastníků turnaje dnešní výhrou nad Dmitrijem Jakovenkem zajistil postup do semifinále!
Uvnitř článku najdete vítěznou partii Davida Navary okomentovanou IM Jaroslavem Burešem.

Po strhující bitvě s Číňanem Hao Wangem pokračuje v dobré formě hrající David Navara, který poslal Dmitrije Jakovenka domů již po dvou vážných partiích!

Včera náš hráč celkem bez problémů  udržel Jakovenka černými v italské hře a soupeři se dohodli na smíru už v 18. tahu, který Navara po maratónu s Wangem nejspíš uvítal. V dnešní partii se hrála sicilská obrana a náš velmistr hájící bílé figury v ní dokázal přehrát svého obávaného soupeře, který tak nenaváže na předešlý skvělý výkon, kterým dokázal v předchozím kole vyřadit hvězdu první velikosti – Šachrijara Mameďarova.

Rozhodující partie s komentářem Jaroslava Bureše:


Český fanoušek se tak může těšit na další kolo, ve kterém se Navara utká s lepším z dvojice Karjakin-Wei Yi.
Fandíme!  :cze:

Přenos z tie-braku 2. kola (od 14:00), ze kterého vzejde soupeř Davida Navary (anglicky):

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Bureš

Pokud by Dmitry v 24. tahu zahrál c4 a na to by David v 25. tahu reagoval Vgd1, tak mně počítač ( Komodo 9 64-bit, Depth 31) ukazuje pouze +0,68 což odpovídá mému hodnocení v analýze +=,… Zatímco, kdyby na tah c4 reagoval v 25. tahu bxc4, tak mně počítač ukazuje +1,19. Zatímco počítač (Stockfish 10+,hloubka 39/99) který je zadarmo dostupný na stránce lichess ukazuje hodnocení +1,8 po braní bxc4. Pokud nebudeme mít stejný počítač a stejnou hloubku analýzy, tak nikdy nebudeme mít stejná čísla.

Ondřej Havelka

Díky za tyto miničlánky, jen bych trošku upřesnil, že podle mého PC je 24. … c4 pravděpodobně taky prohrané (PC jednoduše bere na c4 a říká,že bílý má +2, (i po Vgd1 +1), takže += je za Jakovenka až příliš optimistické. (lidské hodnocení pozice by bylo asi, že černý střelec je jako pěšec tudíž bílý má výhodu asi +2, což by mělo stačit k výhře). Jinak bych nebyl proti, kdyby byly články malinko obsáhlejší a ne jen na 5 minut četby :D.

Jan Jílek

Občas budou články delší, občas kratší, jak se kdo rozepíše. V tomto příspěvku je samozřejmě daleko cennější analýza partie silným hráčem než moje omáčka a jako slušné plus vidím to, že to vyšlo poměrně rychle po dohrání partie (taky nemusí být vždy). Další plus vidím v tom, že zde jde celkem slušně komentovat a třeba i napsat, že byste rád obsáhlejší články  :mrknuti:

Jan Jílek

Díky 🙂 Snažíme se, začínáme, učíme se. Sami nevíme, kam se to dostane. Máme nějakou vizi (možná by Whisky byla lepší  :smich: ), uvidíme, jak se ji podaří naplnit.

Lubos Zimniok

Jen počkej 🙂 Však se dočkáš 😀 😀 😀 Jako… Jsou dvě (možná i více 🙂 ) možnosti: 1/ rychlá krátká reakce na aktuální dění 2/ propracovanější příspěvek, který už ovšem nemusí být aktuální
Za mě: dávám přednost rychlé reakci. Ono by možná vypadalo divně, kdyby vyšel článek o Davidově úspěchu až v době, kdy už by seděl David v letadle 😀
Ideální je možná kombinace: nejdříve rychlá reakce a později důkladnější analýza (nejen šachová)….
Uvidíme, jak se vše vyvrbí 🙂

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x