Turnaj jednotlivců na Olympiádě dětí a mládeže zná své vítěze

V úterý před polednem byla známa jména vítězů všech 4 kategorií jednotlivců. Celé dopoledne byla v sále i v předsálí cítit nervozita. Byl to boj až do konce. Lhotská, Kůsa, Stalmach a Šetina. Zlatí olympijští vítězové.
Pro náš pořadatelský kraj je to velký úspěch. Jakub Kůsa získal zlatou olympijskou. Vůbec poprvé v historii olympiád získal šachista našeho kraje zlato a překonal tím bronz Lukáše Vlasáka, Kubíkovo trenéra, který se na Olympiádě dětí a mládeže výborně stará o online přenosy.


Vyhlášení vítězů v kategorii Starší chlapci

Krátce po poledni proběhl květnový ceremoniál, kdy bylo oceněno šest nejúspěšnějších šachistů z každé kategorie. Ceny předával místopředseda šachového svazu Martin Petr a náměstek primátorky města Karlovy Vary Ing. Petr Bursík.

Na odpoledne, kdy olympionici měli volno, si pořadatelský tým připravil doprovodný olympijský turnaj OPEN ZŠ pro děti ze základních škol a víceletých gymnázií Karlovarského kraje. 41 malých šachistů se úderem 14 hodiny pustilo do boje a vychutnávalo si olympijskou atmosféru. Ve starší kategorii se nejvíce dařilo Jakubovi Červenkovi před Jaromírem Kodetem a Jiřím Ulčem. Mladší kategorii ovládl Vojtěch Červinka před Adrianou Kodetovou a Nikolou Kůsovou.

Ve středu ráno úderem 9 hodiny vypukl turnaj družstev. Výjimku měli kraje Moravskoslezský a Královéhradecký, které si vybojovaly přímý postup do čtvrtfinále. Body za pořadí jednotlivců určily nasazení do turnaje.

Komentář ředitele olympijského turnaje Marcela Vlasáka k průběhu turnaje družstev:
„Osmifinále dopadlo víceméně podle papírových předpokladů. Jihomoravský kraj jasně přehrál Jihočechy 4:0 a Středočeský kraj Olomoucký 3:1. Ostatní souboje však byly již vyrovnanější, když Zlínští porazili Liberský kraj 2,5:1:5, stejně jako Pardubický ten náš domácí. Zde jsem se mihl na závěr klání, neboť poslední partie se dohrávaly právě v tomto utkání. Po výhře Kuby byl stav vyrovnán a Honza srdnatě bojoval o remízu, která by vedla k překvapení ve prospěch Karlovaráků na první pomocné hodnocení. Pardubický jmenovec však dokázal partii zvládnout a vybojovat pro svůj tým postup do čtvrtfinále. My jsme přesto s účinkováním našich borců spokojeni, rvali se o svoji šanci pěkně. Osmifinálový duel přeci jen přinesl výhru níže nasazeného družstva z Ústeckého kraje, zde se však jednalo přeci jen o vyrovnaný duel osmého s devátým. Uvidíme, kam až družstvo z Podkrušnohoří na úkor šachistů z metropole dokráčí. Pomocné hodnocení bylo využito v posledním zápase, kdy Vysočina remizovala s Plzeňským krajem, ale díky výhře Rudolfa Juna na první desce pokračuje ve svém tažení. Ve čtvrtfinále již nebyla nouze o překvapení, o to největší se postarali ústečtí hráči, kteří vyřadili favorita z Královéhradeckého kraje 3:1. Podobný kousek se povedl Zlínským hráčům, kteří vyřadili Jihomoravany při stavu 2:2 díky výhře na druhé šachovnici. Výhra Michala Černého tak může mít nakonec příchuť medaile. Středočeši jasně přešli přes Pardubické borce po výhře 3,5:0,5. Roli favorita potvrdil i Moravskoslezský kraj, který se utká o medaile po výhře nad Vysočinou 2,5:1,5. Souboje o umístění sice napověděly šance týmů, ale rozhodnuto není. Pražští šachisté vyhráli boj o 9. místo 3:1 nad Plzeňským výběrem, zástupce pořadatelského týmu zvítězil v duelu o 11. místo s Libereckými šachisty 2,5:1,5, když své partie dokázali vyhrát Míša a Honza. Souboj o třináctou příčku je zatím po remíze Olomouckého a Jihočeského kraje vyrovnaný. Zítřejší odvety tak mohou být velmi zajímavé “.

Ve středu do Karlových Varů dorazila další vzácná návštěva, akademický mistr světa Tadeáš Kriebel, ambasador Olympiády dětí a mládeže.

Od 15 hodin proběhla v hracím sále simultánka právě s Tadeášem. Úžasná atmosféra a nasazení každého hráče. Každý chtěl zkusit vyhrát. To se bohužel nikomu z přítomných nepodařilo. Tři Tadeášovi protivníci s ním dokázali uhrát remízu, ostatní po boji padli.

V 18 hodin se uzavřel hrací sál s otazníkem, co přinese poslední olympijský den, který z týmů bude ten nejúspěšnější?

V přiložené galerii se můžete podívat na radost vítěze, líté boje Open ZŠ a také momentky ze simultánky s Tadeášem Kriebelem.

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Lubos Zimniok

Hezky napsáno  :palec-nahoru: Jen přidám informaci… Výsledky olympiády najdete v následujícím odkazu  :mrknuti: :
http://chess-results.com/tnr509197.aspx?lan=5&art=0

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x