Téměř bez krve

Druhým kolem pokračovaly turnaje na Prague International Chess Festival. Při pohledu na výsledky by se mohlo zdát, že šlo o bezkrevné kolo. Devět remíz z deseti a jedna rezultativní partie. Ale je to jen zdání.

Bojovalo se. V některých partiích dokonce hodně dlouho, ale hrálo se opatrněji, než v kole prvním. Je to pochopitelné, hráči, kteří v prvním kole prohráli, se potřebují „chytit“, ti, co vyhráli, zase cítí šanci na dobré umístění  :usmev:

Snad nejblíže k celému bodu měl bílý v partii Grandelius-Firúzdža, kde mladý Íránec ubránil pozici s pěšcem méně jen díky aktivitě své dvojice střelců. Zajímavá byla také partie Guijarro – Vidit Santosh Gujrathi (kdo ví, co je příjmení; pro jistotu to píši celé  :usmev: ) , kde bílý obětoval kvalitu za postup svých pěšců. Treska (šachový program Stockfish) tam sice vidí výhodu bílého, ale ani „ryba“ se nedopracuje k výsledku 1-0.

Podobně to vidí Stockfish  i v jediné rezultativní partii turnaje Challengers, konkrétně v partii Kriebel-Piorun, kde bílý získal kvalitu a dokonce mu zůstala i dvojice střelců, ale černé figury stály tak dobře, že prorazit bylo asi(?) nemožné. Tadeáše ctí, že se o to pokusil, ale bohužel to nedopadlo dobře. Tadeáš je tak jediným hráčem turnaje Challengers, který zatím nebodoval. Za předváděnou hru a za to, že se nemalou měrou podílí i na organizaci turnaje, však zaslouží „palec nahoru“  :palec-nahoru: . Věřím tomu, že se mu to „někde“ jistě vrátí a držím mu palce.

V turnaji Futures nezaváhal Václav Finěk (CZE) a jako jediný má dva body. Ale turnaj se teprve rozjíždí, tak uvidíme…

Na tabulky je ještě brzo, ale už první kola naznačují, kdo by mohl patřit k favoritům.

Výsledky 2.kola:

Masters:

Harikrishna Pentala ½ – ½ Jan-Krzysztof Duda
Sam Shankland ½ – ½ David Navara
David Anton Guijarro ½ – ½ Vidit Santosh Gujrathi
Markus Ragger ½ – ½ Nikita Vitiugov
Nils Grandelius ½ – ½ Alireza Firouzja

Partie 2.kola zde:

Challengers:

Nijat Abasov ½ – ½ Jorden Van Foreest
Tadeas Kriebel 0 – 1 Kacper Piorun
Andrey Esipenko ½ – ½ Hannes Stefansson
Lukas Cernousek ½ – ½ Mateusz Bartel
Van Dai Thai Nguyen ½ – ½ Jan Krejci

Partie 2.kola zde:

Futures:

Viktoria Nadzamova 0 – 1 Vaclav Finek
Nikola Kanov 1 – 0 Jachym Nemec
Bayaraa Chinguun ½ – ½ Roy Vagman
Jan Klimkowski 1 – 0 Karel Brozka
Gulenay Aydin ½ – ½ Ediz Gurel

Tabulky a výsledky naleznete na stránkách organizátorů pod položkou „Turnaje“: http://praguechessfestival.com/

Součástí letošního ročníku jsou i turnaje v rapidu a v bleskovkách. Sedmikolový turnaj pod vedením rozhodčího Martina Dobrotky se odehrál včera (13.2.2020). Zúčastnilo se 61 hráčů z 15 zemí (!), z toho 4 GM, 4 IM, 4 FM a 2 WFM.

V turnaji zvítězil s 5,5 body IM Pulpán Jakub z ČR před Dragošem Ceresem (FM) z Moldávie a Španělem  Danielem Alsinou Lealem (GM). První tři si rozdělili finanční ceny, ale pořadatelé měli připraveny věcné ceny i pro ostatní účastníky.

Konečnou tabulku najdete na chess-results : http://chess-results.com/tnr515893.aspx?lan=5&art=1&rd=7&turdet=YES&flag=30

Pokud byste nabyli dojmu, že i já jsem hrál nějak dobře, pak jde o dojem klamný  :usmev: Umístění sice dobré, hra nikoli a v podstatě jsem jen plnil to, k čemu mě předurčoval můj rating. Navíc jsem dostal v posledním kole „dáreček“ od indického hráče, který mi v rovné pozici odmítl remízu a při hře na vteřinách nastavil celou věž.

Překvapenému přihlížejícímu řediteli festivalu, který „obdivoval“ mou zázračnou schopnost vyhrávat takové pozice jsem lakonicky vysvětlil: „Nediv se. Normální dohoda win-win. On mi to „pustil“ dnes, já mu to pustím příště někde na turnaji v Indii.“ I když se mi od ředitele festivalu dostalo uznání, že se rychle učím, přece jen ve mně hlodá červíček pochybností, zda mě nehlásí na svaz  :smich:

Pokud by někdo nepochopil, šlo o žert. Prostě jsem měl štěstí…

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x