Zajímavé třetí kolo

Prague International Chess Festival včera pokračoval třetím kolem. Krvelační diváci se v turnaji Masters konečně opět dočkali rezultativních výsledků a ani remízy nebyly nijak nudné. V Challengers se také bojovalo a začal i mohutný open…

Fanoušsci Alirezy Firúzdži netrpělivě čekali na jeho první vítězství v turnaji. Přišlo včera. Firúzdža bílými zdolal Harikrishnu Pentalu ve španělské. Postupně zesiloval pozici až k výhře.

David Navara měl se svým španělským jmenovcem Davidem Antonem Guijarrou , řečeno fotbalovou terminologií, více ze hry a převaha v „držení míče“ byla nesporná. Pak však zahrál neopatrné 33.h4 a v oboustranné časové tísni ztratil nejen pěšce, ale i partii.

Jeden z favoritů turnaje Vidit Santosh Gujrathi bílými porazil Markuse Raggera, který zřejmě špatně vyhodnotil pozici, v níž má dvojici střelců. Celkem mě pobavila koncovka v této partii  :usmev:

V pozici na diagramu má černý pěšce méně, ale do výhry je díky dvojici střelců černého (hlavně Sb7 kontroluje důležitou diagonálu a8-h1) ještě velký kus cesty. Není  hned vidět, jak by měl bílý realizovat svou převahu. Černý ovšem pojal pozici originálně a aktivně bílému pomáhá uskutečnit jeho plány….

Nehodlám tady rozebírat těžkou koncovku, ale zaujaly mě následující dvě pozice. Dalo by se to brát i jako kvíz „Najdi tři rozdíly“:

Najdi 3 rozdíly

I laik pochopí, že tady „něco“ nehraje  :usmev: Ztratil se černý „držák“ pešec h6, ztratil se pěšec g4 a jezdec najednou stojí v centru šachovnice. Není třeba extra znalostí koncovek, aby člověk pochopil, že černý to sehrál špatně. Bílý si vytvořil volného pěšce a centralizoval svého jezdce. Málo? Pro někoho možná málo, ale pro velmistra dost na to, aby partii dotáhl do vítězného konce. Černý ztratil několik temp a to se prostě počítá.

Grandelius stál proti Viťugovi hodně dobře (také dvojice střelců, ale v jiné podobě!) , pak se však zalekl svých šancí a dovolil soupeři vyrovnat.

Poslední partie turnaje Masters mezi Dudou a Shanklandem slibovala zajímavý souboj. Oba hráči nepatří do kategorie „sušičů“. Duda, podobně jako s Navarou, zahrál v zahájení opět provokativní tah ( 18.Je3) a po poměrně divokém průběhu partie dospěla do zajímavé pozice, v níž měl černý za dámu věž a střelce, ale na rozdíl od bílých figur měly ty černé téměř dokonalou souhru. Bílý stál hůře a musel by vidět tah 27.Dc6! , aby partii zachránil. Neviděl, ale partie přesto skončila remízou, když černý také neviděl správné pokračování.

Partie třetího kola ke stažení zde:

Online: https://www.chessbomb.com/arena/2020-prague-chess-festival-masters

 

 

V turnaji Challengers se, chválabohu, chytil Tadeáš Kriebel a černými spolehlivě odpůlil Jordena Van Forresta. V partiích Bartel-Nguyen a Krejčí-Abasov by rezultativní výsledky čekal málokdo. Čekání na chybu a když ji soupeř neudělá, tak remis, co jiného  :usmev: Divácky neatraktivní, ale účelné.

To v partii Piorun-Esipenko (Jesipenko) si diváci přišli na své. Ostrá partie s oboustrannými chybami, o jejímž výsledku rozhodla časovka.

Časovka rozhodla i v partii Stefansson-Černoušek, kde stál dlouho Lukáš Černoušek lépe, ale v časové tísni chyboval. Stefansson se tak dostal do samostatného vedení a kdyby náááhodou turnaj vyhrál, byl by zřejmě skokanem „pětiletky“. Do turnaje Challengers se totiž dostal jako vítěz loňského openu, a protože vítěz Challengers postupuje do příštího ročníku Masters (loni postoupil Guijarro), byl by to ukázkový příklad vzestupu  :usmev:

Partie Challengers zde:

K online přehrání např.na Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2020-prague-chess-festival-challengers

V turnaji Futures se zatím nedaří jednomu z favoritů Janovi Klimkowskému z Polska. Naopak, překvapivě (pro někoho) je ve skupině vedoucích hráčů mladá turecká hráčka Aydin Gulenay se 2.5 body. Nás může těšit, že jedním ze tří dvou a půl bodových hráčů je i Václav Finěk  :cze:   Fandíme a držíme mu palce!

Tabulky a výsledky samozřejmě naleznete na stránkách pořadatele: http://praguechessfestival.com/

Včera byl zahájen open turnaj, jehož se pod taktovkou rozhodčího Martina Dobrotky účastní 248 hráčů z 35 zemí. Nikoho nepřekvapí, že v turnaji hraje 109 hráčů z ČR, ale turnaj si oblíbili i polští hráči, kteří si klidně mohli na cestu pronajmout autobus  :usmev: Třicetdevět lidí z PL by se v něm pohodlně usadilo…

Nasazení a výsledky openu na chess-results: http://chess-results.com/tnr515719.aspx?lan=5&art=0&fedb=CZE&turdet=YES&flag=30&zeilen=99999

Několik partií je přenášeno online: https://www.chessbomb.com/arena/2020-prague-chess-festival-open

 

 

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk Čekal

Off topic
Tak Vojta Plát, jak jsem zjistil na FB stránkách historika Jana Kalendovského, se již v útlém věku 12ti let dostal do sovětské učebnice šachu:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2531149903783110&set=a.1404298699801575&type=3&theater
A pan Boleslav i napříč tomu nominuje místo Vojty do Prague Chess Festival – Challengers adláta Tadeáše Kriebela…
Chod světa, bohužel i toho šachového, postrádá logiku.

Huna

Tadeáš Kriebel je hráč novoborského šachového klubu. Pražský šachový festival je tímto klubem organizován a nejedná se o akci pořadnou svazem ani žádnou jinou oficiální šachovou autoritou a žádnému soukromému organizátorovi nemůžete říkat, které hráče si má do turnaje pozvat. Je pak logické, že přednostně vyberou hráče ze svého klubu, z něhož až na Černouška, který si vybojoval účast na MČR, všichni čeští hráči jsou. Kdyby hrál Plát za Nový Bor, jistě by nominován byl. Jednoduché a logické.

Lubos Zimniok

Přesně, jak to píše „Huna“…. A pak ještě jedna věc: disciplinární komise jednala těsně před turnajem a nikdo nemohl znát výsledek jednání, tudíž žádný rozumný organizátor by asi neriskoval změny na poslední chvíli.

Jiří Novák

Tak ono hlavně pan Boleslav nemá žádný rozumný důvod proč by Vojtu měl chtít.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x