Paint It, Black

„Natři to, načerno“…. Nadpis jsem si vypůjčil z názvu známé písně kapely The Rolling Stones, protože ač nijak nepřeceňuji a ani nepodceňuji aktuální situaci (jsem cynický realista), nevypadá to dobře.

Nehodlám zde hodnotit vývoj a nebezpečnost nějakého viru, jako spíš vývoj situace, která vzniká. Vidím to černě. Vypadá to, že v dohledné době přijdeme o spoustu akcí a celkem by mě zajímalo, jaké plány má ŠSČR.

Karantény, zákazy shromažďování většího počtu osob atd. Přímo se to dotýká i šachového života. Rozehrané turnaje se jistě dohrají a bylo by hloupé je ukončit jen proto, že x-lidí spolu sdílí stejné prostory, ale i viry, již několik dní. Ale co jiné turnaje? Jak dlouho potrvá stávající situace a jak se bude vyvíjet?

To samozřejmě nikdo neví, ale je možné alespoň spekulovat. Američané předpokládají kulminaci epidemie (teď už se to nazývá „pandemie“-a pojišťovny z tohoto slova jistě radost nemají  :usmev: ) někdy v létě. Když se podíváme zpět, tak v kolébce pandemie, v Číně, trvá kritická situace již nějaký ten měsíc. Bylo by naivní předpokládat, že u nás se bude situace vyvíjet jiným způsobem. Jednoduše řečeno, nečekám, že tohle skončí za měsíc nebo za dva. Jistě, mohu se plést, je to jen má neodborná spekulace. Ale jako šachisté bychom měli předvídat i „nepravděpodobné tahy“.

Pokud půjde všechno „dobře“ (v rámci možností), pak za nějaký měsíc, dva jsme z toho venku. Pokud nepůjde vše dobře, čekají nás celkem nepříjemné věci-a teď nemluvím o zdraví, ale o šachu. Dá se očekávat, že spousta akcí bude přesunuta nebo přímo zrušena. Již teď byl odvolán Open Písek (snad se nepletu), zcela jistě se nedohraje Rapid Tour Ostravského Koníka. Ohrožen je i samotný turnaj Ostravský Koník a spolu s ním i akce Mistrovství ČR amatérů ve Vlčnově, jehož organizátoři se již při kritice zvoleného termínu (kolize s Ostravským Koníkem) dávno nechali slyšet, že jiný termín nepřipadá z finančních důvodů (platba za hrací místnost) v úvahu.

Ohroženy však budou i jiné turnaje a řekl bych, že ani pořadatelé openu v Pardubicích to nemusí „ustát“. Kromě těchto jednorázových akcí jsou však ohroženy i soutěže družstev a svaz by se k tomu měl nějakým způsobem vyjádřit.
I kdyby se našla „skulinka“, jak soutěže dohrát, tak budou zcela jistě poznamenány. Poznamenány jsou už teď. Osobně vím o několika hráčích, kteří jsou nyní v karanténě. Představme si, že do karantény se dostane polovina týmu, bude pak soutěž (jakákoli) ještě regulérní? Co cizinci hrající za různé týmy napříč soutěžemi? Budou se moci zúčastnit soutěží družstev? Odehraje se závěrečné trojkolo Extraligy? Jakým způsobem bude svaz situaci řešit? Ukončí soutěže předčasně nebo je nechá dohrát s torzy mužstev? Anuluje se celý ročník? Co bude a co nebude fér? Jaký dopad to bude mít na šachový život v ČR a ve světě?
Spousta zatím nevyřčených a nezodpovězených otázek…

Neměli bychom se tvářit bezstarostně, ale také bychom se neměli tvářit, že nás se to netýká. Týká a celkem dost. Jsem zvědavý, jak se celá situace vyvine a zda svaz bude vůbec schopen na nadcházející události adekvátně reagovat.
Doufám, že ano.


Máte-li dojem, že jsem to „natřel načerno“, pak je vaše domněnka správná  :usmev: Dělám to úmyslně, je lepší být připraven než zaskočen  :mrknuti:

Nezoufejte… Život je „švindl-závod“  :smich:  :smich:  :smich:

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Petr

Hezký den všem, svaz se bude řídit 1) nařízeními Ministerstva zdravotnictví 2) v jejich rámci zdravým rozumem. Prozatím není důvod rušit soutěže družstev, moc diváků na ně bohužel nechodí, takže průměrný Pražák je ve větším ohrožení každý den cestou metrem do práce.

Samozřejmě je možné, že stát opatření zpřísní, pak bychom reagovali odpovídajícím způsobem. Jsme připravení.

Např. MČR dětí do osmi let, které se mělo hrát na konci března za účasti více než 100 lidí, bylo odloženo, jak najdete na webu chess.cz. Podle vývoje situace budeme hledat náhradní termín.

Organizátorům turnajů v dubnu/květnu/červnu bych doporučil minimalizovat náklady na přípravu turnaje a mít na paměti, že možná bude nutné turnaj odložit či zrušit. To se týká i finále extraligy, kde není jisté, zda se bude konat, to teď neví nikdo. Každopádně přípravy budou běžet normálně. Pokud to bude odpovídat bodu 1) a 2) z úvodu, akce bude zrušena, pokud situace eskalovat nebude, bude se hrát. Všichni bychom byli radši, kdyby se normálně hrálo, a to bude záležet na dalším vývoji situace.

Lubos Zimniok

Děkuji za informaci. Už nyní začínají být soutěže na hraně regulérnosti. V některých týmech budou chybět hráči, jiné týmy budou mít problémy s hrací místností. Podmínky se stále zhoršují a je docela dobře možné, že do neděle, kdy pokračují soutěže, se dostanou do karantény celé oblasti. Nebylo by vhodné za takových podmínek soutěže přerušit?

Martin Petr

Po dnešním zpřísnění státních opatření jsme udělali operativní schůzku Výkonného výboru ŠSČR, rozhodnutí je na webu.

Jan Jílek

Je to celkem neveselé čtení  :smutek: jinak když jsme u té černé, vybaví se mi spíš tato píseň.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x