Stručně a bleskově

Koronavirus, turnaj kandidátů a jiné ….

Koronavirus

Jak se dalo předpokládat, vláda přitvrzuje a ve hře už je karanténa celé České republiky. Ač se to nezdá, toto opatření bude mít dopad i na šachový život v ČR. Doposud byly zrušeny jen soutěže a turnaje, po zavedení karantény už nebude možné ani trénovat ve více lidech jinak než přes internet. Zavřely se obchody, zavřely se i restaurace. Včera bědovali hned tři šachisté z blízkého okolí: “ To je konec šachu!“
Není, ale alespoň je teď jasné, že dnešní kola mistrovských soutěží družstev by se na mnoha místech nehrála (hrací místnosti v restauracích), ani kdyby je svaz nezrušil.

Turnaj kandidátů, …

… z nějž má vzejít vyzývatel úřadujícího mistra světa Carlsena, začíná slavnostním zahájením už zítra, tj. 16.3.2020. V místě konání (Jekatěrinburg, Rusko) přijali celou řadu opatření proti možné nákaze koronavirem. Přesto mnozí považují tuto akci za rizikovou. GM Radžabov se z turnaje odhlásil a nahradil jej Maxime Vachier-Lagrave. Odhlásit se hodlal i čínský velmistr Wang Hao, ale jak se dá vyčíst ze strohého povzdechu na jeho FB profilu, mateřská čínská šachová federace měla jiné mínění a zřejmě mu důrazně  „doporučila“ turnaje se zúčastnit.

Wang Hao

Turnaj kandidátů má být podle FIDE i pořadatelů nejlépe organizovaným turnajem. Pořadatelé přijali celou řadu opatření v boji s možnou nákazou, přesto však zůstávají pochybnosti a ozývají se hlasy, že turnaj měl být přeložen. Uvidíme, jak vše dopadne a zda se turnaj normálně dohraje.

Hraje se tempem (100’/40+50’/20+15′)+30′ / tah, dvoukolově. V prvním kole 17.3.2020 by se měly utkat dvojice:
Vachier-Lagrave : Caruana
Ding Liren : Wang Hao
Giri : Nepomnjašči
Griščuk : Aleksejenko

Smutná událost

Australská šachistka filipínského původu, manželka Levona Aronjana, WIM Arianne Caoili měla v sobotu v noci vážnou dopravní nehodu poté, co nezvládla řízení svého vozu a narazila do bariéry pod mostem v Jerevanu. Její stav je vážný, ale stabilizovaný.

Caoili arianne 20081121 olympiade dresden

Caoili Arianne, olympiáda Drážďany 2008 (Zdroj: wikipedie)

Snad vše dobře dopadne. Přejeme mladé půvabné šachistce brzké uzdravení.

Nebojme se samoty při karanténě!

Je velmi pravděpodobné, že bude brzy celá republika v karanténě. Šachisté mají výhodu, že mohou hrát i z pohodlí domova přes internet. K tomu můžete využít buď přímo server šachy.cz nebo můžete vyzkoušet třeba lichess.org . Samozřejmě, je i spousta jiných šachových serverů…
Pokud by někoho při hře na internetu náhodou přepadly deprese ze samoty, pak vězte, že existuje řešení  :usmev:

„Na záchode nie si sám, je tam s tebou Harmasan!“  :mrknuti:

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Myslím, že Giri může překvapit, tipnu ho na vítěze turnaje!  :usmev:
https://www.instagram.com/p/B9oaud-HbOi/

Martin Petr

Ahoj všem,

konec šachu se rozhodně nekoná. Naopak, oproti jiným sportům máme obrovskou výhodu, že můžeme fungovat online. Třeba dnešního turnaje, který jsme s Michalem Novotným, Lenkou Kůsovou a dalšími svolali přes Facebook, se zúčastnilo 339 hráčů. 🙂 Turnaje budou pokračovat každý den, z kandidátů by měly být komentované přenosy, chystáme přednášky … Každá krize je zároveň příležitost.

Schůze VV ŠSČR můžou být Skypem, výuka dětí může probíhat přes Twitch, a doma člověk šachy pořád hrát může. 🙂

(a dodám na odlehčení, že Petr Koutný mi nehacknul účet)

Mějte se!

Lubos Zimniok

Myslím, že kdyby komukoli Petr Koutný hacknul (to jako vážně???) účet, poznalo by to i dítě z druhé třídy ZŠ  :usmev: Je jasné, že internet je pro nás dobrá volba. Je otázka, jak jej maximálně využít (tím nechci říct, že aktuální využití je špatné).
Joooo….
Aha  :usmev: ….takze turnaj na lichess.org nepořádal RaP Šachy? Asi jsem to pochopil špatně  :usmev: Pokud to byl počin ŠSČR, tak :  :palec-nahoru: , ale i tak dobrý turnaj, pokud to pořádal RaP Šachy…

Zdeněk Čekal

Radostná událost. 100% ochrana před koronavirem:
https://www.facebook.com/PavlikPatrik/videos/10219446596147232/

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x