Turnaj kandidátů, po třetím kole den volna

V Jekatěrinburgu se hrálo třetí kolo, dnes, tj.v pátek 20.3.2020, mají hráči volný den. To se moc nelíbí Girimu, který se domnívá, že prodlužováním turnaje se zvyšuje riziko nákazy.

Volný den se ovšem určitě bude hodit Caruanovi, který dostal „pecku“ od Ting Li-Žena (Ding Lirena). Zbývající tři partie skončily remízami. Partie jako obvykle okomentoval Lukáš Klíma. Já si na tomto místě dovolím jednu jeho analýzu zpochybnit  :usmev:

Nemám čas sledovat partie online a už několkrát jsem psal, že nejsem masochista a vůbec bych nedokázal sledovat živé komentování (ať už je dělá kdokoli). Partie si prohlížím obvykle v klidu v noci. Samozřejmě i s komentáři jiných lidí. K partii Ting Li-Žena s Caruanou má zajímavou poznámku i u nás dobře známý IM Viktor Volodin, který se domnívá, že si Caruana v partii přehodil tahy. Ať už je jeho domněnka správná či nikoli, Volodinova šachová myšlenka je přinejmenším zajímavá.

Pozici na následujícím diagramu hodnotí Lukáš znaménkem „+/-“ s poznámkou, že černý nemá dostatečnou kompenzaci za dva pěšce.

Po 17.Sd4

Černý zde zahrál 17. … Jg6 a přesně, jak píše Lukáš Klíma, černý je bez dostatečné kompenzace. Volodin se domnívá, že právě zde došlo k přehození tahů a že černý měl hrát nejdříve 17. … Vc8 a až po ústupu jezdce na e3, pak tah  Jg6. Nijak extra jsem to nezkoumal, ale při letmém pohledu to nevypadá špatně. Ani Stockfish nijak výrazně neprotestuje. Pravda, sice Stockfish 11, ale na hodně starém železe a jen v krátké (bleskové) analýze. Pokud se někomu z vás chce, můžete myšlenku Volodina prověřit.

A co si pro nás připravil Lukáš Klíma? Zajímavé rozbory, co jiného  :usmev:

Lukáš Klíma:

Pojďme se podívat na takovou typickou Griščukovu partii v tomto turnaji. Griščuk hraje zatím velmi dobře, své soupeře přehrává do pozic okolo plus 1 až plus 1,5, jenže pak přijde časovka a výhoda vyšumí do remízy.

Giri s MVL moc nebojovali.

Trochu bojovnější remíza se odehrála v následující partii.

Nakonec jedno velké překvapení. Ding po dvou hrozných porážkách vykostil hlavního favorita turnaje Caruanu. Doufám, že se turnaj dohraje, protože to vypadá na pěknou melu.


Tolik Lukáš Klíma.

Dnes je volný den a co bude zítra? Kdo ví? Předpokládám, že už od včerejška probíhají horečnatá jednání v zákulisí. Někteří tvrdí, že turnaj se dohraje, protože pro Rusy je to věc prestiže. Jiní si myslí, že vše záleží na tom, jak se bude dařit domácím borcům a podle toho se pak turnaj dohraje nebo nedohraje  :usmev: , já si myslím, že se turnaj nedohraje.

Mám pro to jeden „velmi závažný“ důvod: účast Maxime Vachier-Lagraveho  :smich: Vynikající hráč a věčně „druhý“. Prostě smolař. Hodněkrát usiloval o možnost hrát turnaj kandidátů, tak když už se mu to tentokrát povedlo, není přece možné, aby se něco nepokazilo.  :smich:  :smich:  :smich:

 

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Countryside

Ahoj všichni.
V partii Ting, Li-žen – Caruana, Fabiano navrhuje Volodin přehodit tahy a za Caruanu zahrát nejprve 17…Vc8 a po 18.Je3 teprve Jg6.
Pozici si tím černý opravdu vylepší, zejména ve spojení s nyní možnou výměnou černopolných střelců. Např. po 19.Df5 Sc5! 20.Sxc5 Vxc5 21.Va3 Db6 22.Sb5 Ve5 jsou najednou černá pole v moci černého. Následující pozici vznikající po šílených tazích 23.a5 Dc7 24.Vxb3 Vxf5 25.exf5 Je5 26. Vd1 hodnotí počítač za lepší pro bílého (+0,6) – ale hrejte to !?

Jan Jílek

Nepíše to samé Luboš v článku pod diagramem?  :usmev:

Luboš Zimniok

Nepíšu. Tedy kromě prvního řádku, což je, předpokládám, citace  :usmev: . Ty varianty vypadají dobře a já bych do té pozice šel za oba  :smich:

Jan Jílek

 :smich:

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x