Turnaj kandidátů, čtvrté kolo

„A přece se točí!“ pronesl prý toskánský filozof, astronom a fyzik, když odcházel od inkvizičního soudu, aby zbytek života strávil v „karanténě“ (domácí vězení).
‚A přece se hraje!‘ pronesl anonymní fanoušek při sledování včerejšího čtvrtého kola turnaje kandidátů v Jekatěrinburgu. Ano, hrálo se. Všechny partie skončily smírně.

Hrálo se, ale atmosféra houstne. Diváci již nemají přístup, členové televizních štábů předkládají organizátorům něco jako „čestné prohlášení o bezinfekčnosti“, konkrétně seznam zemí, které navštívili v únoru a březnu a rouška (respirátor) je u nich povinností.
Prezident Ruské šachové federace Andrej Filatov, která je spolupořadatelem (!) turnaje kandidátů, vyzývá organizátory turnajů k jejich ukončení a ruský kontroverzní opoziční vědec a politolog Valerij Solovjej tvrdí v rádiové relaci „Echa Moskvy“, že v Rusku zemřelo na koronavirus už 1600 lidí a nakažených je mezi 130-180 tisíci lidmi. Vzhledem k tomu, že svá tvrzení není schopen (nebo nechce) podložit konkrétním zdrojem, zajímá se o něj generální prokuratura.

Tolik k aktuální situaci v Rusku, aby se v komentářích mohli vyřádit jak „rusofilové“, tak jejich protivníci  :smich:  :smich:  :smich:

Ať už je situace v Rusku jakákoli, nikdo z nás není schopen to rozumně posoudit. Přece jen to ale z průběhu včerejších partií vypadá, že současný stav má vliv i na samotnou hru účastníků turnaje. Příznivci konspiračních teorií by mohli tvrdit, že se všichni domluvili na remíze  :smich: , ale to by byla opravdu „silná káva“.
Ve skutečnosti se normálně hrálo. Vachier-Lagrave měl včera snad nejblíže k výhře, ale nedokázal porazit Griščuka, který opět spotřeboval téměř všechen čas, Alexejenkovi se černými podařilo přesnou obranou vybojovat remízu proti Wang Haovi, Ting Li-Žen (Ding Liren) remízoval s Girim a  ani Caruanovi se nepodařilo v rovné pozici přetlačit Něpomňaščiho.

Takhle to vidím já.
A jak to vidí Lukáš Klíma?
Ten bryskně využil situace a vzhledem k tomu, že kromě partie Vachier-Lagrave vs. Něpomňaščij se nikde nic zvláštního nedělo, rozhodl se relaxovat a vzal si jednodenní volno  :usmev:

Vachier-Lagrave mohl získat výhodu, kdyby místo 30.Sa3+ zahrál 30.Ve4 (viz ilustrační varianta).
Zbytek partií bez komentáře.

 

 

 

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Velmi výstižné přirovnání jsem četl na facebooku : “ Být vděčný Číně za roušky,
to je jako být vděčný SSSR za dodávku předražených dozimetrů po Černobylu 86. “
Turnaj kandidátů tedy pokračuje, ovšem pomalu se začíná blížit i šachová olympiáda, která má zahájit začátkem srpna v Moskvě. První náznaky toho, že bude odložena, se objevují na webu FIDE, kde jsou členské federace upozorněny, aby zatím neobjednávaly letenky pro své výpravy. A pokud jde o počet nakažených a již zemřelých, myslím, že daleko blíž pravdě než úřední statistiky je Valerij Solovjej.

Zdeněk Čekal

„Rusko vysílá do Itálie stovku armádních lékařů a virologů. Mají pomoci v Lombardii…“
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/rusko-vysila-do-italie-tym-armadnich-lekaru-a-virologu-40317617?seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Co vy na to, trolle? Putin celou dobu fuj…A ejhle, když teče neschopných a paralyzovaným „liberálním“ demokratům do lodi, jak se najednou hodí ruská humanitární pomoc…Už aby šla „slavná“ EU do pr….

Jim Vasilis

Já mohu ocitovat Garriho Kasparova ( v reakci na dokument CNN ) . A zdejším fanatickým putinovcům asi radost neudělá : „Why is CNN running Putin’s propaganda? Russia’s numbers are „low“ because they are lying. They are always lying until proven otherwise. They don’t take down misinformation, they take down the truth. I’m furious. „

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x