Polovina nebo celý? Turnaj kandidátů přerušen!

(Aktualizováno. Přidány partie, doplněn překlad textu FIDE)
V turnaji kandidátů bylo včera odehráno sedmé kolo a dohrála se tak první část turnaje. Ve druhé části by se měli utkat jeho účastníci opačnými barvami. Měli…

… pokud by se mělo pokračovat. A pokračovat se nebude!

I přes sílící protesty velké části šachové veřejnosti a samotných účastníků turnaje to ještě včera vypadalo, že se bude hrát.
Prezident FIDE Arkadij Dvorkovič tvrdil, že vzkaz ruského prezidenta Putina, aby všichni zůstali doma (mimochodem, následující týden se v Rusku nebude pracovat, něco jako „celotýdenní státní volno“ se 100% náhradou mzdy), se netýká turnaje kandidátů  :usmev: Sebevědomí (nebo lobbistické schopnosti?) prezidenta FIDE by mu mohl závidět leckterý politik.

Dvorkovičův dlouholetý spolupracovník,  bývalý viceprezident FIDE a výkonný ředitel Ruské šachové federace Ilja Levitov, se však vyjádřil, že by sedmé kolo mělo být posledním na tomto turnaji. Nicméně Dvorkovič je jako kafemlýnek: „Turnaj se dohraje…turnaj se dohraje…turnaj se….“

Přitom při pohledu na partie a z vyjádření hráčů na liduprázdných tiskovkách je jasné, že hrát už nechtěl (téměř) nikdo. Hráči myslí především na to, jak se po turnaji dostanou domů. Snad jen MVL „chce“, ale ten „musí chtít“, protože se na turnaj dostal tak nějak „mimochodem“ a kdo ví, kdy se mu to zase poštěstí.

Zmiňovaný Ilja Levitov přidává k dobru jednu “ černohumornou“ historku:
„Zeptal jsem se jednoho váženého velmistra:
Jak se po turnaji dostanou hráči domů?
Nijak,‘ odpověděl velmistr, ‚budou tady sedět a připravovat vítěze na zápas o titul.‚ “

Dnes ráno FIDE rozhodla, že se turnaj přeruší, přičemž dosavadní výsledky zůstávají v platnosti a v náhradním termínu se bude pokračovat osmým kolem. Oficiálním zdůvodněním je, že FIDE nemůže garantovat účastníkům a zainteresovaným osobám (rozhodčí apod.) bezpečný a včasný návrat domů.

Následuje volný překlad zprávy vydané prezidentem FIDE Arkadijem Dvorkovičem:

„Vláda Ruské federace dnes oznámila, že počínaje 27. březnem 2020, Rusko přerušuje mezistátní leteckou dopravu, bez dalšího časového upřesnění.

FIDE nemůže pokračovat v turnaji bez záruk včasného a bezpečného návratu hráčů a funkcionářů. V této situaci a na základě ustanovení 1.5. z Pravidel turnaje kandidátů se prezident FIDE rozhodl turnaj pozastavit. Ten bude pokračovat později, přičemž přesné termíny budou oznámeny, jakmile to umožní situace související s globální pandemií viru COVID-19. Jak bylo stanoveno zvláštními pravidly, odsouhlasenými hráči před začátkem akce, výsledky 7 odehraných kol zůstávají v platnosti a turnaj bude pokračovat ve stejném složení, počínaje 8. kolem. FIDE děkuje hráčům, funkcionářům, dobrovolníkům a celému týmu organizátorů, včetně šachové federace Ruska a hlavního partnera turnaje – SIMA-Land.

S pozdravem,
Arkadij Dvorkovič,
Prezident FIDE“

Pro milovníky konspirací  :smich: :
FIDE pochopila „vzkaz“ od hráčů a turnaj konečně přerušila.
Tři remízy a jeden rezultativní výsledek, kdy vedoucí hráč turnaje podlehl ve variantě C19, mají podle konspirátorů znamenat: ‚Přežíváme, ale COVID-19 (C19)nás dostane.‘   :usmev:

Pravda je však zřejmě jiná. I blízcí spolupracovníci Dvorkoviče se stále hlasitěji ozývali, že by turnaj měl být přerušen. Mimochodem, Arkadij Dvorkovič dnes slaví narozeniny, takže přerušení turnaje je vlastně takový „dárek“.

 

Tabulka po 7.kole

Turnaj kandidátů 2020, po 7.kole

Partie 7.kola komentované IM Lukášem Klímou.

Včera byla jednoznačně nejsledovanější partií turnaje kandidátů partie MVL-Nepo. Nepo vedl turnaj o bod právě před MVL, tak bylo zřejmé, že bílý prostě musí vyhrát a to se mu povedlo ve velmi dobré partii. Jen mi nějak není jasné, proč zvolil Nepo „francii“, která je velmi dvojsečná a také velmi riskantní, ale znáte to po bitvě je každý major Zeman…

V turnaji se mi také velmi líbí, jak hraje Griščuk. Ve většině partií získává převahu, jen ji díky svým obvyklým časovkám nedokáže využít. Prostě, jak se říká-čumí na to, jak spiderman na biolit-a čas je najednou fuč…

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
15 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk Čekal

„Tři remízy a jeden rezultativní výsledek, kdy vedoucí hráč turnaje podlehl ve variantě C19, mají podle konspirátorů znamenat: ‚Přežíváme, ale COVID-19 (C19)nás dostane.“
PS. Pane Zimnioku není fér mystifikovat v této pohnuté době čtenáře. Varianta ze souboje MVL verzus Nepo nese kódové označení (=ECO) C18 a nikoliv C19. Přesný název zní „French Defense, Winawer Variation, Advance Variation (C18).“ Pro nevěřící Tomáše uvádím příslušný link na Chess Databasi:
https://old.chesstempo.com/gamedb/opening/699

Jan Jílek

Pane Čekale, většina zdrojů uvádí variantu jako C19, pokud se tam hraje 6…Je7, což se v partii stalo. Mj. chess365, chessgames.com a další.

Luboš Zimniok

Dovolím si nesouhlasit  :usmev:
Pro „věřící Tomáše“ : V partii se hrálo 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Bb4 4. e5 c5 5. a3 Bxc3+ 6. bxc3 Ne7 , přičemž jako „French Defense, Winawer“ je uváděna varianta s 6. …Ne7  :mrknuti:
Viz např.: https://en.wikipedia.org/wiki/French_Defence#Winawer_Variation
Takže si nemyslím, že mystifikuji. Ale přít se o to nehodlám, možná pak z toho někde vznikne C18 nebo něco úplně jiného.

Jim Vasilis

A jaké jsou reakce hráčů a funkcionářů ?
Vladimir Kramnik : “ Vzhledem k situaci ve světě jsem neměl ani zájem sledovat partie. Nechci nikoho odsuzovat, ale zahajovat turnaj byla chyba. “
Ilja Levitov : “ První věc, kterou by měla FIDE udělat . je to, že se omluví “
Jevgenij Barejev : “ Ten, kdo Dvorkovičovi poradil turnaj zahájit, by měl odejit z funkce “ .

To je jen výběr, na internetu je stejných ohlasů daleko víc. FIDE si měla vzít poučení z toho, jak reagovaly ostatní sportovní svazy a pořádání turnaje kandidátů přesunout na léto nebo podzim, i za cenu toho, že bude nutné změnit termín zápasu o titul. Bohužel však kritické hlasy ignorovala a teď vidíme důsledky. Taková je realita a na tom nic nezmění ani trapné mínusování od rudohnědých trollů s falešnými účty…

Jim Vasilis

Turnaj kandidátů skončil ostudou jak pro FIDE , tak pro putinovské Rusko.

Luboš Zimniok

Turnaj kandidátů je ostudou pro FIDE, která mohla předpokládat, že to tak dopadne. Proč pro Rusko? To nějak nechápu. Udělali, co mohli…

Countryside

No mělo to určitě i pozitivní stránku. Mohli jsme v této těžké době doma sledovat zajímavé partie nejsilnějších hráčů světa, i když částečně poznamenané situací.

Lubomír Zimniok

To je pravda. Taky jsme prý mohli slyšet hluboké filosofické myšlenky při rozhlasovém „videokomentování“ sedmého kola  :usmev: Jako…v dnešní době se zpřísněnými tresty celkem „odvážná filosofická“ vyjádření (slyšel jsem jen posledních cca 15minut, když mě na to upozornil nešachista, který si dal vyhledat do Googlu jméno komentátora), která jistě přispějí propagaci šachu v ČR.

Zdeněk Čekal

Asi jsem natvrdlý, pane Zimnioku, ale nějak nechápu obsah Vašeho příspěvku. Kritizujete komentář 7. kola Vojtou Plátem na kanále „Robert a Petr šachy?“

Luboš Zimniok

Ano. I když…to není kritika. Spíš údiv. Vojtova slova, netýkající se přímo šachu, nemusí být každému po chuti, a protože to financuje svaz (částečně…?), jde vlastně i o jeho postoj k tématu.
Podotýkám, že vůbec nerozebírám zda jsou Vojtova slova OK nebo ne. To si každý musí přebrat sám. Jen poukazuji na to, že pokud mluvím za sebe, tak mohu říkat cokoli, pokud mluvím za někoho jiného, kontroluji se. Mimochodem, kdybych tady psal jen sám za sebe, asi by to taky vypadalo jinak  :usmev:
(Pokud něco kritizuji, tak jako vždy [Honza Jílek mě za tohle vyjádření asi nebude mít rád  :smich: ] rozhlaso-video s pohyblivými pajduláky. )

Zdeněk Čekal

Nemáte tak úplně pravdu, pane Zimniku. Vojta byl placen i ze soukromých zdrojů. Finance, jež obdržel od ŠSČR za komenty, by mu neumožnily přežít karanténu ani o suchém chlebu a vodě. Vezmu-li do úvahy (hovořím pouze za sebe) neúměrnou délku některých přenosů (6. kolo – 7 hod+), je logické, že Vojtova slova sklouzla i k nimošachové problematice. Koneckonců i GM Cvek se ve svých výukových videích zaobírá filosofickými úvahami, což zvyšuje atraktivitu a oživuje nudnou látku. Ale zpět k Vojtovi…V přenosu ze sedmého kola se GM Plát prezentoval názory, které nerezonují s idejemi dobroserů z tzv. pražské kavárny. Jistě, z jeho úst zazněly myšlenky, po kterých by genderové bojovnice a feministky prohlasily Vojtu Pláta za šovinistické prase. Následná analýza nepřizpůsobivých menšin pak plně vyjadřovala i mé postoje k tématu. Vojta je inteligentní mladík (ač si někteří myslí opak) s prořízlou pusou a nebojí se prezentovat své názory na veřejnosti. Vám, pane Zimnioku, doporučuji kritizovat někoho za postoje s nimiž nesouzníte, pouze pokud dotyčnou osobu budete financovat z Vašich privátních zdrojů. Pokud je mi známo, nepřispěl jste na relace s GM Plátem (při vší skromnosti říkám na rozdíl ode mne) ani tím pověstným flokem.

Jan Jílek

Když už jsme u toho doručování, Vám bych pane Čekale doporučoval nedoporučovat ostatním co mají a nemají kritizovat. To je guláš, co? Já sám doporučuji nedoporučovat  :usmev: co se týče financí, tak nemáte pravdu. Přestože možná svaz nepřispěl moc, jeho přípravek byl nenulový a jeho jméno bylo s akcí spjato. Ono filosofování Vojty úplně vhodné nebylo, ale samozřejmě není to nic, co by se nedalo přežít.

Zdeněk Čekal

Já bych na oplátku Vám i panu Zimniokovi připomněl rčení „darovanému koni na zuby nehleď.“
PS. To, co Vám se jevilo jako „ne úplně vhodné,“ já kvitoval s povděkem. Pokud máte v oblibě genderově a multikulturně vyvážené pořady, sledujte raději veřejnoprávní televizi

Jan Jílek

Zase radíte? Nechte toho. Navíc dle vaší logiky jako přispěvatel kritizovat mohu…

Luboš Zimniok

Pane Čekale, je úplně jedno, jaké jsou mé názory a jak vnímám Vojtova slova já. Své názory si, pokud laskavě dovolíte, nechám pro sebe.
Pro mě je podstatné, jak vše MOHOU chápat jiní. V ŠSČR jsou lidé různí, s různými názory. Šachový svaz je financován z členských poplatků a z peněz od státu, tedy z našich peněz (peníze od státu jsou také „naše“). Zaregistroval jsem negativní reakce na Vojtova slova od členů svazu (přímo mi napsali, co „já na to“), tedy „platičů“, kteří stejně jako Vy nebo kdokoli jiný mají právo projevit svůj názor, proto jsem to zde zmínil.
Vojta (a kdokoli) může sám za sebe říkat, co chce. Toto ovšem byla akce zaštítěná svazem (ať už finančně nebo jen morálně).
Nikomu neberu jeho názor, víru, svobodu slova. Klidně si vykládejte, co chcete.
P.S.: Nesleduji ani video, ani TV, veřejnoprávní či jinou….

15
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x