Online sobota

Asi nejsledovanější akcí tohoto víkendu je Magnus Carlsen Invitational 2020  , tedy turnaj osmičky hráčů, o němž jsme se zde již dvakrát zmiňovali. Druhou „akcí“ byl přátelský zápas plebejců na serveru šachy.cz .

MCI 2020 hraný na serveru chess24.com začal včera prvními zápasy čtyř účastníků. Připomenu, že za vítězství v zápasu se přidělují tři body, za vítězství v tiebreaku má vítěz body dva, poražený jeden.

Tři body si připsal Ting Li-žen (Ding Liren)  za vítězství v poměru 2,5-1,5 nad Alirezou Firúzdžou (Firouzja). Po úvodní remíze bílými figurami vyhrál Ting Li-žen ve druhé partii černými a zbývající dvě parti bez větších problémů odremizoval.

Ve druhém zápasu se utkali Hikaru Nakamura s Magnusem Carlsenem. Celkem zajímavá řežba, kdy oba hráči vyhrávali své partie bílými figurami, dospěla do tiebreaku. V něm měl bílé figury, více času a povinnost vyhrát Nakamura. Partie se mu moc nepovedla a navíc byla přerušena rozhodčím, jenž na svém monitoru viděl špatně nastavený čas u Nakamury a žádal ukončení partie. Vše se téměř okamžitě vysvětlilo a pokračovalo se ve hře. Nakamura byl sice tímto nepříjemným vyrušením mírně rozladěn, ale sportovně přiznal, že to nemělo přímý vliv na výsledek partie, protože jeho pozice už byla dost špatná. Carlsen si tak za vítězný zápas vysloužil dva body, Nakamura jeden bod.

Dnes pokračuje turnaj druhou polovinou prvního kola, když se utkají Caruana s Něpomňaščim a Vachier-Lagrave s Girim.

Partie dnešního půlkola můžete sledovat buď přímo na http://chess24.com/ nebo třeba na mém oblíbeném a jednoduchém chessbomb  :usmev: , kde najdete i včerejší partie.


Pokud jste sledovali partie výše zmiňovaného turnaje a pak ještě zápas Čekal-Zimniok L. (přidávám „L.“, protože si jiný Zimniok stěžoval, že mu dělám svou hrou ostudu  :smich: ), bylo to, jako číst Bídníky Viktora Huga a pak si začít listovat Dikobrazem (pro mládež: humoristický časopis z éry předlistopadové-myšleno před listopadem 1989).

Samozřejmě nesměla chybět pečlivá předzápasová příprava  :usmev: Nevím, jakým způsobem se připravoval Zdeněk Čekal, ale mohu popsat svou „přípravu“. Několik zcela marných partií na lichess.org a sachy.cz, nahrávaní motivující hudby do přehrávače a rozšíření repertoáru zahájení o Sloní gambit (1.e4 e5 2.Jf3 d5), Hurtovu variantu Grobova útoku (1.c3 s následujícím Da4 a případným g4, k němuž jsem se v zápasu nedostal) a Damianovu obranu.

Při své „přípravě“ jsem narazil na známou partii prvního velkého šachanisty Michaila Čigorina, který pokazil skoro stejně velké množství partií jako šachanistický velekněz Honza Repák.

K úvaze, že Čigorin byl jedním z prvních šachanistů, mě nevede jen to, že se v zápasu se svým učitelem Šiffersem tvrdošíjně snažil dokázat, že může hrát i takové zahájení, jako je Damianova obrana, ale především to, že po 24.Dxa7 viděl remízu a nenašel několikatahový mat (šesti?), který jsem našel během necelé minuty i já  :usmev:

Určitě jej najdete i vy. Černý na tahu.

K partiím samotného zápasu…

V první partii měl bílé figury Zdeněk Čekal a po poměrně korektním a opatrném průběhu skončila partie remízou.

Ve druhé partii jsem vyzkoušel bílými 1.c3  :usmev: Jak konstatoval Jarda Bureš, není to nic strašného a tah se hodí do různých systémů. Ovšem Hurtův vynález 2.Da4 už zavání pekelnou sírou… Bílý si však může dovolit leccos. Komentátor (a případní diváci) asi byli překvapeni, že bílý v partii několik tahů po sobě ignoroval zisk kvality. Stejně tak to ignoroval i černý  :smich: … Mohl bych teď argumentovat tím, že jedno ze šachanistických přikázání zní: Nedobereš! Mohl, ale pravdou je, že jsem tah Sd6 vůbec neviděl. Nakonec zvítězil bílý v ostré pozici na čas.

Ve třetí partii zahájil Zdeněk královským pěšcem a konečně jsem mohl uplatnit dopolední „studium“ Sloního gambitu. Ze zahájení vznikla přibližně rovná pozice, ale pak jsem přehlédl ztrátu kvality. Soupeř měl zaslouženě zvítězit, s převahou kvality a pěšce, navíc v pozici, kde černý nemá co hrát. Problém je v tom, že se nerad vzdávám  :usmev: a když jsem viděl, jak bílému ubíhají vteřinky, tahal jsem tu „zdechlinu“ dál. Vyplatilo se. Partie nakonec skončila remízou po dohodě obou hráčů.
Jen pro pořádek upřesním, že jsem nezkoušel hrát jasně remízovou elementární pěšcovku na čas, ale nemohl jsem najít na šachovnici tlačítko pro nabídku remízy. Před zápasem mě nenapadlo, že bych něco takového potřeboval  :smich: Ještě jedno malé doplnění. V následující pozici se komentátoru Jardovi Burešovi nelíbilo, že jsem dobral pěšcem. Moc se to u partie nelíbilo ani mě, ale dobrání figurou by vedlo k ještě větší výhodě bílého, tvrdil v pozápasové analýze Stockfish 11. Viz diagram:

Ve čtvrté partii bílý v koncovce vypustil výhru. Ba co víc, přímo nahrál na vítězný smeč černému. Ale černý se gentlemansky rozhodl ušlechtilé gesto bílému oplatit a partie skončila remízou ve věžovce.

V páté partii se hrála španělská s g6. Ne, že bych to uměl, ale hraji to často a rád  :smich: Nakonec…po zahájení to ještě nebyla taková hrůza, ale pak jsem jako černý „ztratil nit“ a neviděl celkem logický plán, který v komentáři navrhoval Jarda Bureš. Ztratil jsem několik cenných sekund a „vymyslel“ jsem geni(t)ální 17. … Vh8, čímž jsem možná vyrazil dech soupeři a zcela jistě komentátorovi  :smich:
Pozice po 17.Sb3 a před 17. … Vh8

Zdeněk Čekal toho samozřejmě využil a získal kvalitu, kterou jsem však nemusel dávat. To mi však došlo, jak už to bývá, až o tah později. Malou útěchou mi může být, že si tahu 26. …Dg5 nevšiml ani komentátor. Opravdu malou, protože celou dobu jsem počítal s možnými hrozbami proti poli g2…a pak jsem na to zapomněl  :smich: Pozice by však i tak byla přivyhraná za bílého.

Diagram po 26.Sf7, černý hrál 23. …Vg8 :

Soupeř však opět místo rázného zakončení partie tápal, až nakonec ve chvíli, kdy jsem se užuž chystal kliknout na tlačítko „Resign“ (to jsem si zjistil, kde je   :usmev: ) Zdeněk nastavil věž. Nezasloužená výhra, ale co nadělám…

Šestá partie a zkouším Sicilský gambit. Sice nějaká nedostatečná kompenzace za pěšce by se s trochou snahy našla, ale jinak měl černý jasnou převahu. Dokonce ani nevadilo, že si nesezobl kvalitu. Jenže blicky se hrají i na čas a toho spotřeboval černý víc než bílý. Pár druhořadých hrozeb nebylo nic, co by se nedalo vyřešit ke spokojenosti černého. Černý ale v 32.tahu překročil čas.

Konečný výsledek je patrný z tabulky. Partie pro další studium šachanistů ke stažení zde (mládeži do 16 let doporučuji přehrávání jen pod vedením zkušeného lektora).
Video s komentářem IM J.Bureše: https://youtu.be/r-ufGFfIdoc

 

1,5-4,5

Nezbývá než poděkovat svému soupeři za předvedenou hru, Jardovi Burešovi za komentář, jenž se obešel bez mé předem připravené hudební „vaty“ a Honzovi Jílkovi a serveru šachy.cz za uspořádání takové taškařice  :smich:

Rovněž děkuji Šachanovi, že při mně po celou dobu stál  :mrknuti:

 

 

 

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Bureš

Děkuji Ti Luboši za kontrolu mého hodnocení počítačem.  :usmev:

Luboš Zimniok

Tak…samozřejmě  :usmev: …kdybych to viděl u partie, nepotřeboval bych komentář  :usmev: Tvůj komentář byl skvělý, o tom žádná… (dokonce jsi trefil i mé myšlenky  :smich: ) Bez kompu bych si nemohl dovolit cokoli kritizovat. Spíš mě těší, že jsem se občas „trefil“ do tvých myšlenek  :palec-nahoru:

Luboš Zimniok

A spíš jsem chtěl říct, že komentátor má stejně málo času (nebo ještě méně) než hráči. Komentovat s PC umí každý  :usmev: … i já  :smich: Tvůj komentář byl tak dobrý, že dokázal přitáhnout k monitoru i lidi, kteří neumějí hrát šachy, ale trochu mě znají  :usmev: A to je co říct  :palec-nahoru:

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x