Chystá se online Pohár národů

Možná dnes mnozí z vás už zaregistrovali informaci na serveru sport.cz o další velké online šachové akci.

Turnaje hraného tempem 25 + 10 se zúčastní týmy Číny, Evropy, USA, Ruska, Indie a „Zbytku světa“. Evropský tým má vést šachový „důchodce“ Garri Kasparov, tým Indie by jako kapitán měl vést Vladimir Kramnik. Týmy by měly být čtyřčlenné s povinnou ženskou šachovnicí, hrát by se mělo na serveru chess.com a povinností by měly být podobné podmínky jako v aktuálně hraném turnaji Magnuse Carlsena, tedy hráči by měli být sledováni webovými kamerami.

Celkový cenový fond turnaje činí 180 000,-$ a každý tým má obdržet za účast 24 000,-$. První dva týmy by pak měly mezi sebou sehrát finálový zápas, jehož vítěz si na své konto připíše dalších 24 000,-$, poražený 12 000,-$ .

Turnaj se uskuteční ve dnech 5.5.-10.5.2020 a v souvislosti s tímto datem se na internetu začala „probouzet“ živá diskuse. Předseda Ruské šachové federace Andrej Filatov totiž pro agenturu TASS prohlásil , že turnaj se koná na počest 75.výročí vítězství spojenců ve II.světové válce. Jeho slova však nepřímo popírá Nick Burton z chess.com, který konstatuje, že turnaj by měl být „svátkem všech národů, který přispěje ke sjednocení šachistů v této těžké době.“ Propozice turnaje na webu FIDE, včetně časového harmonogramu: https://www.fide.com/docs/regulations/Nations%20Cup%20Regulations%202020.pdf

Sestavy jednotlivých týmů zatím nejsou známy, ale spekuluje se, že na první šachovnici za Indii nastoupí bývalý mistr světa Vishvanathan Ánand. Na veřejnost také prosákla pravděpodobná neúplná sestava týmu Ruska: Něpomňašči, Griščuk a Karjakin.

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x