Online MČR minulostí

V sobotu, 25.4.2020, se uskutečnilo na serveru chess.com online Mistrovství České republiky v bleskovém šachu.
(Aktualizace 26.4.2020; 15:20) Pokud máte zájem a čas, můžete se podívat na MČR očima přímého účastníka turnaje, který dělil páté až desáté místo. Petr Hollan alias pedroholly22 nám poskytl odkazy na jeho stream z turnaje na platformě Twitch.tv a dále zhodnocení turnaje a jím odehraných partií na kanálu Youtube. Děkujeme!

Pořadatelům se podařilo na start přilákat 399 hráčů. Turnaj, hraný na třináct kol tempem 3 minuty + 1 sekunda za tah pro každého hráče,  byl velmi dobře dotován a hráči hráli o velmi zajímavé ceny (viz propozice).

Zřejmě největším lákadlem byla účast mnoha hráčů české reprezentace v čele s GM Davidem Navarou (hrajícím pod nickem FormerProdigy), který byl jedním z favoritů turnaje. I když sám David Navara před turnajem poukázal na skutečnost, že online šachy nejsou jeho doménou, ukázal, že to není tak docela pravda  :usmev: Do turnaje „naskočil“ sice až od druhého kola, ale brzy začal stoupat tabulkou vzhůru.

V konečném součtu vybojoval FormerProdigy 10,5 bodů (ze dvanácti partií!)  stejně jako další tři hráči. Jmenovitě hráči s přezdívkami: Alexchess1984, Diamantidis_13 a Lunaticx. Vedlejší hodnocení pak určilo následující pořadí (zatím neoficiálně, čeká se na potvrzení z herny chess.com):

  1. Alexchess1984 (GM Alexej Kislinsky)
  2. FormerProdigy (GM David Navara)
  3. Diamantidis_13 (IM Kourousis Epaminondas)
  4. Lunaticx (GM Peter Michalík)
A. Kislinsky

Kompletní, neoficiální, výsledky naleznete zde: https://www.chess.com/tournament/live/mr-v-online-bleskovm-achu-1199746?fbclid=IwAR1AKCq1qFqI2e0LZqdYGqUY8ZLSaeRElbJ04ke8Tlk-BGtadlhrwCD21hY&players=1 .

Pořadí v jednotlivých vypsaných kategoriích bude jistě v nejbližší době zveřejněno na webu ŠSČR.

A co nejvíce zaujalo nebo zklamalo mě?

Začnu „kritikou“…

Vadilo mi, že jsem neuměl (nepíši „nemohl“) najít turnaj a live partie na webu pořadatele (chess.cz), ani na webu herny (Chess.com). Celkem jsem se těšil na to, že se podívám na partie svých favoritů a přátel. Je docela dobře možné, že jsem někde přehlédl odkaz na live partie, ale opravdu se mi nepodařilo nic takového nalézt.

Všechno zlé je však k něčemu dobré  :usmev:
Ač téměř nikdy nesleduji komentované partie nebo turnaje na videu, tentokrát jsem udělal výjimku. Tedy musel jsem, protože jsem fakt nenašel odkaz na „živé“ partie…

Musím dvakrát smeknout:
1/ Martinu Petrovi (… svazu? … někomu jinému?) se podařilo dostat turnaj do Ivysilani České televize

2/ GM Martin Petr se jako komentátor svého úkolu zhostil více než dobře a jeho komentář mě mile překvapil  :palec-nahoru:   (a já, co se týče videa, chválím málokdy  :smich: ) . K tomu ještě oceňuji, že sám mohl hrát a místo toho se obětoval ve prospěch propagace

Shrnuto : celkem vydařená akce  :palec-nahoru:   a počkáme si na oficiální výsledky.


Poznámka pod čarou: doufám, že v článku nebude nikdo hledat žádné jinotaje (ani tam nejsou).

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
35 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Karel Jan Adamus

Fan club Pavla Chrze gratuluje k pěknému 335 místu!! ELO 1259 a zisk 4.5 bodů.Jen tak dál:-)

Zdeněk Čekal

Zdravím Vás, pane Adamusi. Nebuďme zlomyslní… Já jsem též turnaj sehrál jak xoxot (6/13). Ono je velice těžké udržet v 60, resp. 54 letech věku a tempu 3 + 1 krok s mladými a hbitými dravci. Když jsem si následně, po dvou panácích skotské na uklidněnou, partie přehrával, nestačil jsem se divit…V celkovém součtu jsem 7 x mohl jednotahově sebrat figuru, či naopak mohla být jednotahově odebrána mně. Zkrátka a dobře viděl jsem úplné hov…A sebekriticky přiznávám, že šachista IV. výkonostní třídy hraje blicky lépe než já. Věk nelze zastavit a já bych se už konečně na ty všemožné 3, 3+1, 3+2, 5…měl s prominutím vys…a zaměřit úsilí pouze na vážné partie.

Karel Jan Adamus

Vážení,absolutorium zaslouží GM Vojta Plát!!Už by se měl objevit v reprezentaci.Komentování se mi ovšem nelíbilo.A to,že GM David Navara nebyl připuštěn k prvnímu kolu….co k tomu dodat? Vítěz měl být prohlášen GM David Navara,nemohl za to,že něco nefunguje,jak by mělo.

Zdeněk Čekal

Pane Zimnioku, k partiím hráčů, které Vás zajímají, se dostanete následujícím způsobem:
1) V „result“ viz https://www.chess.com/tournament/live/mr-v-online-bleskovm-achu-1199746?fbclid=IwAR1AKCq1qFqI2e0LZqdYGqUY8ZLSaeRElbJ04ke8Tlk-BGtadlhrwCD21hY&players=1
kliknete na ikonu se jménem (nickem) hráče.
2) Objeví se vyskakovací okno – popup – opět se jménem (nickem) daného hráče. Zde zase kliknete (levým na myši) na jméno (nick).
3) Nyní již vyskočí „completed games“ daného hráče z Mistrovství ČR v bleskovém šachu.
4) Pokud šachista od skončení MČR odehrál další partie, je třeba pátrat v jeho herní historii.

Luboš Zimniok

Děkuji za návod pane Čekale. Partie, které jsem hledal a chtěl vidět, jsem už našel  :usmev: Spíš by mě zajímalo, zda neregistrovaný (nepřihlášený) uživatel serveru chess.com může (mohl) sledovat live partie. Je možné, že jsem „tupý“ a je to možná jednoduché, ale já to nenašel  :smich:

melanom

Na prvním místě bych chtěl poděkovat a pogratulovat Vojtovi Plátovi za perfektně odvedenou práci při organizaci tohoto skvělého turnaje. Samotný průběh turnaje se obešel bez sebemenšího zaškobrtnutí. Plynulost s jakou na sebe navazovala jednotlivá kola byla až udivující. Třešničkou na dortu byla závěrečná partie Navara – Plát. Úžasný turnaj!

David Navara

Turnaj proběhl lépe, než jsem očekával. (Soutěž netrvala dlouho a nezaznamenal jsem, že by někdo hrál podezřele.) Ale bez jediného škobrtnutí turnaj neproběhl. Já jsem byl včas přihlášený, půl minuty před začátkem mi vypadl signál a když jsem se znovu připojil s minutovým zpožděním, už jsem měl na kontě kontumační nulu. Připadalo by mi logičtější hrát bez minuty, ale na chess.com to mají nastavené jinak. Vůbec netvrdím, že bych za jiných okolností dopadl lépe. Takto jsem přeci jen měl přijatelnější soupeře než konkurenti, ale příjemný úvod to opravdu nebyl. Tím více mne těší, že se pak už žádné další problémy nevyskytly.

melanom

Na doporučení blba tady není nikdo zvědavý

Vojtěch Plát

Cituji:

Luboš Zimniok
Nějak nechápu, co tě tak rozžhavilo. Jen jsem napsal, že pokud nebude dost platících hráčů, bude celá akce ze sponzorských darů, což je, myslím, celkem logické a normální. 12 hráčů je v odkazu, o němž se píše na stránkách svazu. Nic jiného jsem o turnaji nečetl (a ani nehodlám).

50 Odpovědět13. 4. 2020 12:47

Proč se najednou pan Zimniok pídí po odkazu na turnaj, když napsal, že nehodlá nic dalšího o turnaji číst?

Luboš Zimniok

Protože se pídil po partiích  :usmev: , které mě zajímají.

Vojtěch Plát

Kdyby sis mě bezdůvodně nebloknul, tak ses mě mohl zeptat 😉 stejně tak ses mohl zeptat Martina Petra.

Vojtěch Plát

https://www.chess.com/tournament/live/mr-v-online-bleskovm-achu-1199746

Nahoře pod „Rating“: Bez omezení je obrázek na stáhnutí partií. Můžeš si přehrát partie tvých koní. Příště ale nepiš, že už o turnaji nehodláš nic číst, když akorát lžeš. Nazdar

Luboš Zimniok

Díky za radu. Nic takového tam pro neregistrovaného (nepřihlášeného) uživatele nevidím. Vidím pouze:
MČR V ONLINE BLESKOVÉM ŠACHU (bez odkazu)
Club: MCR v online bleskovem sachu (tady je odkaz na klub na chess.com)
Rating: Open 399 players Apr 25, 2020, 9:00 AM (bez odkazu)

…a pod tím Winners…

Vojta Plát

Nekdy si rikam, ze jak jsi chytry, tak jsi uplne dementni…je pomerne logicke, ze to je pristupne pouze pro prihlasene na serveru. Ucet mas hotovy za 20 vterin, to te nezabije. Pak si to muzes stahnout.

Luboš Zimniok

 :usmev: Jo, díky. To jsem věděl, že když si vytvořím účet, uvidím to. Ale tak nějak jsem nepředpokládal, že jej musím mít, když chci sledovat turnaj online  :usmev:

Vojta Plát

Vsak jsi se nechtel o turnaj zajimat, tak co najednou takovy obrat

Milan Kokta

Pane Zimnioku, kdo chce psa bít, hůl si najde. (Saturnin: citace tety Kateřiny)

Milan Kokta

Vojto,

tohle je škoda energie, snažit se potlačit zášť a snahu najít vadu na téměř bezvadném turaji v panu Zimniokovi je jako nošení sov do Atén.  :mrknuti:

Sláva vítězům (Vojta), čest poraženým (Luboš) a šachu (my) zdar!

Pěkný den

MK

Luboš Zimniok

Nějak Vám nerozumím pane Kokto  :usmev: . Vy v článku vidíte snahu najít vadu? Nebo snad kritiku? I Vy jeden vtipálku  :smich:  :smich:  :smich:

Milan Kokta

Chytrému napověz, hloupého kopni. Osobně nemohu, tak kopu alespoň takto, na dálku.  :libam: Vcelku škoda atraktivní domény, mít ji v rukou schopnější, kdo ví, jak by to dopadlo. Takhle navždy zůstane jen prostředkem seberealizace jednoho krátkozrakého egoisty. Buďte dobrý!  :mrknuti:

Jim Vasilis

Co by, kdyby… Kdyby teta měla kulky, tak by to byl strýc . Já jsem rád, že tu vycházejí zajímavé články a tento web navíc plní úlohu diskusní platformy. když po jejím zrušení na nss na facebook skoro nikdo nepíše .

Luboš Zimniok

Kdyby tuhle doménu převzali „schopnější“, možná byste už neměl šanci psát tyhle komentáře  :usmev: nebo byste mohl napsat tak maximálně nějaký oslavný a kladný komentář k absolutně korektnímu a studenému článku.
Mimochodem, povšimněte si, že ani pan Jílek, kterému doména patří, ani já (nevím, kdo z nás je krátkozraký egoista), po nikom pro sebe nic egoisticky nechce. Ba dokonce ani oslavné ódy psát nemusíte  :mrknuti: (ale nikdo vám v tom nebrání  :smich: )

Milan Kokta

„Vas nepotesim, pani Dostalova. Stale kvoka, stale kvoka.“  :mrknuti: Nebudte tak skromny, vsak moc dobre vite, o kom byla stran kratkozrakeho egoisty rec. Honzovy komentare se, na rozdil od vasich nezdarenych pokusu, daji cist.  :mrknuti: Tak soudruzi cest. A sbohem, prave jste prisli o potencialniho uzivatele. Panu kratkozrakemu egoistovi bych jeste zaverem vzal rad vitr z plachet, tedy vyjadrovat se ve smyslu „no to nas strasne mrzi“ nemusi. Tento by se mel spis zamyslet, proc bude mne podobnych, kteri vystraseni autorskym neumem navsteve webu obloukem se vyhnou, zcela jiste mnohem vice. Ale nenutim, kdo chce kam, pomozme mu tam.  :vitezstvi:  :usmev:  :vitezstvi:

Zdeněk Čekal

Tobě by, soudruhu Kokto prospělo, nepublikovat příspěvky ožralý. Věta: „No to nás tak strašně mrzí,“ se zrodila pouze v tvé pomatené mysli. Nikdy nezazněla z úst pánů Jílka či Zimnioka. Buď rád, hňupe, že na „zpravy,sachy.cz“ můžeš své slinty zveřejňovat bez cenzury. Považuji proto za nefér jednání flusat na majitele zdejší domény. Vyznavač liberálních hodnot – Petr Boleslav – luxus svobodné diskuse na svém webu „nss“ čtenářům odepřel.

Jan Jílek

Pojďme to, prosím, trochu uklidnit  :usmev: Vyhrocené diskuse nemám obecně rád, víc se v nich křičí a méně argumentuje.

Můj názor je, že kritika u tohoto článku od pana Kokty je fakticky neoprávněná. V článku opravdu není „snaha najít vadu na téměř bezvadném turnaji“.

Pokud by to tak bylo, asi bychom rozmázli fakt, že nasazování barev na zvolené herní platformě nebylo nejšťastnější a že třeba nejvýše nasazený David Navara přišel nesmyslně o celý bod jen proto, že se přihlásil (z důvodu výpadku) o několik (desítek) sekund později, např. místo toho aby měl jen čas odečtený z hodin.

Jako neadoruji jistého velmistra za to, že založil skupinu na chess.com, vyřizoval maily a sháněl sponzory, stejně tak jej nehaním za popsané nedostatky, které byly zásadní, protože velmi ovlivnily konečné pořadí. Vzhledem k tomu, že tyto popsané nedostatky nebyly ve článku zmíněny, tak se určitě nedá říct, že bychom se „snažili najít vadu“. Tak to prostě není.

Prosím o komentáře, pokud možno bez osobních útoků, pěkné a čtivé. Nemusí to být hned literární dílka, jaké např. předvedl pan Zdeněk Čekal, ale slušná diskuse založená na argumentech by byla fajn  :mrknuti:

David Navara

V zásadě souhlasím, přidal jsem plus.
Jen s dovolením trochu upřesním pár detailů. Na MČR v online bleskovém šachu jsem byl druhý nasazený, byl jsem tedy „jen“ jedním z favoritů. Kdybych se přihlásil o několik sekund později, byla by to moje chyba. Já jsem se do turnaje přihlásil včas, ještě jsem všechny pozdravil v chatu a pak jsem od počítače odešel, abych dal rozhovor televizi, uvařil si čaj apod. Půl minuty před startem jsem zjistil, že mi vypadl signál. Zhruba deset sekund po startu jsem byl opět připojen a měl jsem pocit, že se ještě nezačalo hrát. Přibližně po dalších 30 sekundách jsem zjistil, že asi budu muset stránky soutěže otevřít znovu. (Jak se následně ukázalo, server chess.com mne „vyšoupl“ z turnaje, když jsem v 18 hodin nebyl na startu.) V 18.01 a pár sekund jsem byl opět v turnaji, ale s kontumační prohrou v prvním kole. Nakonec jsem obsadil pěkné druhé místo a není vůbec jisté, že bych při normálním průběhu skončil lépe. Alexej porazil třetího i čtvrtého v pořadí a rozhodně nechci jeho vítězství zpochybňovat. Jen mi vadí ta zbytečná kontumace.
Oba Vojtové odvedli dobrou práci a turnaj byl zdařilý. Za tohle nemohli, jednalo se o kombinaci nešťastné náhody (výpadku v nejnevhodnější moment) a problematicky nastavených pravidel na pořadatelském serveru. Teď komunikuji s organizátory, aby předešli podobným problémům v budoucnosti. (Navrhl jsem dvě možná řešení. Ani jedno není dokonalé, ale obě jsou jednoduchá a lepší než to současné.)

Luboš Zimniok

Jednoduše bych to shrnul: chess.com se mi nelíbí. Aktuálně se tam hraje online Pohár národů a mám stejný problém jako při MČR-nikde nemohu najít relevantní info o turnaji, ani live partie. Partie vidím na chessbomb seřazené podle abecedy (bílé figury), sestavy týmu nevidím ani na chess.com, ani na webu FIDE. Jistě, mohu sledovat streamy, ale tam mi partie vybírají streameři. Nejsem sám, komu to vadí. Na chess24 mají alespoň přehledně seřazeny šachovnice v jednotlivých zápasech (jak je u nich obvyklé), ale také nemají přístup k live partiím. Stejně jako já na chess24 konstatují, že pokud jde o akci FIDE, bylo by vhodné umožnit přístup k live partiím všem zájemcům bez omezení.
A jinak: chess.com v poslední době několikrát „spadl“ před koncem turnaje, což také o něčem svědčí….

Zdeněk Čekal

„Na chess24 mají alespoň přehledně seřazeny šachovnice v jednotlivých zápasech (jak je u nich obvyklé), ale také nemají přístup k live partiím.“
Pane Zimnioku, live partie, včetně streamingu naleznete zde:
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-chess-com-online-nations-cup-2020/3/1/2
Jedním ze spolukomentátorů je mimochodem sám Magnus. Ohákl se na internetovou akci roku 2020 stylově – do teplákové bundy s kapucí…Rovněž se zapomněl oholit a učesat. Když nemá napomádované vlasy a je rozčepýřený, vypadá jako kluk z „mama hotelu,“ co žije ze sociálních dávek.

Luboš Zimniok

Ano, je možné, že už tam je i online. První dvě kola tam však určitě online nebyly. Partie tam byly doplněny později.

Jan Jílek

Vaše komentáře jsou mimo. V tomto článku není nic z toho co popisujete. Je napsán objektivně.

Nikdo Vás tyto články číst nenutí, v tom je svoboda volby. Já jsem se současnou podobou této sekce spokojen. Nikdo Vám také nebrání založit si vlastní web a tam psát lépe a radostněji  :usmev:

Jan Jílek

Gratuluji všem vítězům  :prvni:  :druhy:  :treti: Byla to pěkná podívaná  :palec-nahoru:
Dále bych rád zvlášť poděkoval Martinu Petrovi za skvělou propagaci šachu!  :cze:

Lukáš

Bude záznam z ivysílání k dispozici? Zatím není. Děkuji.

Luboš Zimniok

Upřímně…čekal jsem, že to bude v archívu a ono není. Předpokládám ale, že se někde celý přenos objeví.

Jan Jílek
Milan Kokta

Upřímně…čekal jsem, že jste čekal, že se něco nevydařilo. Tak čekejte dál.  :mrknuti:

35
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x