MCI’20, Šachan přichází?

Sedmé kolo turnaje Magnus Carlsen Invitational se (chválabohu) hrálo v jednom dni. Sedmé kolo, které určilo program semifinále a pořadí na pátém až osmém místě.

Při pohledu na výsledky sedmého kola mnoha lidem spadla brada až někam ke kotníkům: Magnus prohrál!? Giri zvítězil?! Ano, je to tak.

Je celkem zábavné sledovat partie Magnuse Carlsena a ještě zábavnější je číst rozhořčené nebo vyděšené komentáře šachových fanoušků  :usmev: , jejichž hlavičky nejsou schopny vstřebat prostý fakt, že šachy jsou jen hrou a mnohdy velmi zábavnou. Právě tohle ukazuje Magnus: žádný stres, čirá zábava. Při tom všem si MC zkouší, co všechno se dá ještě na nejvyšší úrovni hrát. A ukazuje, že toho lze docela hodně.

Proti Ting Li-ženovi si v první partii „střihnul“ Nimcovičovu obranu s přechodem do Skandinávské, ve druhé bílými figurami úspěšně spojil v sicilské dohromady několik myšlenek, ve třetí partii v duchu šachanismu zablufoval už ve třetím tahu na královském křídle a po 1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.Sb5 natáhl drze 3. …h5  :smich: Ve čtvrté si vyzkoušel královský gambit (neúspěšně).
Fanoušci na webech se dohadovali, že MC spekuluje a vybírá si soupeře pro semifinále, někteří v jeho partiích hledali hluboké myšlenky a další pochopili, že v tomto zápasu o nic důležitého nejde a že se Magnus zřejmě velmi dobře baví. Mimochodem, kdyby MC svého soupeře porazil, skončil by první a na čtvrtém místě by byl Ting Li-žen, takže by vznikly stejné dvojice, jaké máme teď. Pokud si něco MC vybíral, tak možná hrací den, protože dnes se hraje první semifinále, v němž se utká první hráč tabulky se čtvrtým. Druhé semifinále se hraje „až“ zítra.

Pro zajímavost uvádím všechny Magnusovy šachanistické skvosty ze sedmého kola.

 

 

 

V sobotu se titíž hráči utkají znovu a vsadím se, že to už bude jiný Magnus.

O páté místo se v přímém souboji utkali Nepomňašči s Firúzdžou. Po první partii šel Firúzdža do vedení, ale Nepo kontroval hned dvakrát. Ve čtvrté partii vyhrál Íránec a šlo se na armageddon, v němž měl bílé figury Nepomňašči. V koncovce těžkých figur měl Firúzdža sice pěšce méně, ale to v blickách nemusí nic znamenat. Když se Nepo uchrtil na dalšího pěšce, kterého by stejně neudržel, mohl Firúzdža remízovat. Ale místo toho chyboval hned dvakrát po sobě a partii i zápas prohrál.

Giri na tomto turnaji překvapuje  :usmev: Nějak si nevzpomínám, že bych jej viděl vyhrát tolik partií proti špičkovým hráčům, ale možná mám jen špatnou paměť. První partie zápasu skončila „giriovsky“, tedy remízou. Pak však Giri zvítězil černými a ve třetí partii se mu i přesto, že hrál na sekundách (pokud se mi časový údaj zobrazoval správně), povedl krásný matový závěr. Přiznám se, že jsem matový motiv neviděl okamžitě a až po několika sekundách mi došlo, že Vh5 je nekrytelná hrozba.

Čtvrtá partie už tak byla jen formalitou, která nemohla nic změnit na vítězství Giriho.

Maxime Vachier-Lagrave bojoval o páté místo, ale nakonec skončil poslední. V zápasu s Nakamurou se ujal vedení hned po první partii. Když se mu ve druhé partii podařilo bez problémů remízovat černými, asi by si na Naku vsadil málokdo. Jenže Nakamura je bojovník a už ve třetí partii srovnal skóre. Ve čtvrté se hrálo až do holých králů a následoval tiebreak. Bílé figury měl MVL a i když ze zahájení vyšel lépe, s ubývajícím časem se začínal dopouštět nepřesností (že by nervy?  :usmev: ). Ve vyrovnané pozici pak ještě chyboval a Nakamura chladnokrevně „zavěsil“. Tedy až tak chladnokrevně to nebylo, protože když mu MVL nastavil celou věž (40.Vd8+??), Naka nejdříve bezelstně ustoupil králem a když MVL ani poté s věží neustoupil, nezbývalo Nakamurovi než ji dobrat.

7.kolo

Tabulka po základní části (samozřejmě i tabulka s originálními jmény  :smich: )

Dnes se hraje první semifinálový zápas mezi Američany Nakamurou a Caruanou. Zítra je na pořadu zápas Carlsena s Ting Li-ženem.

Pravidla „nadstavby“ jsou trochu jiná. Pokud zápas po čtyřech partiích skončí nerozhodně, hrají se nejdříve dvě bleskové partie tempem 5min+3sek/tah a až poté v případě nutnosti následuje armageddon.

Provokativně si tipnu, že dnes Nakamura porazí Caruanu a zítra Carlsen Ting Li-žena  :usmev:
Samozřejmě za předpokladu, že Magnus ještě zcela nepropadl Šachanovi  (akorát by mě zajímalo, který dobrák přeložil mou Šachanskou bibli do anglického nebo norského jazyka a kdo mu ji dal…)  :smich:

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x