Malé ohlédnutí za minulým týdnem

…ale opravdu malé, protože už dokonce ani v šachovém online světě se toho moc neděje.

Tedy ne, že by se šachy online nehrály, hrají se stále, ale pomalu opadá prvotní „karanténní onlinový boom“.

V sobotu a v neděli se hrála poslední kola ONC (Online Nations Cup). Z mého pohledu (a nejen z mého) nezáživný turnaj, v němž si několik pozvaných rozdělilo pár tisíc dollarů. V sobotních kolech vše zdramatizoval tým Evropy, když s Girim v sestavě místo Dudy porazil tým USA. Tři remízy a na „dívčí“ desce nestačila Irina Krush (USA) na Nanu Dzagnidze (Evropa).
Tým USA tak musel v posledním kole pro postup do finále bodovat proti Číně a doufat, že Evropa neuspěje proti výběru světa. Stalo se. USA porazily Čínu a Evropa „jen“ remizovala. V nedělním finále se tak opakovalo desáté kolo. Čína se opět utkala s USA. Zápas skončil smírně, když za Američany zvítězil Caruana a za Čínu Yu Yangyi (Jü Jang-i) při dvou remízách. Vzhledem k tomu, že Čína vyhrála základní skupinu, stala se celkovým vítězem poháru.

———

Minulý týden byl také ukončen seriál on-line turnajů VŠTE svou osmou sérií. Pořadatelé odvedli dobrou práci, bohužel, postupně opadal zájem hráčů. Alespoň jsem to vyrozuměl ze stránek turnajového seriálu. V každém případě to bylo vítané zpestření karanténního stavu.

———

Pořadatelé turnajů postupně mění plány, popř.své turnaje ruší. Na jiné termíny se přesunuly turnaje Open Bohumín, Ostravský koník a také Czech Open Pardubice. Výpis zrušených nebo přesunutých turnajů naleznete na stránkách svazu. Mnozí pořadatelé, především prázdninových turnajů, ještě stále vyčkávají (třeba Karviná  :smich: ). Zajímavé bude sledovat, co různé přesuny a změny udělají s velmi oblíbenými „masovými“ turnaji Ostravský koník a Czech Open Pardubice. Pořadatelé obou turnajů zvolili poměrně riskantní termíny. Riskantní nikoli z pohledu virové nákazy, ale z pohledu vytíženosti hráčů. Je jasné, že pořadatelé si tuto skutečnost uvědomují a např. Czech Open má zatím vypsány jen dva hlavní turnaje… Sympatické je, že tito (a mnozí další) pořadatelé jdou do rizika a nechtějí své příznivce připravit o oblíbené turnaje.  Snad se potvrdí pořekadlo, že odvážnému štěstí přeje.

———

A na co se můžeme těšit tento týden? Na zrušení nošení roušek zatím ještě ne  :usmev: , ovšem už se dají hrát šachy alespoň na zahrádkách v restauracích  :smich: a kdo chce, může už také navštívit futuristicky vypadající kadeřníky.
Ze šachových akcí stojí za zmínku Online Mistrovství Evropy na serveru chess.com (české propozice naleznete zde) nebo Steinitzův memoriál na chess24.com .
Za mě jasná volba: nechce se mi přemýšlet, kdo je opravdu dobrý hráč a kdo si „trochu pomáhá“, a tak nebudu sledovat online ME, kde je až příliš „svůdné“ tempo hry 10’+2″ a hrát může kdokoli.

Zato blicky v podání špičkových hráčů mohou být zajímavé….

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x