Magnus se rozjel

Magnus se rozjel nejen na online Steinitzově memoriálu, ale i na onlinech. Zatímco se v některých zemích postupně „rozvolňuje“, Magnus zřejmě počítá s tím, že ještě nějakou dobu budeme zavření v domácích bunkrech.  Prostě mu hráblo…

Už minule jsme tady psali, že o víkendu bude možné sledovat online ME a také Steinitzův memoriál. Také jsem psal, že ME za účastí různých hráčů mě nezajímá a raději budu sledovat bleskovky v podání hráčů světové špičky.

Steinitzův memoriál začal včera, tj.v pátek 15.5.2020 a má odehráno 6 kol.

Celkem dvacet lidí je rozděleno do dvou skupin-open a ženy. Nějak moc nechápu, proč se v šachu nazývají soutěže mužů, jichž se mohou zúčastnit i ženy, jako „open“ a ještě méně chápu soutěže  žen. Vždyť v dnešním světě jde o jasnou diskriminaci: mohou-li ženy dobrovolně soutěžit s muži, proč to nejde naopak? Nevím, ale moc se mi nelíbí, že „open“ soutěže se může zúčastnit kdokoli (muži i ženy), ale soutěže žen jen ženy. Ať je to jak chce, tohle asi nevyřeším  :smutek: a raději se podívejmě na výsledky po prvním hracím dnu.

V soutěži „open“ (muži  :smich: ) je v čele Magnus Carlsen se čtyřmi body, který remízoval se Svidlerem a Griščukem a prohrál po hrubce s Korobjovem (16. …Jd7??).

V ženské sekci, kde nemohou hrát muži, je ve vedení s 5,5 body bývalá mistryně světa Alexandra Kostenjuk.

Tohle NENÍ Kostenjuk! 😀 Prostě jen anonymní účastnice jakéhokoli turnaje zapovězeného mužům-a to jsem pro jistotu umazal malý přívěšek u pěšáka….

Oba dvoukolové turnaje (všichni soupeři se spolu utkají bílými i černými barvami) dnes pokračují sedmým až dvanáctým kolem a končí zítra.

Magnus se však rozparádil i jinak. U nás v ČR se chystáme dohrávat soutěže „face to face“ (tváří v tvář) a někteří dokonce plánují i turnaje (open Karviná letos bude opět v červenci!), ale MC to moc v potaz nebere. Dokonce nějak odmítá „registrovat“ i fakt, že v srpnu by se měl dohrávat turnaj kandidátů a v klidu si naplánoval online prázdniny. Nejen to, celkový cenový fond jím plánovaných turnajů činí 1 milión dolarů.

Celé to nazval Magnus Carlsen Tour a aniž by komukoli cokoli řekl, započítal do své tour už Magnus Carlsen Invitational  :usmev: .Tour pokračuje už v úterý online rapid turnajem Lindores Abbey Rapid Challenge, kterého se zúčastní kromě starých známých (Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Ting Li-žen, Alireza Firúzdža) další osmička hráčů: Wesley So, Alexandr Griščuk, Sergej Karjakin, Levon Aronjan, Wei Yi, Daniil Dubov, Jan-Krzysztof Duda a Yu Yangyi.

Samozřejmě nezůstane u jednoho turnaje. Pokračuje se dalšími „koly“:

Online Chess Masters: 20.6.2020 – 5.7.2020

Legends of Chess: 21.7.2020 – 5.8.2020

Tour Final: 9.8.2020 – 20.8.2020

A protože to pořádá MC, není těžké uhodnout, na jakém serveru najdete podrobnější informace a kde se bude hrát. Ano, uhodli jste  :smich: , vše se odehraje na chess24.com.
Jo…a má to prý být nová éra šachu, tak uvidíme.

Podobný názor jako MC na hraní šachu v reálu zastává i FIDE, která ještě nedávno trvala i přes začínající „koronakrizi“ na sehrání turnaje kandidátů (a tím si zadělala na pár nepříjemností). Dá se tak usuzovat nejen z toho, že odmítla započítat do ratingu pidi-turnájek v rapidu čtyř hráčů hraný na ulici ve Vídni, ale také z její webové akce „Šachmat koronaviru“.

Zmiňovaný piditurnaj ve Vídni zorganizoval IM Stefan Löffler, který „za trest“ uhrál jen půl bodu  :smich: . Rozhodčí turnaje moc práce neměl, šachisté byli na úrovni a jediným problémem prý bylo, že občas zapomínali na bezpečnou vzdálenost a tak je sudí Kaweh Kristof musel občas napomínat, aby se neskláněli nad šachovnicí a dodržovali v Rakousku předepsaný metrový odstup.

Turnajová tabulka:

1. GM Ilja Balinov 2,5
2. FM Joe Wallner 2
3. FM Peter Sadilek 1
4. IM Stefan Löffler 0,5

rozh.:Kaweh Kristof

Vládnete-li němčinou, podrobnosti o turnaji naleznete zde: https://de.chessbase.com/post/coronaschach-oder-wie-man-mit-abstand-verliert

Zpátky k FIDE a jejímu „matu koronaviru“….
Na FIDE si uvědomují, že internetový šach je na vzestupu. Zřejmě nemají svého serverového favorita a umožnili hráčům z různých platforem bojovat o zajímavé ceny. Dokonce k tomu není ani potřeba cokoli vyhrát. Stačí se zúčastnit a čekat na vylosování  :usmev: .
Co lze vyhrát??? Můžete vyhrát vstupenky na olympiádu (šachovou) v Moskvě, minizápas s nějakým slovutým velmistrem, dvě hodiny šachových lekcí nebo suvenýr akce Checkmatecoronavirus….

Hrát můžete i vy, stačí, když se v období od 18.5.2020 zúčastníte nejméně tří turnajů na chess.com, lichess.org nebo chess24.com (dle oblíbené platformy) a sehrajete nejméně 5 blicek nebo tři rapid partie a v případě, že se na vás náhodou usměje štěstí, pošlete na FIDE svůj nick, reálné jméno, e-mailovou adresu a případně ještě adresu pro doručení suvenýru. Seznam započítávaných turnajů najdete na stránkách projektu: https://checkmatecoronavirus.com .

Podrobnosti v angličtině naleznete zde: https://drive.google.com/file/d/1S_LyPri-pow-j1aNNHYi5JsejqpnFNtU/view

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x