Dubov zdolal Nakamuru

Ve finále online LARC 2020 (Lindores Abbey Rapid Challenge 2020) se utkali Američan Hikaru Nakamura a Rus Daniil Dubov. Kdo čekal napínavý souboj, nebyl zklamán.

V pondělí v prvním zápasu hraném na čtyři partie šel do vedení Nakamura. Hned v první partii zvítězil černými figurami. Ve druhý zvýšil na 2:0 a i když ve třetí partii byl úspěšný Dubov, Nakamura si remízou ve čtvrté partii zajistil zápasové vítězství v poměru 2,5 – 1,5.

Následující den tedy musel Dubov zvítězit, aby si uchoval šance. Vzal si příklad ze svého soka a podobně jako v prvním zápasu v první partii zvítězily černé figury. Ovšem tentokrát je vedl mladý Rus. Je opravdu zajímavé sledovat, jak si Nakamura postupně zhoršoval v sicilské svou pozici. Vlastně ani nedělal nijak velké chyby, jen volil horší tahy.

Pak Dubov „zkušeně“ třikrát remizoval, což znamenalo jeho zápasové vítězství (1,5 – 2,5 z pohledu Nakamury). Oba soupeře tak ve středu čekal třetí, rozhodující, zápas.

V první středeční partii měl bílé figury Dubov a partie skončila remízou už ve 25.tahu. Samozřejmě, protože v turnaji platí zákaz nabídky remízy do 40.tahu, soupeři „museli“ opakovat tahy…

Od druhé partie se začali navzájem mydlit. Nakamura bílými zvolil 1.e4 a za chvíli byla na obrazovkách „dračí“ pozice. Těžko říct, co se Nakamurovi honí hlavou, když hraje bílými figurami sicilku. Člověk by mohl nabýt dojmu, že to je zahájení, které mu nesedí. V určité části partie začne hrát vlažně. Prostě poleví a když proti němu sedí nějaký „tvrďák“, pak má Naka problém. Podobně jako v první partii prvního zápasu s Dubovem i tady přetvořil lepší pozici v prohranou. Nějak mi hlava nebere jeho manévry věží ve 25. a 26.tahu. Napadenou věží mohl jít prakticky kamkoli, zvolil pole d2, aby s ní vzápětí táhl na d5. Proč tam tedy nešel hned, když se mu to pole tak líbilo? Nevím, nejsem velmistr 🙂

Hraje-li Nakamura černými, pak je to jiný borec 🙂 Ve třetí partii nechal Dubovovi dvojici střelců a pak jej uskákal svými jezdci.

Ve čtvrté partii se hrála opět dračí sicilská, ale Nakamura se tentokrát nenechal napálit a spokojil se s remízou.
Šlo se na armageddon a černé figury si nepřekvapivě zvolil Nakamura, který má černými velmi dobré výsledky. Dubov si zvolil Vídeňskou s g3 a Naka brzy sešel z cesty. Někde jsem četl, že je jedno, jaké zahájení si zvolí bílý, ale že pokud chce černý vyrovnat hru, musí prosadit tah d5. Něco na tom bude, ale otázkou je, kdy má černý tah d5 zahrát. Nakamura jej zahrál v době, kdy jeho král ještě spokojeně podřimoval na poli e8 a Dubov jej za to ztrestal.

Po základní části se Dubov rozjel a přes Karjakina a Ting Li-žena dokráčel až do finále, kde udolal i Nakamuru. Na své konto si tak připsal nejen vítěství, ale i 45 000,- dolarů. Poražený Nakamura bere o dvacet tisíc méně. Pořád lepší než píchnutí drátem do oka… 😉

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Sice mimo téma, ale právě jsem přečetl, že Vojta Plát požádal o vystoupení ze šachového svazu. ?

Jan Jílek

Ano, také jsme četli. Prozatím je málo informací. Krátká zprávička na toto téma je zde.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x