Clutch Chess Showdown Champions International

Docela nedávno (4.6.2020) skončil online turnaj Lindores Abbey Rapid Challenge a hráči se „přesunuli“ na další online „opičku“. Známý komentátor Maurice Ashley přišel s nápadem, jak zatraktivnit online šachy o peníze 🙂 . A nehraje se o málo. Celkový cenový fond turnaje činí 250 000 dolarů.

Nejdříve si svůj nápad vyzkoušel „doma“ a prvního turnaje o celkový cenový fond 100 000 dolarů se zúčastnili jen čtyři američtí hráči (v tiebreaku zvítězil Wesley So). I tentokrát se hraje na lichess.org, ale účastní se osm hráčů, které jistě netřeba nějak blíže představovat. Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave (MVL), Leinier Dominguez, Alexander Griščuk, Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Wesley So a Jeffery Xiong.

Hraje se vyřazovacím způsobem tempem 10 minut na partii + přídavek 5 sekund na tah. Dvojice pro čtvrtfinále byly sestaveny podle ratingu hráčů, kteří v každé etapě sehrají se svým protivníkem zápas na dvanáct partií. A teď pozor 🙂 Maurice Ashley se domnívá, že turnaj bude atraktivnější, když hráčům občas (ale pravidelně) změní bodové hodnocení. Zajímavá myšlenka, která má něco do sebe. Za partie v 5. a 6.kole získávají hráči za výhru 2 body, za remízu jeden bod a za prohru, samozřejmě, nula bodů. Za výhru v 11. a 12. kole získá hráč tři body a za remízu 1,5 bodu.  Ani hráč, který má náskok, si tak nemůže být jist svým vítězstvím. Navíc jsou tyto bonusové partie hodnoceny i finančně: výhra v pátém nebo šestém kole přinese hráči navíc 2000 dolarů, výhra v jedenáctém nebo dvanáctém znamená +3000 dolarů. Při remíze se tyto ceny přesouvají podle předem daných pravidel (viz bod 5/ Prizes).

Jako první se do sebe „zakousli“ už včera Magnus Carlsen s Jefferym Xiongem a MVL se Soem. Hned na jejich prvních šesti partiích se projevuje Ashleyovo pravidlo 🙂 . Carlsen sice vyhrál v prvních třech partiích, ale ve čtvrté remizoval a prohrál v páté. Po remíze v šesté partii, za kterou dostali oba hráči jeden bod, tak Carlsen po polovině zápasu vede o pouhý jeden bod v poměru 4,5-3,5.

Vachier-Lagravemu bude zřejmě chvilku trvat, než si na tento systém zvykne. Možná se tady potvrdí to, co si o tomto jinak vynikajícím hráči myslím, tedy že jej brzdí především jeho psychika. V prvních třech partiích sice remizoval a prohra ve čtvrté partii by jej nemusela až tak moc bolet, ale prohrál i v páté partii. Po remíze v šesté partii je tak prozatímní stav zápasu MVL – So 2,5-5,5. Nezapomínejme však na to, že hráče čeká ještě dalších šest partií a že v jedenácté,resp.dvanácté partii mohou získat za vítězství tři body.

Další zápasy těchto dvojic můžeme sledovat 8.6.2020. Dnes se utkají zbývající dvojice. Konkrétně  Dominguez hraje s Caruanou a Griščuk se utká s Aronjanem. Vítězové čtvrtfinálových zápasů postupují do semifinále, poražený obdrží finanční „náplast“ ve výši 15 000 dolarů + prémie za bonusové partie.

Veškeré informace o turnaji, časovém rozvrhu, cenovém fondu atd. naleznete na velmi dobře udělaných stránkách turnaje. Žádné „omalovánky“, žádné „opičky“ v podobě reklam, žádná zbytečná videa a pohybující se obrázky. Prostě krásně tmavá obrazovka, ve které se vyzná i člověk, který moc neumí anglicky.
Přece jen, pro ty, kdo angličtinou moc nevládnou, ale rádi by se podívali na partie online, dovolím si „hodit směrovku“. Partie najdete, když levým tlačítkem myši kliknete na nápis „Live“. A ještě jedna nápověda: levé tlačítko je na té straně myši, kde máte levou ruku. Levou ruku poznáte snadno. Předpažte obě ruce. Pravou ruku připažte. Ruka, která zůstala předpažená, je levá 😀

Tak a teď už víte všechno 😉

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Ten nápad, že při nerozhodném stavu zápasu rozhoduje vyšší bodový zisk v důležitějších partiích (bod 6. I. a z pravidel), se opravdu nevydařil. Většinou to znamená, že při rovnosti bodů podle turnajového bodování zvítězí ten, kdo by při normálním počítání zápas prohrál. Zdá se, že šachy a matematika mají společného méně, než si mnozí myslí.

Luboš Zimniok

Obávám se, že tohle byl Ashleyho záměr 🙂 . Prostě to chtěl udělat napínavé do posledního kola a na tohle nemyslel.
Ale jinak souhlas, když ze 12 partií hráč A vyhraje třetí a bonusovou pátou, ale prohraje třeba dvanáctou při devíti remízách, tak podle normálních pravidel by měl vyhrát, podle turnajových prohraje, protože v „clutch“ partiích hráč B získá o bod více 🙂
Možná by bylo logičtější, kdyby se počítal pro konečný stav zápasu celkový počet výher (normální počítání), takže by postoupil „lepší“ hráč, ale ten horší by si vydělal nějaké penízky 😀 Ale stejně si myslím, že moc remízových zápasů nebude….(možná MVL-So)

Honza Repák

Nakamura nedávno taky nějak záhadně vyřadil Carlsena, i když při tom vyhrál méně partií. Třeba má matematika více podob. ?
 

Luboš Zimniok

Nepleteš se? 🙂 Mám dojem, že Naka vyhrál přesně o jednu partii víc… 😀

Honza Repák

Pokud mě paměť neklame: První den vyhrál Magnus 3-0, čtvrtá partie už se nehrála. Druhý den vyhrál Naka první partii a zbylé tři skončily remízou. Třetí den vyhrál Naka druhou partii a Magnus třetí, dvě skončily remízou, a Naka pak vyhrál armagedon. Ať počítám jak počítám, vidím 4 výhry pro Magnuse a 3 pro Naku. ? Naka postoupil, jelikož trochu zvláštně nerozhodovaly partie, ale vyhrané dny (2-1).

Luboš Zimniok

Dostal jsi mě 😀 Máš pravdu, nějak se mi to „pomotalo“ a bral jsem jako automatické, že by měl vyhrát o jednu partii víc 😀 Vidíš? Kdybys tak počítal i šachové varianty, neměl bys s mnoha hráči záporné skóre 😀 😀 😀 Dělám si srandu…Děkuji za upřesnění 😉 !!!

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x