Chessable Masters 2020 bez překvapení

V sobotu začal online turnaj Chessable Masters 2020, který je součástí „Magnusova online cirkusu“ (Magnus Tour). Konkrétně, odehrálo se první kolo skupiny „A“.

Ve skupině „A“ hraje Magnus Carlsen, což je téměř vždy „tahák“  pro diváky. Jenže ve skupině „A“ hrají také hráči, které Magnus moc nemusí, Dubov a Nakamura. Aspoň podle jeho posledních výsledků proti nim. Pro jistotu uvádím složení obou skupin. Osobně si myslím, že MC by byl o něco klidnější ve skupině „B“ 🙂 .

Skupina „A“:  Magnus Carlsen,  Hikaru Nakamura, Alexander Griščuk, , Vladislav Artěmjev, Daniil Dubov, Pentala Harikrishna.

Skupina „B“ (začíná hrát dnes, tj. v neděli 21.6.2020): Maxime Vachier-Lagrave,  Fabiano Caruana, Tejmur Radžabov,  Anish Giri, Ting Li-žen (Ding Liren), Jan Něpomňašči.

Po prvním kole je v čele skupiny „A“ Vladislav Artěmjev se 3,5 body před Daniilem Dubovem, který má o půl bodu méně. Na chvostu je „skoroČech“ Pentala Harikrishna s 1,5 bodem. Možná se na tomto místě někdo pozastaví nad obsahem výše napsaného a nadpisem. Bez překvapení? A kde je Magnus? MC je zatím na čtvrtém místě a mohlo být i hůř. Jednoznačným „hrdinou“ dne je Pentala Harikrishna. Má sice 1,5 bodu, ale klidně také mohl mít na svém kontě méně, kdyby se mu nepodařilo porazit Griščuka a klidně také mohl mít bodů více, kdyby porazil Magnuse.

Partie s Magnusem se „Harimu“ celkem povedla v zahájení. V rovné pozici pak Magnus zaváhal či spíše přehlédl taktický úder, po němž by pro Hariho asi nebyl velký problém dotahat partii do vítězného konce. jen podotknu, že když už to neviděl žádný z hráčů napoprvé, mohl si toho někdo všimnout aspoň napodruhé (31. h4? h5?? 32.Se2? Kg7 33.Jb1? Dd8 =+) nebo napotřetí. Času měli oba dost, Hari necelých pět minut, MC přes osm minut. Ale když už jednou něco nevidíte, pak to většinou nevidíte do té doby, než vám to někdo ukáže 🙂

Mimochodem, kdyby to Hari nebo MC četli, tak tímhle mě naštvali, protože člověk si pak říká, že když to nezahráli ani podruhé, tak je to asi špatně a vidím nějaké bludy 😀

Remízu urval Hariskrishna v divoké koncovce proti Nakamurovi, který se zřejmě rozhodl první kolo kompletně odremizovat a povedlo se mu to. V partii Nakamura – Harikrishna měl bílý po „houpačkovém“ průběhu partie jasně vyhranou koncovku. Došel pěšcem až na sedmou řadu a k jeho proměně chyběl už jen maličký krůček. Potom si však zkomplikoval situaci a od porážky jej zachránil „falešný“ střelec.

Až do pátého kola si podobně jako Nakamura počínal Griščuk. Odremizoval vše. Pak se utkal s Pentalou Harikrishnou. Ve složité partii oba hráči tratili dost času na to, aby se v pozici zorientovali. Více času spotřeboval Hari a v závěru si zvolil plán, který zřejmě nebyl dobrý (Jh2, h4 a g5). Griščuk asi ani nemusel hrát nejlepší pokračování, aby v komplikované pozici udržel výhodu, on ale dokázal spotřebovat skoro celý čas, aby našel tah, který vedl k prohře (23. … Je6??). Pak už ani čas nehrál žádnou roli.

V čele skupiny jsou dva ruští mladíčci. Žádné překvapení pro toho, kdo sleduje jejich hru na internetu. Rychlá ruka, rychlá hlava, rychlá myš. V jejich vzájemném souboji padl Dubov, ale pomohl si k tomu sám (27… Se6?? ; 27. …Vxc7!).

Dubov opět porazil Magnuse (a černými!), který obětoval kvalitu a pak nehrál nejlépe. V každém případě, mladí Rusové se mohou stát Carlsenovou noční můrou. Stačí se podívat ne jeho vzájemné souboje s Dubovem z poslední doby:

Steinitzův memoriál:

Dubov – Carlsen 1-0
Carlsen – Dubov 1/2

LARC 2020:

Carlsen – Dubov 0-1

…a teď Chessable Masters 🙂

Dovolím si tipnout, že nepostoupí sympatický Harikrishna a Griščuk, ale je také možné, že se MC „zblázní“ a předvede opět nějakou „shitshow“ a místo něj se do vyřazovacích bojů dostane někdo jiný (Griščuk?). „A“ skupina pokračuje v pondělí.

CM_2020_A

Dnes začíná (od 16:00) „B“ skupina a i tady si tipnu, kdo nepostoupí: MVL a Giri 🙂 .

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Největší životní výhru zaznamenal Harikrishna Pentala 3.3. 2018, když mu své „ano“ před oltářem v indickém Hyderabadu řekla srbská šachistka Nadezda Stojanovic. Pár se seznámil na počátku milénia během evropských turnajů mládeže. Harikrishna se půvadné Srbce dvořil již od roku 2002.Ta jeho svodům dlouho odolávala…Vše se změnilo o několik let později. Nadezda tehdy doprovázela svou sestru, ženskou GM, na jakýsi turnaj a opět se setkala s Pentalou…Ve vztahu, založeném doposud na přátelství (poznámka Z.Č. – osobně nevěřím na přátelství bez sexu mezi mužem a ženou, pokud jsou si tedy věkově blízcí…) došlo k obratu. Naděždino srdce roztálo a stali se z nich milenci. Sympatický Ind proměnu okomentoval: „Začali jsme jako přátelé, ale v průběhu času naše láska rozkvetla.“Dlužno podotknout, že pojícím tmelem vztahu je i láska k šachu. Pentala díky své výdrži a zarputilosti vyhrál jackpot. Je jako buldog. Co chňapne, to nepustí. Proto je mimochodem i špičkovým velmistrem. Dosti zbytečných slov! Pokochejme se krásou indického svatebního obřadu:
https://www.youtube.com/watch?v=xHIQ5EwsAfQ
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x