Chessable Masters 2020 „začerstva“

Před nějakou chvílí skončilo prvních pět kol prvního kola (??? …abych se v tom nezamotal 🙂 ) dvoukolové skupiny „B“ online turnaje Chessable Masters 2020.

Oproti skupině „A“ jsme sice mohli vidět jen pět rezultativních partií, ale stálo to za to. Tak, jako mě první hrací den zaujal Pentala Harikrishna, tentokrát mě zaujal Fabiano Caruana.

Předně se ale zmíním o tom, že na čele jsou hráči, které jsem tipoval (a stále tipuji 🙂 ) jako „nepostupující“, Maxime Vachier-Lagrave a Anish Giri. Oba nasbírali tři body, oba porazili Caruanu a zbytek odremizovali. O další místa se dělí s 2,5 body Caruana, Ting Li-žen a Něpomňašči. Na posledním místě je s jedním a půl bodem Radžabov (pravda, na toho jsem zapomněl, když jsem tipoval „něudačniki“ 😀 ).

Právě Radžabov mi v určitých fázích partie připomíná medvídka koalu. Najednou se „zasekne“ a neví, jak dál. Váhá, přemýšlí…a stojí (visí?). Dnes prohrál s Něpomňaščim a s Caruanou. Prohra s Caruanou jej však nemusí až tak moc mrzet. Caruana v této partii předvedl skvělou techniku v koncovce a nevěřil jsem, že Radžabov, hrající na sekundách, udrží za slabší stranu koncovku K+V+S vs. K+V. Caruanovi se však tato výhra vymstila v pátém kole v partii s Girim, kde, zřejmě unaven, přehlédl triviální dvojí úder (nebo spíš zapomněl na soupeřova střelce). Než se podíváme na Caruanovu koncovku s Radžabovem, podívejme se, jak obdaroval Giriho.

Tady ještě poznamenám (a uvedu partii), že ve třetím kole Caruanu šeredně zmastil MVL.

V partii Radžabov – Caruana jse hrálo dost dlouho „skoro“ rovně. Pak však dostal Caruana o něco lepší koncovku a začal soupeře ždímat. Radžabov hrál dost pomalu a prakticky větší část koncovky sehrál na vteřinách. V 70.tahu „došli“ pěšci a uskutečnila se také poslední výměna v partii. Radžabov odevzdal svého střelce za soupeřova pěšce a začalo se „počítat“ padesát tahů k remíze (snad nemusím vysvětlovat pravidla FIDE). Při sledování téhle koncovky jsem si vzpomněl na partii z olympiády v Batumi v roce 2018, kdy se Caruana snažil vyhrát se střelcem více s Jankem Dudou. Caruanovi se to tehdy nepovedlo a mě to „donutilo“ aspoň zběžně se podívat, jak se taková koncovka hraje 🙂 . Je jasné, že když jsem se takto zainteresoval koncovkou já, pak nespokojený Caruana ji jistě prostudoval ještě důkladněji.
Jenže… , zatímco já jsem se vzhledem k mému „stylu“ hry díval logicky spíše na to, jak takovou koncovku ubránit (figura méně je v mých partiích mnohem častějším jevem než třeba rošáda), Caruana, soudě podle jeho dnešní hry, studoval mnohem hlouběji.
Já si pamatuji jen Philidorovu pozici, obranu druhé řady, to že mám jít králem na opačnou stranu než soupeř a Cochraneho obranu, u níž jsem zjistil, že se dá použít i v koncovce s převahou jezdce místo střelce (a taky mě při tom jen tak mimochodem napadlo, že Cochrane to musel umět, když „vymyslel“ v ruské Cochraneho gambit s obětí jezdce – 1.e4 e5 2.Jf3 Jf3 3.Jxe5 d6 4.Jxf7) 🙂 . To, že si to pamatuji, ještě neznamená, že bych to taky uměl použít 😀 😀 😀
Dám krk na to, že Radžabov ví o této koncovce mnohem víc než já (nic zvláštního, to ví skoro každý hráč 🙂 ) a přesto ji nedokázal udržet…Byl však hodně blízko!

Z ostatních výsledků pak stojí za zmínku ještě výhra Něpomňaščiho s Radžabovem, která jen potvrzuje, co už jsem o Radžabovovi napsal. Hraje těžkopádně. V následující pozici ztratil cenné dvě minuty na vymýšlení tahu 25. … Df8. Ne, že by tenhle tah prohrával nebo byl vysloveně špatný, ale od téhle chvíle Radža už jen potahoval, ztrácel čas…až nakonec ztratil i celou partii.

Pro pořádek tabulka skupiny „B“ po první polovině skupinové části a zítra se můžeme těšit na druhou část „áčka“ 😉 .

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Koncovka K+V+S vs. K+V
Cituji pana Zimnioka: „Já si pamatuji jen Philidorovu pozici, obranu druhé řady, to že mám jít králem na opačnou stranu než soupeř a Cochraneho obranu.“
 
Asi tak nějak…
S těmito termíny jsem se seznámil (nikoli však důvěrně) 9. 4. 2020 v rámci přednáškového cyklu
„Trénujte s mistry“ na YT kanálu ŠSČR. Jan Sikora se ve výukovém videu snaží, seč mu síly stačí, ozřejmit úskalí této koncovky široké obci šachistů. Leč v mém případě dobře míněné rady třineckého sympaťáka nepadly na úrodnou půdu. Umím stále prd. Pokud tahám za „delší konec“ (= K+V+S), partii spolehlivě zremizuji. V opačném případě vlezu do Philidorovy pozice a prohraji. Pro zvídavé čtenáře s bystrou myslí a chutí na sobě pracovat, uvedu link na „Jan Sikora – Věž a střelec proti věži“
https://youtu.be/a6mF5PBJla4
 
 
 
 
 
 

Luboš Zimniok

V klidu 🙂 Jsem na tom stejně 😀 a určitě nejsme sami. Stačí se podívat na onu partii: Vg3 prohrává, protože se nedostane na g3, Vg2 remis, Vg1 taky prohrává, protože zas bude chybět pole a1… atd. Prohrál i Radža… Proto říkám, že Caruana to sehrál skvěle.

David Navara

Fabiano tuto koncovku v březnu 2016 nevyhrál za silnější stranu proti GM Svidlerovi v turnaji kandidátů, z něhož nakonec postoupil Sergej Karjakin. Kdyby tehdy Fabiano využil nabízenou příležitost, stačila by mu v posledním kole se Sergejem remíza a partie by probíhala úplně jinak. Kdyby…
Tah Vg2 bych v časové tísni nejspíše nenašel, ale v bleskové partii Navara – Čigajev (v databázi Chigaev) z Katowic 2017 jsem koncovku V:V+S celkem s přehledem udržel se dvěma sekundami na tah, takže mne trochu překvapuje, že to Tejmur nedokázal s deseti. Na druhé straně dobře vím, co to je špatný den, možná to leccos vysvětluje.

Luboš Zimniok

Partii Caruany se Svidlerem neznám (nebo si ji jen nevybavuji 🙂 ), ale pokud (a věřím, že ano) tohle Fabiano nevyhrál se Svidlerem, pak s Dudou…tak si myslím, že se tomu opravdu důkladně věnoval 🙂 Tyhle koncovky jsou dost zrádné pro slabší hráče, protože než si uvědomí, kam je chce soupeř zatáhnout, je pozdě 🙂 . Pravda je, že hráč typu Radžabova by to na deseti sekundách mohl udržet, i kdyby neviděl Vg2. Vg1 je sice také prohrávající tah, ale černý to nestíhá. Problém je v tom, že Tejmur si vybral jeden z nejhorších tahů (tedy z praktického hlediska), který vedl k nejkratší prohře ….
Spíš by mě zajímalo, jestli by Fabiano nacházel nejlepší tahy i po Vg1, protože po Vg3 to s dvěma minutami na hodinách pro dobrého hráče není až tak nemožný úkol. Myslím, že Fabi tuhle koncovku opravdu důkladně studoval….

David Navara

Já vidím problém spíše v tom, že se Tejmur dostal do tak nebezpečné pozice. Tu koncovku jsem za slabší stranu proti poměrně silným velmistrům hrál už nejméně čtyřikrát a do takových potíží jsem se nedostal ani jednou. Po 106.Kh5! s myšlenkou 106…Kf5 107.Vg5+! by se nic zvláštního nedělo, zatímco pozice s králem na g8 se dá prohrát velmi snadno. Na 106…Ke5 s ideou 107.Kg6 Vf6+ 108.Kg7 Sh6+ 109.Kh7 Kf5 může bílý odpovědět například 107.Vg6 Kf5 108.Vg5+!, černý se nedostane dále.

Luboš Zimniok

Nezbývá než souhlasit. Po 106.Kh5 se pozice bílému brání relativně snadno (pokud si uvědomí, že brání „druhou““ řadu a ví, že u rohu není příliš bezpečno 🙂 ).
Musím se přiznat, že při sledování té partie (dokonce ani při psaní článku) mi vůbec nedošlo, že jde vlastně o obranu druhé řady 🙂 (nebo 7. nebo sloupce b či g).
Došlo mi to až včera při čtení Tvého komentáře.
Možná měl Tejmur podobné „zatmění“ a neuvědomil si, že blízkost krále u rohu znamená vzrůstající nebezpečí „uklouznutí“ nebo se mu zdálo, že vidí jednodušší cestu.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x