BLM?…WLM?…ALM?… Ne, MVL.

Ne, nezbláznil jsem se. Nadpis vysvětlím později (možná)  🙂
V pondělí a v úterý se hrála odvetná kola na online turnaji Chessable Masters 2020. Opět se bylo na co dívat a opět došlo k překvapením (alespoň pro mě).

Velké štěstí, že se na tyhle zápasy nedá sázet v sázkových kancelářích, protože kdyby někdo dal na mé „dojmy“, chodil bych teď už asi „kanálama“.

V „A“skupině jsem tipoval, že nepostoupí Pentala Harikrishna a Griščuk. Kromě těch dvou jsem totiž neviděl nikoho, kdo by se do nedostal do vyřazovacích bojů. A přece… Griščuk se remízovou taktikou do vyřazovacích bojů nakonec dostal na úkor Dubova.

Carlsen v odvetných pěti kolech přepnul motory na nejvyšší tah a jeho raketa stoupala strmě vzhůru. Nejdříve bílými figurami přehrál Nakamuru, když si uspořádal lov na černou dámu (a nakonec ji ulovil) a cestou jen tak mimochodem sbíral materiál. V následujícím kole měl opět bílé a marně se pokoušel utahat Harikrishnu, nepovedlo se. V osmém kole remizoval s Griščukem. V devátém konečně skolil nepříjemného Dubova, který zřejmě neměl svůj den. Partie měla pouhých 25 tahů a Dubov na ni asi moc hrdý nebude. I když… prohra s mistrem světa žádná ostuda není 😉

V posledním kole měl Carlsen bílé s Artěmjevem a remíza mu stačila na první místo, protože při rovnosti bodů rozhodovala vedlejší hodnocení v následujícím pořadí: vzájemný zápas, počet výher, SB a Koya. Netřeba se dlouho dívat na konečnou tabulku. První dvě kritéria měli Carlsen i Artěmjev stejná a není třeba ani dlouho počítat SB- MC porazil Nakamuru a Artěmjev má o výhru víc s Harikrishnou.

Na dalších místech skončili hráči s pěti body a pomocné hodnocení vyšlo nejlépe pro Griščuka, který remizoval sice jak s Nakamurou, tak s Dubovem, ale SB měl díky remízovému zápasu s MC lepší… A Naka zas porazil Dubova, který v pondělí neměl svůj den a kromě již zmíněné porážky od MC prohrál v posledním kole v přímém boji o postup s Nakamurou, když v horší pozici „vymyslel“ kombinaci a zřejmě něco přehlédl.

Dubov sice nepostoupil, ale díky vítězství v turnaji LARC se na finále Carlsen Chess Tour přece jen podívá…

Konečná tabulka skupiny „A“:

 

V úterý se „dohrávala“ skupina „B“. Po prvním dnu byli v čele (pro mě překvapivě) Maxime Vachier-Lagrave a Anish Giri. Pravda, každý měl na svém kontě jen jednu výhru s pomalu hrajícím Radžabovem, ale s nikým neprohráli. V úterý se potkali spolu hned v šestém kole a i jejich druhá vzájemná partie skončila remízou.

Jenže… Giri byl poslední mírumilovný člověk, kterého MVL v turnaji potkal 🙂 .

Pak už to bylo pro Maxima hodně kruté: bílí bili černé („Black lives matter!“ [BLM!]), černí bili bílé („White lives matter!“ [WLM!]) a vlastně všichni „bili“ hlavně MVL, který seděl vždy na nesprávné straně barikády („All lives matter?!“ [ALM]) .

Po celém světě se protestuje za životy černých (BLM), za životy bílých (WLM), za životy všech (ALM)…a ve Francii i za MVL ! 😉

Podívejme se ale i na ostatní hráče.
Anish Giri se proremizoval na samostatné první místo. Možná to bude znít divně, ale já mám Giriho zafixovaného v hlavě jako hráče, který odremizuje kdeco… Bylo by tomu tak i na tomto turnaji. Jenže v první části dostal od Ting Li-žena takový dárek, že i Anish to musel s figurou navíc vyhrát. A teď, ve druhé polovině základní části, se na Anishe opět usmálo štěstí. V následující, pravděpodobně remízové, pozici z partie s Ting Li-ženem vyhrál Giri na čas.

Ting Li-ženovi spadlo spojení ve chvíli, kdy měl teoreticky ještě dostatek času, aby partii zremizoval. Jistě, Giri za to nemůže a i kdyby tuhle partii nevyhrál, stejně by zaslouženě postoupil. Pro Ting Li-žena to však znamenalo komplikaci, se kterou se vypořádal více než obstojně. Nejdříve porazil Něpomňaščiho bílými, pak opět bílými marného MVL a v posledním kole o postup zabojoval s Radžabovem, který se ve druhé polovině zázračně vzchopil a začal dorážet na postupová místa. Dokonce by v případě svého vítězství v posledním kole bodově dostihl Ting Li-žena a vzájemný souboj by vyzněl lépe pro Radžabova.

Skoro nenápadně se dostal do postupující čtyřky Něpomňašči. Hlavně díky své výhře s Caruanou v sedmém kole. Partie to byla rozhodně zajímavá, černý měl dvě figury za věž, ale hodně slabého krále.  I když na mě šachový program často „řval“, že má bílý +1,7 nějak se mi tomu nechtělo věřit 🙂 Pořád se mi to za černého zdálo „šancovní“. V jednu chvíli to snad bylo i rovné, ale nakonec Nepo díky Caruanově chybě (28… Sc4)  prorazil.

Když se na chvíli vrátím zpět k MVL… Možná na jeho výkon měla velký vliv porážka s Radžabovem. MVL hrál dobře, chvilku stál dokonce lépe, ale pak najednou „ztratil nit“ a nedělal sice hrubé chyby, ale spíše druhořadé tahy. Prostě partie, která dokáže naštvat.

Konečná tabulka skupiny „B“:

Ve čtvrtek se tak ve vyřazovacích soubojích můžeme těšit na dvojice:

Carlsen-Caruana
Artěmjev-Něpomňašči
Nakamura-Ting Li-žen
Giri-Griščuk

…. a schválně, kdo z dvojice remízových králů Giri – Griščuk udělá v zápasu víc remíz 😉 😀 ???

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x