Sedm dolarů za hodinu tréninku s hráčem 2600+ ?!

Zní to neuvěřitelně? Ano, zní. Neznám jediného hráče s 2600+, který by šel na takovou cenu. Možná takoví hráči jsou a já je neznám, ale osobně bych s tak vysokým ratingem za takovou cenu trénoval jiné tak maximálně tři dny před výplatou 🙂

Přesto se taková nabídka objevila. Ale pozor, není všechno zlato, co se třpytí.

Při psaní pro šachy.cz procházím denně (skoro denně 🙂 ) desítky šachových webů, hledám zajímavosti, turnaje, aktuality. Samozřejmě mi nemohl uniknout článek o vzniku nového českého webu veskrze kladně zaměřeného, bez nenávisti a nějaké zlé ironie (snad jsem to pochopil dobře, že je to narážka na mou osobu 😀  a pro případné diskutéry předem podotknu, že jsem ironický, často sarkastický, ba i jízlivý bývám, ale nejsem „nenávistný“ nebo „nenávidějící“).
Článeček vydržel na webu jen několik hodin a záhy byl stažen (viz: http://www.nss.cz/predstavuji-vam-novy-sachovy-web-sachyprovsechny.webnode.cz-.). Pro zvědavce přidávám alespoň otisk z Google cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IBM8Ao1GCKoJ:www.nss.cz/predstavuji-vam-novy-sachovy-web-sachyprovsechny.webnode.cz-+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=cz (tady si dovolím ironicky poukázat na dvě „neladící“ věty v článku 😀 :

1/ Esteticky pěkné – záleží nám na designu stránek 

a na konci:
Nebudu vám lhát a nebudu říkat, že je to náš projekt.)

Podstatná pro mě však byla informace, že vzniká nový český web se šachovou tématikou a to by mě mělo zajímat. Samozřejmě jsem se na web podíval.

Web běžící na webnode.cz nevypadá na první pohled nejhůř, unifikovaný ve stylu poskytovatele prostoru se spoustou sponzorů hned v počátku (https://sachyprovsechny.webnode.cz/ ).
(Hmmm, dělám reklamu zdarma „cizákům“ 🙂 Honza Jílek mě „zabije“ 😀 😀 😀  )

Ale nechci tady hodnotit obsah,  ani grafickou (či mluvnickou) stránku webu, který je teprve na začátku (mimochodem, to jsou zprávy na šachy.cz také…).

Zaujal mě koncept: psát může kdokoli a kdokoli může web podpořit. A zaujala mě také případná finanční podpora webu ze strany čtenářů a podporovatelů provozovatelům webu. Web je možné podpořit kryptoměnami (snad jsem to nepopletl a je správně „kryptoměnami“ a ne „krypoměnymi“, pokud je chyba na mé straně, omlouvám se).

A tady jsem narazil. Kdykoli mám na cokoli přispět, nedůvěřuji neprůhledným účtům, spolkům atp. a vše ověřuji.
Proto jsem zkopíroval jak bitcoinové, tak litecoinové číslo účtu (?) a zadal do vyhledávače. Stalo se něco, co jsem nečekal. Ve výsledcích vyhledávání na mě „vyskočil“ šachový účet na lichess.org.
‚Paráda!‘ zaradoval jsem se, že aspoň budu vědět, kdo stojí za novým webem. Upřímně se přiznám, že jsem nehodlal na tento web přispívat ani setinou bitcoinu 😀  , ale zajímalo mě, kdo za tímto projektem stojí.

Proklik na lichess.org a další překvapení: hráč s přezdívkou firou06 poněkud zvláštní angličtinou uvádí, že má FIDE rating 2648 (!) a že poskytuje tréninkové hodiny za 7 dolarů/hodinu (!!!). Také si s ním může člověk za pouhého půl dolaru zahrát (nepíše, zda vážnou, rapid nebo bleskovou partii 🙁 ). Nechybí ani bitcoinové a litecoinové číslo účtu, obě se samozřejmě shodují s čísly na novém „nenenávistném“ šachovém webu.

 

Skvělá nabídka má jeden háček: u účtu hráče na lichess.org je uvedeno (25.6.2020), že hrává s pomocí počítače.

Tedy cheater?
Přesněji, pravděpodobný cheater, ale na lichess se až tak často nemýlí a stačí si přehrát některé partie hráče firou06, aby každý normálně uvažující člověk pochopil, že buď se jedná o opravdu geniální talent, který strčí do kapsy možná i Firúzdžu, Carlsena a jiné hráče s rychlou rukou, hlavou a myší (omlouvám se těm, které jsem nejmenoval 🙂 ) a ani v super blickách (15 sekund na celou partii) se nedopouští chyb (Uděláte  za 2 vteřiny na PC 12 a více tahů bez jediné chyby? Zkuste si třeba jednoduché matování v koncovce K+V : K) nebo je to opravdu cheater.

Nevím, zda je firou06 Čech nebo má jinou národnost. Nevím také, jaký má ve skutečnosti rating a stejně tak nevím, proč zrovna takový hráč, který by s jeho schopnostmi neměl mít problém s obživou, založil nový český šachový web a proč vyžaduje podporu v bitcoinech?

Je mi jasné, že budu obviněn z „rýpání se“ ve věcech, do kterých mi nic není. Nechci nic, ani nikoho hodnotit, ale tohle mi přijde zvláštní.
Ano, přiznávám, jsem zvědavý… 🙂
Prakticky všichni vědí, kdo stojí za serverem nss.cz nebo sachy.cz, popř. projektem sachuj.cz.

Mě zajímá, kdo je za tímto projektem a kdo je „firou06“?

Opravdu silný hráč s rychlou rukou, hlavou a myší a filantrop, který dělá pro šachovou veřejnost „první-poslední“ nebo cheater, hrající s pomocí PC a snažící se vydělat jakýmkoli způsobem?

Víte to někdo? Znáte jeho totožnost?


P.S.: Možná bych přispěl, kdyby šlo o chudého velmistra…

….. (dělám si srandu 😀 😀 😀 ).

 

 

 

5 10 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondřej Havelka

Taktéž jsem si této stránky povšiml, ale nenašel jsem její význam. Možnost publikace článků o nějakém turnaji je myslím možná třeba na na novoborskémnebo možná i tady, kde bude mít rozhodně větší „zásah“ než na noname stránce, o které nikdo nic neví. Zajímavější je možnost jakýchsi diagramů a testů, ta už aspoň v česku není tak dobře propracovaná (ano je tu learningchess a lichess je přeložen do češtiny, ale to není úplně něco dokonalého). Lehce jsem se tedy podíval na nějaké takovéto kvízy a už asi během 5 minut jsem našel 2 chyby v názvech zahájení, poté jsem již dál nehledal, protože jsem se bál, co tam ještě najdu.
 
Chyby jsem nahlásil a u té příležitosti jsem se jich zeptal, kdo že za stránkami stojí, protože mne to také zajímá, odpověď mi dorazila relativně rychle, chyby prý byly opraveny, ale autoři webu prý chtějí zůstat v anonymitě.
 
Z těch chyb a z komunikace mi ale vyplývají tyto věci:
1) Autoři pravděpodobně umí česky (nebo aspoň část z nich, která vše píše)
2) Autoři buď studují šachy v angličtině nebo se bude jednat o anglicky mluvící autory. (Na stránkách se psalo o zahájení „Benko gambit“, Češi by ale určitě použili spíš název Volžský gambit, nebo by ho tam aspoň uvedli jako další možnost.
3) Autoři buď nebudou dobrými šachisty nebo si vůbec nedávají záležet na obsahu.
 
Každopádně, tím, že stránka nemá známého provozovatele pro mne pozbyla na významu, uvést autora je základ důvěryhodné zprávy nebo zpravodajství, není autor, není moje důvěra a tudíž se na tento web odmítám dále dívat a dávat jin další zobrazení.
 
(za případné chyby nebo nelogičnosti se omlouvám píšu to narychlo)

Zdenek Cekal

Off topic – Carlsen se zbláznil…

Jan Jílek

Nezbláznil. V partii předtím Tingovi spadlo spojení a prohrál kontumačně. MC řekl, že podobným způsobem vyhrát nechce a tou miniaturkou tak vyrovnal skóre na 1:1. A porazil si ho později  :smich:
 
PS: pěkně vložená partie  :palec-nahoru:

Karel Jan Adamus

Otázka na pana Zimnioka….prosím Vás,udržela se Karviná ve 2. lize? Děkuji,nikdo to neví,ani samotní hráči.Pěkný den:-)

Luboš Zimniok

Dobrý večer pane Adamusi   :usmev:  Odpovím podobně jako minule 🙂 : Nevím to na sto procent, ale podle mě Karviná spadla. I když jsem slyšel řeči o tom,. že když nikdo nesestupuje z EL a když jeden tým z I.Ligy Východ postupuje, pak padá o jednoho méně a mělo by to mít vliv i na nižší soutěže a z II.ligy „F“ by „mohly“ padat jen 2 týmy.
 
To jsou ovšem jen řeči a spekulace   :usmev:  . V konečné tabulce (tabulce…závěrečný Zpravodaj ještě není) II.ligy „F“ jsme označeni jako sestupující, takže to tak také beru   :usmev:  . Mrzí mě to, ale nic jiného jsme si letos fakt nezasloužili.
 
Btw. moje babička se za svobodna jmenovala Adamusová 😀 (pro neznalé-je to tady dost běžné jméno)….

Zdenek Cekal

„Sedm dolarů za hodinu tréninku s hráčem 2600+ ?!“Almužnu 180 Kč/hod. pobírá v ČR trenér 4. třídy.
Dle Ekonomické směrnice ŠSČR Článek 4
„Odměna trenérům a lektorům“ ani titulovaní hráči nepobírají horentní sumy. Posuďte sám…
 
a) Trenéři 1. třídy, velmistři a mezinárodní mistři s 2. trenérskou třídou, trenéři 2. třídy s vysokoškolským vzděláním pedagogického směru, lektoři 1. třídy – 350 Kč/hod.
b) Ostatní trenéři 2. třídy, velmistři a mezinárodní mistři, ostatní lektoři – 320 Kč/hod.
c) Trenéři 3. třídy – 240 Kč/hod.
 
PS. Nevděčná práce šachového trenéra je i na české poměry prachbídně honorovaná. Velmistři jako Vokáč, Cvek, Hráček…se musejí setsakramentsky ohánět, aby si vydělali na chléb náš vezdejší. V inzertních rubrikách webů jako „chess.com.“ se taxy pohybují
od 50$/1hod dolů. Cena též výrazně klesá ve směru Západ -> Východ. Ukrajinské WFM se kupříkladu prodávají za 15 dolarů na hodinu. Jiné zase postrádají elementární soudnost a nabízejí své služby, ač jejich rating stěží atakuje 2 000.
Uvedu ilustrativní příklad:
https://www.chess.com/member/morshynska
Velice smutný příběh…tato šachistka se „prostituuje“ za dvacku na hodinu:
„International women Grandmaster and National Master. Bronze medals in Ukraine championships – U20 and rapid among women. Current national Ukrainian rating is 2283.
Master’s degree in English language, of University, foreign languages faculty. I speak Ukrainian, Russian, English, Spanish and Catalan languages. 
Coming from Ukrainian resort city of Morshyn, Lvov region.
Coaching rates – 20 $ per hour and 5 hours package – 75 € . Communication and advice in between the lessons, according to possibility. Correspondence (not online) lessons are possible, too.“
Profesionální šachisté a šachistky to nemají jednoduché…Jak vidno z inzerce, je v této branži vysoký převis nabídky nad poptávkou. Éra, kdy IM Josef Přibyl (těsně po Sametové revoluci) nabízel coaching v inzertním plátku „Annonce“ za „lidovou“ cenu „pětikila za hoďku,“ pominula. Dnes v době všemožných enginů je těžké urvat kavku…Vždyť Komodo a Rybka si
s vámi potrénují zcela zdarma
 

Luboš Zimniok

  :smich:   :smich:   :smich:   :palec-nahoru:  Tak to mě těší, že jako „trenér“ IV.třídy jsem stejně dobrý jako Komodo či Rybka   :smich:  . Alespoň co se ceny týče   :mrknuti: 

David Navara

Nemám podrobnější informace, ale předpokládám, že ta ukrajinská šachistka nabízí tréninky přes internet, protože nemá peněz nazbyt. (Ostatně se jmenuje Chudá.) Na podobné práci nevidím nic špatného. Jazykové znalosti jsou nespornou výhodou a nějak si člověk vydělávat musí.

David Navara

Jen ještě pro pořádek dodám, že to příjmení se sice čte „chudá“, ale v překladu do češtiny znamená „hubená“ (ve smyslu „štíhlá“).

Ondřej Havelka

 

Michal Kazda

Pane Adriano? ??? Novodobý vekslák se pokoutně snaží vytáhnout z lidí prachy. Ostuda!

David Navara

Vůbec netuším, o koho jde, ale vzpomněl jsem si na nadšení, s nímž velmistr Korčnoj v roce 2007 během společenské večeře objevil přesmyčku teaching x cheating. Kterou z obou činností se záhadný majitel bitcoinových účtů zabývá?

Luboš Zimniok

Tipuji, že je to teaching cheatingu…..  :smich: 

Jan Jílek

  :valim-se-smichy:   :palec-nahoru: 

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x