„Previously on…“

Těmito slovy obvykle začínají díly některých amerických seriálů a po nich následuje krátké shrnutí z předchozích dílů. Takže „Previously on Chessable Masters 2020″…

V minulém „díle“ jsme viděli, že Carlsen porazil Caruanu, Něpomňašči vyřadil Artěmjeva a Giri „přelezl“ přes Griščuka. Jen Nakamura vzdoroval Ting Li-ženovi, ale marně. V rozhodujícím třetím zápasu se s tím Ting moc nepáral. Po úvodní remíze donutil ve druhé partii bílými hrajícího Nakamuru odevzdat dámu za dvě lehké figury, což byla samozřejmě nedostatečná kompenzace a ve třetí mu nedal šanci v královské indické. Na zápasy zvítězil Ting Li-žen 2-1 a postoupil do semifinále.

V semifinále se utkaly dvojice Carlsen – Ting Li-žen a Giri – Něpomňašči.

V první partii zápasu Carlsena s Ting Li-ženem zvítězil Magnus. Ting Li-ženovi totiž v remízové věžovce spadlo připojení k internetu.

Hned v následující partii však Carlsen ukázal svůj „karakter“ (zastaralý výraz, kterým bránila služka svého přítele ve staré české komedii „Přednosta stanice“  :usmev: ) a vrátil celý bod. Partie oběhla téměř okamžitě celý svět, i nešachový. Dobrá reklama  :palec-nahoru: .

Další dvě partie skončily remízami a remízou skončila také první blesková partie rozstřelu. Ve druhé blicce ukázal Magnus svému soupeři, v čem spočívá výhoda jezdce proti střelci v pozici se zablokovanými pěšci a také jak je důležité mít v koncovce zdravou pěšcovou strukturu.

První zápas pro Carlsena: Carlsen – Ting Li-žen 1-0.

Ve druhém zápasu této dvojice měl Carlsen převahu od první partie. Nejdříve Ting Li-žen chyboval v „rovné“ pozici, když s cca 50 vteřinami nenašel správný tah a udělal hrubou chybu. Píši slovo rovné v uvozovkách, protože rovná je podle šachového programu, ale hrát ji v blicce za bílého není zrovna jednoduchá záležitost. Má sice pěšce víc a navíc volného, ale také slabého krále. Objektivně to remíza jistě je, ale zkuste najít správný tah 66.Jd1 s několika sekundami na hodinách…

Ve druhé partii našel Ting Li-žen věčný šach a třetí partie se mu vůbec nepovedla. Vsadil na postup volného „d“ pěšce a postupoval s ním tak dlouho, až o něj přišel. Kromě pěšce ztratil ještě i další „dřevo“ a s klidným svědomím se tak mohl vzdát.

Carlsen – Ting Li-žen 2-0 na zápasy a Magnus se stal prvním finalistou.

Druhé semifinále dvou „urpuťáků“ nebylo tak jednoduchou záležitostí. V prvním zápasu zvítězil Giri, když Něpomňaščiho udržel černými figurami a bílými dvakrát skóroval. Nejdříve Nepo neviděl (nebo špatně spočítal) tah 21.Jxf7, po němž už byla partie nehratelná.

Ve čtvrté partii, kdy měl Giri opět bílé, se hrály „šachy radosti“. „Kluci“ to prostě mastili jako v nějaké hospodské přátelské partii. Samozřejmě na poněkud vyšší úrovni  :usmev:

Na zápasy tedy vedl Giri 1-0, ale Nepo se nepoložil a ve druhém zápasu vyhrál jednu partii bílými a třikrát remizoval, čímž srovnal zápasové skóre na 1-1.
Následoval třetí zápas.

Hned v první partii jsme mohli vidět divočinu, za kterou by se nemusel stydět leckterý šachanista. Oběti figur, korektní i nekorektní, hra bez rošády (Nepo) a podobné „opičky“ nakonec přinesly celý bod Něpomňaščimu.

Giri vzápětí kontroval a pak si oba „střihli“ dvě remízy. Šlo se na blicky a velká část šachistů na internetu by byla ochotna vsadit si na prohru Giriho. Ten však má v poslední době formu a když v první bleskové partii remízoval, ve druhé opět využil výhody bílých figur a svého soupeře jednoduše zmasakroval. Na zápasy vítězí Giri 2-1.

Giri tak po těžkém boji postoupil do finále online turnaje Chessable Masters 2020, kde se dnes v prvním zápasu utká s Magnusem Carlsenem. Giri má formu, ale Magnus také a své soupeře zatím suverénně drtil. Uvidíme, jak dopadne jejich klání.


Poznámka pod čarou  :usmev: … Open Karviná 2020 začíná dnes! Koronaviru navzdory  :mrknuti:

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x