Jiří Hurta – důchodce aneb letní slavnost (nejen) ostravských šachistů

Stalo se již téměř tradicí, že každoročně se ostravští šachisté setkávají v létě v Beskydech při příležitosti oslav něčích 60. narozenin. Před 2 roky to byly mé šedesátiny, loni Jarda Kaňok řečený Kňour a letos Jirka Hurta, velký šachový srdcař, čilý šachový dopisovatel, kapitán a hráč druholigového družstva.

Ano, šachový klub HM Ostrava stárne (i když my tvrdíme, že zraje jako víno  :usmev: ) tak, jak stárne mnoho šachových klubů v Ostravě a na severní Moravě (TJ Ostrava, Slavoj Poruba, Havířov, Šenov, Karviná). Nedaří se omlazovat kluby s výjimkou dvou líhní šachového potěru, Frýdku Místku a Orlové – ale o tom není tento článek.

Jirka oslavil 60. narozeniny a, jak sám říká, bere to jako další etapu svého života a říká si „důchodce“. Důchodce? To samozřejmě není pravda (kdo dnes odchází do důchodu v 60 letech?), Jirka je aktivní podnikatel – projektant, který nejednou zasponzoroval naše B-družstvo ve 2. lize.

Horská chata na Bílé v Beskydech se stala první srpnový víkend stejně jako v předchozích letech místem našeho soustředění. Sešla se zde téměř třicítka šachistů z Ostravy, Šenova, Havířova i Olomouce.

A začínáme pěkně zostra! Nevadí nám, že Kňour přiveze bečky piva až okolo 18. hodiny a jdeme na oběd a na pivo do restaurace v hotelu Bauer (všude jinde je beznadějně plno). Příjemně osvěženi se vracíme na Hájenku, kde se postupně scházíme s dalšími přijíždějícími účastníky a prozkoumáváme láhve s ohnivou vodou. Aby páteční odpoledne nebylo příliš monotónní přivezli členové TJ Ostrava šachy, hodiny a hlavně nástěnnou šachovnici! Měl jsem totiž naplánovaný metodický program Lukáše Klímy. Ouvej Luky na to zapomněl! A tak musel přijít náhradní šachový program – plán B, který jsem v rychlosti slepil ráno před odjezdem.

Nejprve ukázka Jirkovy partie z roku 2014, kdy jeho vítězství v zápase s Dobrou ve 2. lize rozhodlo utkání v náš prospěch a přispělo tak k naší bronzové medaili v soutěži. Tuto partii jsem demonstroval pod fiktivními jmény Fischer (Jiří Hurta) a Geller (Pavel Keprt). Nicméně Jirka prohlédl mou lest a již v 10. tahu pochopil, že se jedná o jeho partii, a taktně ji dál s napětím sledoval.

No ale co dál, jak se ještě zabavit – tak jsem ukázal jednu z mých variant připravované knihy „1.h4!“.

 

Dalších ukázek již nebylo třeba, neboť společnost s respektem uznala sílu tohoto prvního tahu  :usmev: .

Po krátké šachové zábavě vypuklo všeobecné veselí při konzumaci korbelů piva a ohnivé vody. Páteční večer byl zakončen (až v sobotu) nočním blicákem.

Sobota byla náročná. Nejprve bylo nutno vstát v 08:00 na snídani (což např. pro náš pokoj uléhající ve 03:00 nebylo jednoduché) a následně vyrazit na túru nebo spíše na autobus s navazujícím pochodem hřebenovkou z Bumbálky přes Kelčovské sedlo zpět na Bílou. Sice 12 km, ale s výhledem na návštěvu dvou hospůdek po cestě  :usmev: .

Beskydy krásné, Beskydy mé …

Mezitím jsme na dálku řešili krizovou situaci – dopily se obě bečky Radegastu – a nechali jsme do tábora dovézt další sud.

Část šachistů, která dorazila v sobotu, na nás počkala a společně jsme přáli a předávali dary Jirkovi. Zvláště kvalitní rumy ale také např. vstupenka na festival Colours of Ostrava (který se snad příští rok přece jen bude konat) jej dojaly téměř k slzám.

Ja synku, šedesat maš enem jednou v životě.

Sobotní program vrcholil velkou grilovačkou a turnajem v nohejbalu a petangu.

Nakonec (jak jinak) proběhl opět noční blicák (který skončil samozřejmě až v neděli).

Ale předtím ještě společné foto.

V neděli se pak postupně rozjíždíme domů. Opravdu jsem nezáviděl těžkou úlohu řidičům!

Celá akce se dokonale vydařila, celou dobu super počasí a perfektní nálada. Velký dík Jirkovi za velkorysé občerstvení a organizaci turistického pochodu, velký dík šéfkuchaři Maldovi (Honza Malík) za přípravu a samotné grilování, velký dík Kňourovi za přípravu a organizaci výčepu a nohejbalového turnaje, velký dík Jarmilovi (Kotlářovi) za organizaci petangového turnaje a … a určitě bych na mnohé zapomněl, tak prostě velký dík všem za účast na akci a vytvoření skvělé atmosféry!!!

Jirko, hodně zdraví, elánu a dobrého šachování do dalších let!

Aleš Krajina


Dovolím si Aleši Krajinovi na malou chvilku vstoupit do jeho příspěvku a za sebe i za naši redakci popřát Jirkovi Hurtovi do další šedesátky ještě hodně dalších úspěchů nejen za šachovnicí, ale i v osobním životě. Věřím, že jednou ratingově překoná nejen Bílou horu, ale možná i příchod slovanských věrozvěstů  :smich: .
„smajlík“ =  :usmev: ….

Jirko, hodně štěstí a zdraví (a mimochodem…i Aleš Krajina měl teď narozeniny, takže rovněž vše nejlepší  :mrknuti: ).

 

 

 

3.8 10 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Taky přeju všechno nejlepší a neuvadající přízeň Šachana. 😀

Karel Neumann

Přidávám se ke gratulantům.Přeji vše nejlepší a hlavně zdraví.

Zdenek Cekal

Perfektní report  :palec-nahoru:  a pochvala za vhodně zvolenou pohybovou aktivitu kluků po šedesátce – petang.
PS. Měl bych dotaz na autory…Pán vpravo s numerem 73 na hrudi (druhá fotografii shora), je kdo? Vzdáleně mi připomíná Víťu Rašíka, ale mám již chabý zrak a nerad bych někoho urazil.

Luboš Zimniok

Odpovím místo Aleše  :usmev: . Zrak máte dobrý, je to Víťa Rašík..

Countryside

Jinak průměrné ELO této čtyřky skvělých šachistů na fotce je 2 324!   :udiveny: 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x