Závěr MČR žen bez překvapení

Skončilo letos poslední MČR jednotlivců (snad se nepletu), tedy MČR žen hrané ve Frýdku-Místku. Zvítězila Kristýna Petrová před Karolínou Olšarovou a Olgou Sikorovou.

Kristýna Petrová měla k vítězství blízko již dvě kola před koncem. Zdánlivě snadný los by mohl svádět k domněnce, že už nebylo oč hrát.
Bylo. A ani sama hráčka závěr nepodcenila a bojovala až do konce. Titul získala zaslouženě.

V osmém kole si poradila s nejmladší hráčkou turnaje Annou Marií Koubovou, kterou přehrála už v zahájení a pak systematicky (dobře…, pro hnidopichy: občas méně systematicky) zvětšovala svou výhodu až k zisku celého bodu.

Ve stejném kole však nezaváhala ani pronásledovatelka Petrové Karolína Olšarová. Vítězit černými nemusí být vždy jednoduchá záležitost. Karolínina soupeřka Kristýna Novosadová opět zvolila hru dvou jezdců v obraně (resp.soupeřka do ní přešla) a po zahájení to vypadalo pro bílou celkem slibně. Od 18.tahu bílé jsem však (opět) přestal její hře rozumět. Opravdu jsem se ztratil… Neztratila se však Kája Olšarová a  ziskem celého bodu se udržela na dostřel prvnímu místu.

 

 

Poměrně korektní remízou skončila partie Kaňákové s Richterovou. Eva Kulovaná zůstala věrna svému turnajovému stylu. V partii proti Magdě Miturové stála o něco lépe, ale před časovou kontrolou chybovala. Do 40.tahu chybovaly obě hráčky, ale přece jen chyby Magdy nebyly tak osudové. Kulovaná-Miturová 0-1.

O šanci na medaili se hrálo v partii Terezy Rodshtein a Olgy Sikorové. V koncovce nestejných střelců měla Olga více „šancí na výhru“, ale při správné hře by partie měla skončit remízou (pokud jsem něco nepřehlédl  :usmev: ) . Chtělo to jen pohlídat si nějaké taktické „špeky“. Olga ale Terezu ukolébala a ta nakonec hrubě chybovala. Olga Sikorová vyhrála a de facto tak vyřadila Terezu Rodshtein už před posledním kolem ze hry o medaile.

 

 


Mimochodem, mylně jsem v předchozím článku o turnaji informoval o tom, že šachanista Jirka Hurta v pátek negativní psychickou silou ovlivňoval hráčky  :usmev: . Jirka s Alešem Krajinou a Pepou Michenkou byli fandit našim ženám a dívkám až v sobotu, o čemž mě informoval v sobotní podvečer Aleš Krajina. Na můj dotaz, kolik bylo na turnaji diváků, odpověděl diplomaticky: “ Nákaza koronavirem v davu diváků nehrozila. Všichni tři diváci jsme poctivě dodržovali několikametrové rozestupy….“


Poslední kolo začínalo v neděli ráno. Už letmý pohled na pořadí dával tušit, jak turnaj dopadne. Karolína Olšarová prohrála ve 3.kole s Kristýnou Petrovou a to je při rovnosti bodů a při vedlejším hodnocení systémem SB celkem podstatný fakt většinou zvýhodňující hráče, který zvítězil.

Takže Karolína mohla jen doufat, že Nataša Richterová bude jako lev či lvice bojovat v partii s Kristýnou Petrovou, protože i Nataša živila až do konce naději na medaili. Nebudu napínat, výsledky už stejně 99,999% čtenářů zná  :usmev: . Partie Richterová-Petrová skončila ve věžové koncovce a bylo jasné, že jedině v případě náhlého šílenství jedné z hráček by partie mohla skončit jinak než remízou. Nezešílela ani jedna a Kristýna Petrová se bez jediné porážky stala zaslouženě mistryní ČR.

Naopak Karolína Olšarová v honbě „za bludičkou“ v podobě prvního místa zahrála proti Evě Kulované trochu provokativně (18.Dh4). Eva Kulovaná snad poprvé v turnaji nezaváhala a svou šanci tentokrát nepustila. Karolína však nemusela být smutná, protože i přes závěrečnou porážku obsadila samostatné druhé místo.

 

Bronzovou medaili vybojovala Olga Sikorová, která si zřejmě dobře spočítala před posledním kolem SB a hrála s Natálií Kaňákovou na jistotu. Partie skončila v 31.tahu remízou.

Remízou, ale o poznání bojovnější, skončila partie Koubová-Novosadová, která však na umístění v horní části tabulky neměla velký vliv. Tragicky zakončila turnaj Tereza Rodshtein, která z „malé rošády“ (0-0) udělala v osmém kole „rošádu velkou“ (0-0-0) a po závěrečném kole už „odjížděla v Audi“, jak jakýsi šprýmař vtipně nazval sérii čtyř nul (předpokládám, že pět nul by byla olympiáda…).

Závěrečná koncovka občas končí remízou, pokud se král slabší strany včas dostane bez újmy do soupeřova tábora a stačí vyžrat pěšce soupeře. Až dojde král silnější strany podpořit svého pěšce, obětuje slabší strana věž za pěšce a postupem svého pěšce dosáhne remízy. K tomu je ovšem třeba splnit několik věcí, o nichž se můžete dočíst v mnoha teoretických příručkách  :usmev: Jednou z nich je: dobře si postavit své pěšce. Nechce se mi pozici analyzovat a přenechám ji zuřivým analytikům, ale jen tak od oka plácnu, že pěšci černé jsou postaveni špatně a výsledek tedy není nijak překvapivý.

 

 

Kompletní výsledkový servis najdete na chess-results, partie ke stažení zde.
Pokud se spokojíte jen s konečnou tabulkou, tak ta je zde  :usmev: .

 

 

 

3.9 8 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Beil

Díky za super zpravodajství z celého turnaje!   :usmev: 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x