„Brno je zlatá loď,…“

„…za děvčaty z Brna choď,…“ zpívá ve své písničce Ivan Mládek se svým Banjo Bandem a já bych se nebál druhou část verše změnit na : „… na šachy do Brna choď,….“ .
V Brně se totiž hrávají tradiční „Bleskovky Zdeňka Páska“.

Pan Kalendovský, známý historik a spisovatel z Brna, zaslal několik partií z bleskových turnajů U Pásků.
Možná se někomu budou hodit. Ne pro jejich kvalitu, ale mnozí hráči (mezi nimi i má „maličkost“) hledají právě v bleskovkách inspiraci k analýze různých variant v zahájeních.

V blickách často uvidíte tahy, které by se v normálních partiích nehrály, ale které při pozornějším pohledu (analýze) v sobě mají životaschopný potenciál. A pak…sledovat bleskové partie a veletoče hodnocení pozice nejen při strojové analýze, ale především v myšlení hráčů u partie samotné, je vcelku zábavné.

K tradičním turnajům „Bleskovky Zdeňka Páska“ píše pan Kalendovský toto:

Zasílám devět partií, které jsem opisoval při hře na nedávném turnaji „Bleskovky Zdeňka Páska“ v luxusním Bowlingovém klubu v Brně Líšni, který provozuje pan ředitel DS Brno Vlastimil Chládek a kde hrají teď Brňané svoje extraligové zápasy.

Bleskovky U Pásků se hrály od února 1999 každou první sobotu v měsíci, po smrti pana Páska (2010) se přesunuly do jiných prostor – klubovna Loko, jiné hospody atd.

Já řídil asi 120 turnajů, později se tomu věnovali Břeťa Eichler a Neklan Vyskočil.

Přikládám syrový materiál, dvě partie jsem glosami opatřil a 5tahová výhra p. Vykydala byla mnou zdáli odpozorována – tak začala partie osmileté dívenky ze Zaječic, která skončila mezi 32 účastníky s nulou jako poslední, ale až do konce se jen smála.
Mezi účastníky byla též pěkná blondýna – bulharská mistryně a kandidát mistra z Rumunska. Ostatně výsledky visí na Chess-results. Jen připomínám, že se hrálo tempem 3 + 2 a předpokládám, že ne všichni účastníci turnaje mi za zveřejnění partií poděkují 🙂
Váš Jan Kalendovský

Partie okomentoval pan Kalendovský, já je občas doplnil a svůj komentář označil „LZ“.

K první partii by snad nebylo třeba ani nic dodávat. Typická partie s rošádami na opačné strany, v níž měl po celou dobu navrch černý, ale pak, místo aby soupeře „zabil“, začal hrát podle hesla „Safety first!“. Škoda.

 

.

V následující partii černý bílého doslova drtil téměř až do samotného závěru. Pominu, že neviděl osmitahový mat, který by viděl každý  :smich: , to se v blickách stává (samozřejmě, žertuji…).
Pokud je však partie dobře zapsaná, pak 38. … Je4 je opravdu hrubá chyba zřejmě ve vrcholné časové tísni.
V blickách, když už člověku opravdu zůstává čas jen na to, aby provedl tah, platí dvě zásady: dělám tahy blízko hodin a když mám něco „sežrat“, tak nejdříve žeru a až pak počítám, co se stane.

 

 

Nevyvinuté figury a mezinárodní mistr na protější straně šachovnice, to je vražedná kombinace. Petr Pisk si s chutí zaútočil, jeho soupeř si naopak moc nezahrál. K závěrečnému komentáři pana Kalendovského si dovolím dodat: nejen, že byl černý zcela svázán, ale navíc mu i tak chyběla hromada materiálu  :usmev: .

 

 

V partii Hájek-Hájek jsem ponechal hodnocení z rychlé analýzy motoru. Je to taková typická blicková „houpačka“ : bílý stojí lépe, černý stojí na výhru, bílý stojí na výhru…a „dohoupáno jest“, bílý vyhrál.

 

 

Jezdíte-li po různých rapidech a bleskových turnajích, jistě jste se už někdy potkali s legendou brněnského šachu panem Vykydalem. Je radost vidět, s jakou vitalitou se neustále vrhá do dalších a dalších soubojů za šachovnicí. Tedy…je to radost jen do chvíle, než usedne proti vám. Pak se z radosti stává „starost“, protože pan Vykydal hraje šachy stále na velmi solidní úrovni. Jen ta ruka už není tak rychlá…

 

 

Těžko hodnotit následující partii, když nemáte po ruce časový údaj. Bílý stál téměř po celou partii mírně lépe a v závěrečné pozici mohl svého soupeře ještě zle potrápit. Nestalo se, z čehož se dá usuzovat na nedostatek času bílého, ale vyloučeny nejsou ani jiné okolnosti  :usmev: .

 

 

„Španělské mučení“, tak se občas nazývá Španělská obrana. Zajímavé, doposud jsem si myslel, že trpět má černý, ale v partii Hubený-Bureš trpěl (a to je dost slabé slovo) bílý. Bez komentáře, jen s hodnocením motoru a počítačovými variantami.

 

 

Následuje typická blicka, ve které byl černý již v zahájení na pokraji prohry. Bílý stál jasně lépe, získal pěšce a mohl získat i další. Jenže se blicá a pěšec navíc v blicce prakticky nic neznamená. Samozřejmě, pokud proti vám nesedí třeba Carlsen, kterému mnohdy stačí k výhře i třetina pěšce (myšleno obrazně, ne, že by Magnus okusoval figury…)   :usmev: .

 

 

A ještě jednou pan Vykydal…. Fragment ze setkání generací. Jen pro zajímavost, když bylo vůdci bílých kamenů tolik let jako jeho soupeřce, začínala II.světová válka.

 

 

Za sebe mohu říct jen jedno: smekám před vytrvalostí pořadatelů této kratochvíle a hlavně před pisatelem krátkého reportu z Bleskovek Zdeňka Páska. Neumím si představit jiného nadšence, který by oželel hru, oddal se rozhodování a ještě k tomu ochotně zapisoval partie z turnaje.
A odpískat 120 turnajů? To také stojí za pozornost  :palec-nahoru: .

Vítězem třináctikolového turnaje se stal IM Petr Pisk s 10,5 body před Oskarem Hájkem (10 b.) a Vítem Kratochvílem (9 b.).
Kompletní výsledky na chess-results.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x