Yoda

Zavádějící nadpis, ale nutný. Ozval se nám totiž velmistr Yoda z týmu Star Wars: „Komentovat na kanálu HaL partie já muset budu. Vy chtít. Konkurence vy napodobitelům mým.“ Výzva příjata a mistr Yoda pro vás okomentuje na zkoušku jednu partii na HaL  :usmev: .
Dnešní příspěvek ale bude o něčem jiném. Zvláštní téma: šachy  :smich: .

Když jsem tady minule nahodil dvě pozice z knihy (nikoli ze serveru) Lva Alburta „Trenirovka šachmatista“ (nechce se mi to psát azbukou  :usmev: )., všichni hned znali řešení.
Mimochodem, první pozice byla z partie Fischer-Benko, druhá byla „asi“ Kremerova studie z roku 1922 (data z knihy).

Je evidentní,. že čtenáři nejsou žádní tupci a podobné jednohubky je nenasytí. Dobře tedy, zkusím to jinak….

Pro začátek začnu tím, proč není vždy vhodné používat šachové motory. Známá pozice (již několikrát jsem ji zveřejnil) ukazuje nedostatky počítačového myšlení. Prostě motor není člověk…

Jistě, pozice je prohraná, ale přesto…jen člověk vymyslí plán s přechodem krále až na h1. PC ne, doporučuje snížit materiální ztrátu a zahrát 48.a7 .
Pozici uvádím jen jako příklad rozdílného myšlení člověka a stroje, nic víc za tím nehledejte.

 

Tím se dostávám k další fázi.
David Bražina, Zdeněk Čekal a jiní vcelku rychle vyřešili pozice, které jsem jim zde předložil. Výhercům gratuluji a nic nedostanou  :smich:
Takže tentokrát něco složitějšího  :usmev: .

V první pozici, kterou jsem sehrál já jako černý (a úspěšně ji prohrál) vám může pomoci šachový motor. Přesto… zkuste si ji vyřešit nejdříve sami  :usmev: .

1. Na tahu je černý (rošáda bílého je možná). Co má hrát?

 

Následující pozice je z Extraligy a možná už jste ji také viděli. Klidně použijte motor (můj PC je na to slabý) a ohodnoťte následující oběť černého. V pozici na diagramu se hrálo 20. … Sxh3 a černý vyhrál.
Jak hodnotíte pozici po 20. … Sxh3?

2. Je obět na h3 korektní?

 

A poslední „hlavolam“. Před léty se mi dostala do rukou pozice, v níž se černý vzdal. Podle šachového motoru oprávněně. Já mám jiný názor  :usmev: a myslím si, že černý mohl remízovat. Možná se pletu, ale pozice je pro podzimní nudné večery jak dělaná.

3. Černý na tahu.

 

Pro jistotu podotýkám, že ani já sám si nejsem jistý správnými odpověďmi, ale svůj „názor“ na pozice samozřejmě mám  :mrknuti: .

5 6 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
11 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

„1. Na tahu je černý (rošáda bílého je možná). Co má hrát?“
Okamžitě se vzdát, pane Zimnioku.  :smich:  Cosi nezdravého se událo v předchozím průběhu partie. Pseudoaktivita černých figur očividně nekompenzuje materiální ztrátu. Hlavní příčina problémů (chaosu na desce) spočívá v nevhodně zvoleném zahájení. Klíčem k bodovému zisku (=remíze) je volit seriózní varianty, aby se boj při přechodu do střední hry neodehrával v kalných vodách. Naopak plán bílého je zřejmý. Dokončit vývin, uklidit monarchu do bezpečí a časem uplatnit výhodu jezdce. Teď bez legrace a enginu; zahrál bych …Se5.

Jirka Kadlec

Kdepak vzdát se, mně se ta dynamická pozice pana Zimnioka líbí!   :usmev:  Má krásného pěšce na e3, lepší souhru figur, bílý král je v centru šachovnice, prostě raději bych hrál černými, i když je otázkou, jak by to dopadlo…  :usmev:  Bohužel nejde 18…gxf5 pro 19. axb4 f4 20.Dh5 a bílý vyhraje. 18…Se5 je lepší, ale po 19.0-0-0 Sxg3 20.axb4 Se5 21.Dc4 stojí bílý už docela dobře, zdaleka však ještě ne na výhru. Myslím, že nejlepší je 18…Vac8! 19.axb4 Dxb4 20.Dc2 Sxc3 21.bxc3 Vxc3 22.Va4 Dc5 23.Je4 Vxc2 24.Jxc5 dxc5 a černý ve stále dost zajímavé pozici rozhodně nestojí hůře!  :usmev: 

Jirka Kadlec

Diagr. č. 1:
Ano, 20…Vxc3 je určitě také dobré.
A děkuji za uvedení celé partie, rád se na ní podívám.

Jirka Kadlec

A popojedeme k diagramu č.2, kde černý právě obětoval střelce, 20…Sxh3! Vykřičníkem naznačuji – co naznačuji – jsem přesvědčený (to jsem často a taky se často mýlím   :usmev: ), že ta oběť je nejen krásná, ale i naprosto korektní! Tu pozici, natož celou partii jsem neznal, ale počítač mi posléze prozradil, že vojevůdcem černých figur byl pan Jaroslav Sobek, že se hrála královská indická a že bílé figury měl GM Štěpán Žilka. Přiznávám, že jsem byl hodné překvapený, protože pan Sobek tu partii sehrál naprosto virtuózně!   :palec-nahoru: 
 

Jirka Kadlec

Diagram č.3
Také mi připadá, že se černý s tím vzdáním trošku ukvapil  :usmev: 
Po 1…Jf7! 2.Jxb7 Jg5 3.Ja5 zahraje černý 3…Sd8! a po 4.Jxc6 Sc7 5.e5 fxe5 6.Jxe5 Kd5! 7.Sb2 Sxe5 8.Sxe5 Je4 to vypadá, jestli mě zrak nešálí, na plichtu. Bílý král se trošku zapomněl…  :usmev: 

11
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x