Nad dopisy čtenářů

Připomíná-li vám název příspěvku starý pořad Československé televize s názvem „Nad dopisy diváků“, pak nejenže patříte ke starší generaci, ale navíc máte i pravdu. Doba se však mění a místo dopisů se dnes „sejdeme“ nad e-maily čtenářů, kteří se zapojili do mírně utajované akce „Vy se ptáte, Šachan odpovídá.“

Servírujeme několik vybraných e-mailů a odpovědí na ně.

Zcela náhodně vylosovaný e-mail a první otázka.

Pan M.K. z Liberce píše:

Dobrý den Šachane, věřím, že existuješ a jistě mi pomůžeš. Šachy hraju už asi 30 let a pořád mám dilema: je podle tebe lepší hrát 1.e4 nebo 1.d4??? Předem děkuji za odpověď a „Šachan s námi!“

— Lepší je 1.c4.


Další dotaz.
Pan Pavel N. ze Studénky:

„Čus chlapi! Potřebuju kurňa poradit. Koupil jsem si nějaké dívídí s šachovým videem a nevím, jestli to můžu reklamovat. Asi takhle… Hodím to do kompu a normálně se to hodně rychle točí. Obraz najede, vidím paňáky a fotku nějakého chlapa. Pak začne něco někdo vykládat…a zase nic. Ti pajduláci se hýbou, ale ta fotka je furt stejná. Takže se ptám, jestli je to okej??? Nebo to mám reklamovat? Kurňa dal jsem za to dvě kila a nevěděl jsem, že si kupuju animáky. Dík za odpověď a zdarec.“

— Vážený Pavle, buďte rád, že něco slyšíte a hýbou se Vám aspoň ti „pajduláci“. Známe i horší případy.


Paní Jiřina H. ze Svojsíkova píše:

„Dobrý den, píši, protože můj vnuk mě požádal, abych olajnovala Váš kanál, že prý za to budou peníze. Je mi 84 let a někam jsem založila adresu toho kanálu. Nebude vadit, že jsem olajnovala všechny kanály jen v naší ulici? Jsem už stará a nechce se mi lajnovat po celém městě. Snad to vnukovi udělá radost a něco na tom vydělá.“

 

— Děkujeme za přiloženou fotografii kanálu. Váš vnuk měl na mysli asi „LAJKY“, paní… V každém případě nešlo o náš kanál a vnuk Vám jistě za Vaše LAJNY poděkuje.


Čtenář A.J. z Hronova:

„Zdravím, nabízím spolupráci. Po praprapradědovi mám doma rukopisy jeho románu F.L.Věk. Zveřejníte je?“

— Bohužel nikoli. My jsme velmi solidní web. Na našem webu zveřejňujeme jen kvalitní příspěvky a ne nějaké bláboly Vašeho dědy a ještě k tomu pětidílné.


Jirka F. z Ostravy:

„Nazdar chlapi! Nebo baby! Chtěl jsem se zeptat…
Hraju šachy po hospodach a sem fakt dobry.
Schvalně:
-Středa: U Stoklase – 12piv, 4 rumy, 2 fernety. Všecky soupeře sem porazil, jen Frantovi sem dal remis za ruma. Skore: 7.5-0.5 pro mně!
-Čtvrtek: U Stoklase 4 piva a nikdo se mnou nechtěl hrát, bo sem dobry, tak sem se přesunul… , potom Harčava-6piv, 2 vodky a giny, 6 haviřů. Skore: 6-0 pro mňa.
Patek: U Stoklase 4 piva, skore 3-0, Harčava -5 rumů a skore 4-0, pak sem šel eště na Stodolní a vysledek už si nepamatuju, ale asi sem vyhral aji tam.

Tak mám taky dotaz: Kam se mohu přihlasit?“

— Zkuste se přihlásit na léčení….


Pan K.M. z Konic:

„Dobrý večer, vážená redakce (na Šachana ani na čerty nevěřím, nejsem blbý). Šachy hraju už asi 20 let a mám kámoša, co to taky umí. Má i ten rating v tom žebříčku a hodně vysoký (!), až skoro 1900. Jde mi tady o to, já se s ním bavil po naší partii, kterou jsem prohrál, protože jsem ztratil dámu (nechtěl mi vrátit tah, sviňa). Ale kámoš mi říkal, že hraju fakt dobře jako….. Jako já tady napíšu, co říkal on:

-zahájení prý hraju tak na 2100 až 2300. K tomu mám poznámku, abyste to pochopili, to „až“. Hraju 1.d4, to asi tak na 2150 a potom i 1.e4 a to fakt umím hodně dobře, asi na 2500. Tak jsem si tipnul, že zahájení jako tak na to co jsem jako napsal nahoře. Viz výše.

-střední hra nebo jak říkáme my šachisti „mitelšpíl“, prý, podle kámoša, hraju asi tak na 2300. Záleží na kombinačních motivech. Když je jich hodně tož to všechno skoro vidím, ale ta strategie mi dělá trochu problémy, protože to potom přechází už i do té koncovky a tady mám problém, viz níže

-koncovky asi 1400, říkal kámoš. Ale to on nemůže moc vědět, protože jsme se do koncovky dostali jen v jedné partii a i tak jsem to hrál celkem dobře, ale pak jsem nějak ztratil přehled. Normálně v partiách jsem vždycky přehlídnul figuru a protože vím, co se sluší a patří, tak jsem mu to vždycky vzdal, abych nezdržoval, protože když má to ELO  skoro 1900, tak už to asi umí ten endšpíl (endšpíl=koncovka, kdybyste nevěděli)…

Takže si myslím, že když to zprůměruju, tak to je ((2100+2300)/2 + 2300 + 1400)/3 = 5900/3 = 1967. Takže už jsem skoro kandidát mistra. Ale to nepíšu, že bych se chtěl chlubit ( i když to asi nemá každý, že?), ale potřebuju poradit, co mám zlepšit. Dík a zdarec!

— Vítejte mezi námi nejlepšími šachisty! Cestu ke zlepšení vidíme…
Zkuste zvednout svůj rating v zahájení na cca 2950, vylepšete střední hru na 2900 a koncovku vynechte, tam se po vylepšení už ani nedostanete.

 


Honza P. z Budějic:

„Čest redakce! Je mi 35 a šachy hraju už dlouho a chci se zeptat jestly se ještě mužů zlepšyt. Co by jste my doporučili. nějaké kníšky a tak. Dík.“

— Zlepšit se můžete v jakémkoli věku. Z knížek pro začátek doporučujeme Slabikář a Učebnici českého jazyka pro základní školy. Enjoy!!!


Jiří H., Olomouc:

„Ahój, miluju šachy a chci pro vás psát. Rozumím dobře jim těm šachům a článek mohu za 100 korun. Napsat. Díkes za pozitivní odpověď! Jirka.“

— Taky děkujeme, Jirko. Na e-mail Vám posíláme číslo našeho účtu, na který můžete v případě zájmu zaslat zmiňovanou stokorunu. Ještě jednou díky.  


Čtenář podepsaný jako Jirka H. z Pardubic:

„Nepotřebuju vlastně nic, ale mám pro vás nabídku. Hraju dost dobře, říkali chlapi v hospodě, a chtěl bych to zkusit aji na živo mezi profíky. Fakt hraju dobře a ptám se vás, jestli ještě stihnu letošní mistrovství světa a kde se to hraje. Jo a když mě tam přihlásíte, máte u mě po mistrovství každý 1000 korun a kdybych to vyhrál, tak asi i víc-podle toho, kolik mi potom dají.

Přihláška na MS v šachu:

Jiří H******

Datum narození: 24.9.1963

Pardubice, ul D******** 2849/3

Nezapomeňte mě přihlásit! Bude provize a to se vám určitě bude hodit!“

— Jirko, určitě nezapomeneme. Tvou přihlášku jsme poslali i Magnusovi Carlsenovi, který už poslal vyděšenou odpověď: „Bullshit!“.


Josef H. z Karviné má dotaz:

„Hej…Hrali zme s kamošem v knajpě šachy. Ten cyp k***a  šahnul na figuru a když sem chtěl aby z ni tahnul, poslal mě někam. Jednu sem mu natankoval. Bylo to podle pravidel?“

— To záleží. Pokud to nebyla rána pod pás, pak to bylo podle pravidel.

 


Mala raritka. I náš web už se stal terčem nejapných žertů různých spamerů. Náš údajný zahraniční čtenář Pedro P. ze Španělska nám píše a dokonce za nekřesťanské peníze nabízí „obrázek“:

„¿Quieren una pintura de mi bisabuelo?“

— Nejsme tak blbí, abychom kupovali nějakou předraženou čmáranici vašeho dědka. Navíc máme svého kreslíře, který dobře ví, jak má vypadat kůň!

Takhle to má vypadat!

 


Tolik stručný výňatek z našeho poštovního měchu. Snad jsme tazatele nezklamali…  :usmev:

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Slávek

Tak tohle mě opravdu pobavilo. Analogie s čímkoliv jiným je zcela jistě jen náhodná.

Jan Jílek

díky za super komentář!  :smich:  :smich:  :smich:

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x