Souhrn událostí a čtení na neděli

Malé shrnutí událostí uplynulého týdne: Altibox Norway Chess ’20, FIDE, turnaj kandidátů, šampionát USA, pár doplnění čtenářů k článku o C19C a trocha erotiky na neděli 🙂

Turnaj Altibox v norském Stavangeru jsme „opustili“ dvě kola před koncem, kdy byl v čele mladý Alireza Firúzdža před Carlsenem. V předposledním kole se oba hráči utkali v přímém souboji. Firúzdža měl bílé figury a i když měl Carlsen po celou partii mírnou převahu, Firúzdža byl na výši téměř do konce partie. Téměř…
V 69.tahu se totiž dopustil strašné hrubky, která by se hodila do nějakého okresního přeboru. Byl sice v časové tísní, ale v pozici na diagramu by snad každý šachista s minimálně třetí výkonnostní třídou zahrál automaticky a bez přemýšlení 69.Kd2 se vzdálenou opozicí králů a lehkou remízou. Firúzdža si však dal 69.Kc3?? a po 69. … Kc5 se vzdal.

Carlsen se tak stal kolo před koncem vítězem turnaje. Zbývající dvě partie (Duda-Caruana, Tari-Aronjan) skončily remízami. V tiebreaku smetl Caruana Dudu a kupodivu poprvé v rozstřelu zvítězil i Aronjan.

I v posledním kole se ještě tvrdě bojovalo, ač byl vítěz turnaje znám. Magnus hrál bílými s Aronjanem a od začátku spíš „dotahoval“, pak se partie dostala do věžovky a vypadá to, že věžovky Levon umí. Ve složité koncovce Carlsen ztratil nějaké tempo a černé figury byly najednou aktivnější. Pak však Levon začal stahovat krále z centra a Magnus mohl věžovku udržet. Mohl, ale v 50.tahu místo aby začal mazat pěšci na královském křídle do dámy, uchrtil se na pěšce. Pěšec navíc mu zůstal až do konce partie, ale čas je někdy mnohem víc než „dřevo“.

Firúzdža rozbil Dudu a posichroval si tak druhé místo. Caruana se snažil využít všech možností v partii s Tarim. Opravdu všech. Partie skončila zapatováním černého krále  :usmev: a to je také odpověď mnoha škarohlídům, kteří někdy kritizují hráče, kteří tahají „jasně“ remízové pozice: hraje se až do konce!

 

V tiebreaku zvítězil Caruana, což mu stačilo jen na čtvrté místo.
Konečné pořadí turnaje Altibox Norway Chess ’20:
1. Carlsen 19.5 b., 2. Firúzdža 18.5 b., 3. Aronjan 17.5 b., 4. Caruana 15.5 b., 5. Duda 9.5 b., 6th Tari 3.5 b.

Pro zajímavost, kdyby se nehrály tiebreaky, zvítězil by Carlsen před Aronjanem a Firúzdžou a kdyby se hrálo s klasickým bodováním (1 – 1/2 – 0, bez tiebreaků), vítězem by se stal Aronjan před Carlsenem a Firúzdžou. Firúzdža je jistě dobrý hráč, ale podle mě je přeceňovaný. V turnaji porazil jen dva poslední hráče, Dudu a Tariho a pak….pak už jen dobře blical  :usmev: .


O zápasu viceprezidenta FIDE velmistra Nigela Shorta s Thai Dai Van Nguyenem jsme nejen psali, ale server šachy.cz zajišťoval i online přenosy z místa „izolace“  :usmev: .

A u FIDE chvilku zůstaneme.
Druhá polovina turnaje kandidátů měla začít letos v listopadu. FIDE však vyslyšela protesty některých hráčů (a zřejmě nejen hráčů) a dohrání turnaje opět přeložila. Tentokrát na jaro 2021 s tím, že konkrétní termín ještě bude upřesněn.
Z vyjádření na webu FIDE vypíchnu jednu větu: “ …FIDE confirms that the second leg of the event will, in any case, take place in the spring of 2021.“ s poukazem na slova „in any case„, z nichž vyvozuji, že se turnaj uskuteční, i kdyby měl hrát jen Maxime Vachier-Lagrave, který je po první polovině v  čele turnaje kandidátů, a i kdyby trakaře padaly.
Zápas o titul mistra světa by se měl uskutečnit v listopadu nebo prosinci 2021.


Problémy s Covidem nemáme jen v Evropě.
V USA právě probíhá mistrovství USA v několika kategoriích. Hraje se online a jen jako rapid. Při pohledu na startovní listiny (The Field) mě napadá, že bez „Američanů“ pocházejících z různých částí světa, by se snad ani nehrálo….
Celkový cenový fond? Je o co hrát  :usmev:

  1. Cenový fond „MUŽI“: $150,000
  2. Cenový fond „ŽENY“: $100,000
  3. Cenový fond „SENIOŘI“: $50,000
  4. Cenový fond „JUNIOŘI“: $20,600
  5. Cenový fond „JUNIORKY: $10,300

K poslednímu článku „Chess960 nebo raději C19C?“ se vyjádřil Martin Veselý z Ostravy:
Chtěl jsem si zkusit zahrát C19C. Našel jsem i herní server, ale bohužel jsem zjistil, že pravidla se každý den mění a nestačím upgradovat herního klienta C19C …  :smutek:

K článku se vyjádřil také David Navara (z Prahy, kdyby ho náhodou někdo neznal):

Sám jsem před necelým týdnem vymyslel jednu modifikaci tří R (ruce, roušky a rozestupy), jakož i jednu parodii. Modifikací jsou tři M:
mýdlo, masky a mezery.
Společnost 3M by mohla sponzorovat tuto osvětovou kampaň.
Některé subkultury a kontrakultury ale ke spisovnému jazyku nemají silný vztah, jelikož se s ním setkávají málokdy.
Proto jsem vymyslel ještě tři T:
tlapy, tlamy a Táhni!
Je to snadno zapamatovatelné, srozumitelné, úderné, adresné a dostatečně důrazné. Pravda, při nevhodném použití třetího „t“ hrozí nežádoucí účinky:

Tumáš! ?  – Traumatologie – Tesař.
… ještě jsem zapomněl dodat, že ta tři T se dají použít i na šachy:

Tlapy – zákaz podávání rukou.
Tlamy – povinné roušky během partie.
Táhni – zkrácení tempa hry.

V podstatě jsem to všechno zažil na španělské lize.

S pozdravem
David


Pokud se nudíte doma (kde jinde?) a četli jste kdysi článeček „Problém„, možná vás zaujme nešachový lehce morbidně erotický příběh nejen se třemi P, Příběh Plný Překvapení (a plný písmene „P“), na nějž sem dávám pouze odkaz, abych snad nepohoršil nezletilé nebo přísné puritány  :mrknuti:

Hezký zbytek neděle.

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Jen dodám, že závěrečná zmínka o španělské lize se vztahovala na předchozí tři řádky.
Ta tři R (ruce, roušky, rozestupy) jinak beru vážně a rozhodně je nechci zesměšňovat. Netvrdím, že jsem vždy všechno dodržel, ale snažím se ta nařízení respektovat. Roušky jsem letos v obchodě nebo v MHD často nosil i tehdy, kdy to nebylo povinné.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x