Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko? Daleko?!

Byl přerušen turnaj kandidátů, byly přerušeny různé soutěže, šachové akce. Zcela nedávno (včera) jsem slyšel názor, že vše se brzy vrátí do starých kolejí. Možná.

Možná se vše vrátí a možná ne. Osobně si myslím, že se nám všem buď hodně změní životy nebo se na to jednoduše vykašleme a necháme tomu volný průběh. Pro druhou variantu je však třeba „svolení“ nadřízených orgánů (státu)  :usmev: .

Turnaj kandidátů byl „přerušen“ a měl by pokračovat ve stejném složení a s platnými výsledky. Možná bude, pak je otázkou KDY? A opravdu ve stejném složení? Nebude třeba za půl roku některý z účastníků nemocen nebo zaneprázdněn? To nikdo neví. Kromě toho se připravuje petice, jejíž signatáři požadují anulování oněch sedmi kol a hru v původním složení (tedy s Radžabovem) nebo připojení dalšího hráče-Radžabova-k již rozehranému turnaji. Nezáviděníhodný problém pro FIDE. Ovšem může si za to tak „trochu“ sama. V době, kdy se rušilo kdeco, funkcionáři FIDE tvrdošíjně trvali na konání turnaje. Řekl bych, že bude ještě veselo.

U nás bude veselo asi o něco méně. Rozhodně nesdílím optimistické názory, že „už brzy“ bude vše při starém. Podle mě jsme teprve na začátku a čekají nás věci, které nám mohou obrátit život naruby.

V prvé řadě… Odkládají se turnaje na pozdější termín. Myslím, že příhodnější by bylo rovnou je zrušit. I kdyby se organizátorům podařilo turnaje přeložit, bude to pak tak našlapaný termínový kalendář, že si to ani nedokáži představit.

Za druhé: jsou přerušeny soutěže družstev. Místo slova „přerušeny“ bych se nebál použít slovo „ukončeny“. Ano, možná je na to příliš brzy, ale je třeba s tím počítat a mít připraveny různé možnosti, jak postupovat dál.

Řekněme, že by se soutěže dohrávaly někdy v červenci nebo srpnu. Bez cizinců.
Počítejme s tím, že nějakou dobu zůstanou zavřené hranice, Asi nebudou neprodyšně uzavřené. I před rokem 1989 se dalo cestovat do zahraničí nebo k nám, ale nebylo to nijak jednoduché. Podívejte se na soupisky. Třeba 1.ŠK Novoborský by v Extralize dal sotva dohromady osmičku hráčů. Hráči mohou být také nemocní nebo klidně mohou v důsledku krize zaniknout některé kluby. Co pak? Dohrávat i za takových okolností? Nereálné, ale možné řešení.

Můžeme také soutěže ukončit se stávajícím pořadím. Poměrně nefér vůči klubům, které ještě mohly bojovat o postup nebo záchranu. Slyšel jsem názory, že týmy měly hrát tak, aby rozhodly o svém bytí či nebytí v soutěži dříve než několik kol před koncem. Není však nikde psané, že by někdo měl být po x-tém kole na x-tém místě a navíc často rozhoduje také los-některé kluby hrály se všemi favority a konkurenty, jiné ne. Taková varianta je dalším možným řešením.

Pak je tady možnost anulovat soutěže. Jako, že se vůbec nehrálo  :usmev: Zní to divně, ale ve sportovním smyslu nebude nikdo poškozen (tedy…pokud mi nějaká okolnost neuniká). Nebudou tahanice o oprávněnost postupu či sestupu a fakt nevidím (kromě financí, které do toho kluby vložily) žádná negativa. Takže další řešení.

Nechci tady nikomu vnucovat svůj názor a domnívám se, že na svazu sedí rozumní lidé ( v tomto ohledu  :usmev: ), kteří už podobné varianty zvažují a diskutují.
Chtěl bych ovšem upozornit na jinou věc, kterou snad na svazu také zvažují, ale řadě řadových šachistů  ještě nedochází.

Podívejte se na rozpočet svazu schválený konferencí. Konkrétně na příjmovou část. Vidíte?

Z celkové částky 21 053 000,-Kč je 15 900 000,-Kč z cizích zdrojů.Stačí jediný pohled na „Cizí zdroje“ a zjistíme, že to jsou peníze od státu, tedy z MŠMT (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy). Celé tři čtvrtiny peněz (75,52%), na které bude hodně těžké dosáhnout.
Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Kolik podniků nevyrábí, kolik restaurací či institucí je zavřených? Kolik jich „přežije“? Kolik z nich nebude nic chtít po státu?

Před několika lety jsem kritizoval, že příliš spoléháme na stát a nevyužíváme vlastní zdroje (sponzory a práci). V ČR máme spoustu klubů, které dokáží zajistit sponzory. Věřím, že by to dokázali i lidé na svazu. Bohužel jsme se orientovali na štědře rozdávající stát. To není kritika, to je jen konstatování skutečnosti a teď s tím už nic neuděláme.

Nechci malovat čerta na zeď, ale je celkem pravděpodobné, že tyhle peníze použije stát na jiné věci. A i kdyby je použil na sport, myslíte si, že budeme první ve frontě? Kolik z toho půjde na šachy?
Minimální zlomeček…
Jednoduše počítejme jen s vlastními zdroji, nějakými malými dary a zrníčkem z těch 75%.

Budu rád, pokud se ukáže, že se mýlím. Čekám ale spíše, že řada klubů (i profi či poloprofi hráčů) se dostane do vážných problémů (finance, místnosti, hráči).

Řekl bych, že nás čekají těžké doby.
To není vzkaz svazu, který se tím už jistě zabývá (aspoň doufám!) , to je vzkaz řadovým optimistickým šachistům domnívajícím se, že se nic nezmění.

Změní, to mi věřte.

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
20 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Poměrně hojná diskuse pod tímto článkem mě celkem překvapuje. Podle mě hlavní sdělení článku je, aby všichni nejuchali moc dopředu, a raději se připravili na to, že může být hůře – a v takovém upozornění nevidím nic špatného.

Pokud se shodneme, že nynější situace kolem C19 (  :mrknuti: ) je věc negativní, tak maximum v co můžeme doufat, po zlepšení je, že se vše rychle vrátí do stavu ve kterém společnost byla před touto událostí (vzhledem k tomu, co se děje je to takřka nemožné). Čili jsme v situaci že můžeme jen ztratit – a tedy, dle mého názoru, je obezřetnost na místě.

Pozorovatel

Nemohu souhlasit se zvýšením členských příspěvků. Opět se objevily snahy vysávat rozpočet Svazu prostřednictvím nějakých nových a ještě umělejších turnajů, než byla nechvalně známá reprezentační „kvalifikace“. Cílem těchto snah je osobní prospěch těchto myslitelů na úkor všech ostatních, tedy na úkor naší základny. Pokud nemají naši profesionálové a poloprofesionálové dost peněz, mohou stále najít nějakou dočasnou práci.

Pozorovatel

Doporučení k práci – příklad pro ty, kteří chtějí dělat pochybné turnaje a nechtějí si vydělat peníze prací: https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/herecka-barbora-mottlova-koronavirus-kasa-pokladna-prace-josef-kurka-zastavarna.A200408_153034_lidicky_zar
Bohužel tu máme playery, kteří ve své hlouposti jsou schopni dát předchozímu příspěvku mínus…

Martin Petr

Ahoj všem,

mám ohledně tohohle článku smíšené pocity …

+ Je super, že je tady vidět rozpočet. Budu jedině rád, pokud o něm budeme diskutovat.
+ Naprosto souhlasím, že je špatně, když jsme jako instituce závislá na jednom zdroji financování. Na nápravě už se pracuje.
+ Vítám i diskuzní příspěvek o navýšení členských příspěvků. Nezvyšovaly se dlouho, je potřeba respektovat ekonomickou realitu. Čímž neříkám, že příspěvky zvýšíme, ani o tom nerozhoduju. To je věc všeobecné diskuze.

– Bohužel, autor článku do fungování svazu nevidí, přesto ze svých domněnek, které si ani neověřuje, spřádá dalekosáhlé závěry. Např: „počítejme se zrníčkem z těch 75 procent“. Můžeme se bavit o tom, co je zrníčko, nicméně bych rád řekl, že peníze z programu TALENT máme již na účtu. Je to něco přes dva miliony. Pěkné zrníčko. Nijak nepopírám, že se dotace krátit mohou, to je pravda, ale taky se podívejte na výdajovou stránku. Řada akcí letos nebude.

Šachový svaz ČR existuje již 115 let, s tradicí od Ústřední jednoty českých šachistů. Svaz přežil obě světové války, komunismus, velmi turbulentní změny financování. Přežije i tenhle virus. To mi věřte. Soutěže družstev se dříve nebo později rozeběhnou tak, jak je znáte.

Jsem ochoten se o to vsadit. 🙂 Ano, je možné, že nedohrajeme tuto sezónu a anulujeme ji, to záleží na vývoji situace. Ano, je možné, že některé týmy zaniknou. Ale nebude jich moc, vždyť šachy hrajeme pro zábavu a profíků je málo. Ano, je možné, že budou chvíli zavřené hranice. No, on ten důraz na domácí členskou základnu prospěje. Nejhorší je smrt z vyděšení… 🙂

Luboš Zimniok

Proč ten dotčený tón?
Do fungování svazu nevidím a vidí do něj málokdo. Byla snad někde zveřejněna informace o tom, že svaz obdržel peníze z programu TALENT?
Je někde veřejně dostupná informace o aktuálním stavu pokladny svazu? Pokud ano, pak prosím o odkaz, rád(i) se podívám(e).
Cílem příspěvku nebylo vyděsit lidi nebo posuzovat opatření svazu. Cílem bylo upozornit na to, že přílišný optimismus není aktuálně na místě. Jistě, finance neověřuji, proč taky? A 12% z 15 900 000 je zrno, nikoli zrníčko  :usmev: , ale opravdu si nemyslím, že letos ještě něco výrazně přibude (mohu se plést). Pokud již svaz nějaké finance dostal, je to jen dobře  :palec-nahoru: Vůbec netvrdím, že svaz nepřežije. Přežije. Také netvrdím, že se soutěže nerozeběhnou. Rozeběhnou (ale o termínu se raději nebavme, nikdo neví, jak dlouho současný stav potrvá). Lepší spřádat „dalekosáhlé“ závěry teď, než se pak divit, že nejsou peníze.

Martin Petr

Ano, stav pokladny je veřejný – https://www.chess.cz/sachovy-svaz-cr/konference/konference-sscr-2020/ , hospodaření má mnoho záložek a můžete vesele studovat, rozvahu, výsledovku atd. Jsme jeden z mála svazů, který má informace takhle snadno dostupné do takového detailu. Vývoj dotačních titulů je pravidelně součástí zprávy z jednání VV, TALENT nám přišel nedávno, takže v příští zprávě bude info, stejně jako jsme ho dávali několik posledních let.

Jen jsem konstatoval, že odstavec v článku „Nechci malovat čerta na zeď, ale je celkem pravděpodobné, že tyhle peníze použije stát na jiné věci. A i kdyby je použil na sport, myslíte si, že budeme první ve frontě? Kolik z toho půjde na šachy?
Minimální zlomeček…
Jednoduše počítejme jen s vlastními zdroji, nějakými malými dary a zrníčkem z těch 75%.“ – je chybný. Opravdu si myslím, že článkem vyvoláváte zbytečný strach, ke kterému není důvod.

Luboš Zimniok

Děkuji za odpověď. Přesně to jsem chtěl říct: „Nečekejme, že nám někdo něco dá (možná dá, ale kdo ví). Počítejme s tím, že si vše zaplatíme sami.“
Mimochodem, přesně z toho odkazu jsem čerpal  :usmev: , ale to není stav pokladny. To je rozpočet.
Položím tedy jednoznačnou otázku:
Jaký je stav pokladny, tj. kolik peněz leží na účtech svazu ke dnešnímu datu (může být i včerejší  :usmev: ) ?
Snesu i jednoduché „poučení“ o toku financí, tj.kolik od začátku roku přibylo a kolik ubylo. Píši „snesu“, takže to nepotřebuji znát, ale na druhé straně…možná bych pak lépe viděl do fungování svazu.

Martin Petr

Pane Zimnioku, ano, rozpočet tam je, ale na stejném odkazu, když kliknete o kousek vedle, je tam Hospodaření – výsledovka. To je docela velký excel, on taky svaz není malá instituce. 🙂 Nebo Hospodaření – rozvaha. V překladu těch čísel má svaz na účtech více než 18 milionů Kč. Ale zase, to je hodně velké zjednodušení. Tyhle dokumenty děláme jednou ročně, stav k 27. 3. 2020 nikde nenajdete, protože to by se z toho účetní paní Kniezková a hospodář pan Svoboda zbláznili. Není to pochopitelně 1 účet, máme jich víc, nějaké výdaje jsou vázané proti příjmům, atd. Něco zase úplně nejde počítat jako rezervu, protože to musíme utratit (závazky), atd. V průběhu roku se jede podle předem schváleného rozpočtu, takže postupně přibývají příjmy a přibývají výdaje. V současné době, když nejsou akce, jsou hlavním nákladem mzdy. Pokud bychom již žádné peníze z MŠMT nedostali, tak letošní hospodaření skončí v mínusu, nicméně už během roku budeme hledat úspory. Díky uvedené rezervě, která je v čistém určitě více než 15 milionů, to ustojíme. Ano, některé jiné svazy mohou mít problém, ono taky v tom roce, když zatkli Peltu a dotace přišly až v září nebo kdy, tak řada svazů problémy měla, my ne. Jsme šachisti, máme to promyšlené. 🙂 Chce to klid a chladnou hlavu…

Luboš Zimniok

Ano, Rozvahu jsem viděl.
Netvrdím, že to svaz nemá promyšlené, Jen upozorňuji na to, že pokud jsme „zvyklí“ na cca 18mil. na začátku roku a vypadne nám na straně příjmu nějakých 15mil. (dobře, 13, dva už dorazily), tak by to problém (v následujícím roce) byl a předpokládám, že tohle nikdo nechce. Je jasné, že na straně Výdajů nebudou předpokládané sumy, ale i tak si myslím, že výpadek v takové výši nás ani nemůže nechat klidnými.
V příspěvku jsem také uvedl, že to není žádný vzkaz svazu, ale spíše optimisticky naladěným členům, kteří se domnívají, že se nic nezmění.

Jiří Novák

Já teda nevím pane Brazina, ale psát pod jménem Petra Jurečková na FCB, tady se někdo stydí za své jméno a názory…Nebo kam píše…

Jiří Novák

No nevím, ale vydávat se za nějakou paní….Která navíc ještě nejspíš existuje…Jinak když jsem četl příspěvky od Petry Jurečkové tak jsem si první říkal, ta ženská je asi jebnutá, po přečtění více dost hulvátských příspěvků mě to došlo. To není nějaká paní co má hulvátskou mluvu, ono David Břazina….  :smich:

Jiří Novák

No že si lidé co společně bydlí sdílejí třeba spodní prádlo jsem slyšel. O sdílení identity na sociálních sítích slyším poprvé. Ale rád se poučím…

Jiří Novák

Ono je hlavně otázka jestli jsi vůbec David…možná jsi Eva Jurečková…nebo někdo jiný.

Martin Petr

Ehm … Šachový svaz je právně zapsaný spolek, ne příspěvková organizace. Svoji zákonnou povinnost výrazně překračujeme v zájmu transparentnosti. Jako takhle, asi bychom mohli být ještě víc transparentní, ale to bychom strávili víc času reportováním o provedené práci, než tou vlastní prací. 🙂 Tenhle příspěvek píšu ještě proto, že jsme z MŠMT dostali rozhodnutí o dotaci REPRE. Takže téměř na 100 procent to na příjmové straně pro letošní rok znamená dalších 1,5 milionu. Chybí ještě Organizace sportu (což je ten největší dotační program). Mějte se krásně!

Pozorovatel

V rámci transparentnosti prosím napište, koho napadla myšlenka (navíc v současné situaci) uspořádat další naprosto zbytečný šachový turnaj (až se bude moci) za peníze šachového svazu a kdo všechno s tím souhlasil. A také Vaši reakci na tuto „myšlenku“. Také prosím o info, zda a pokud ano, tak jakým způsobem se postaví Svaz k dalším podobným návrhům (pokud budou i v budoucnu) o osobní prospěch několika šachistů.

Pozorovatel

Jak vidno, transparentnost dostává na frak, pokud se to předsedovi ŠSČR nehodí.

Zdeněk Čekal

Příjmová položka P1.1- Členské příspěvky – ve „výši“ 1 420 000,-Kč působí až komicky. Členskou základnu evidovanou skrze oddíly u ŠSČR přitom odhaduji „baj voko“ na 20 000 „kusů“. Cifra necelých 1,5 M svědčí o extrémně nízkých příspěvcích „na hlavu.“ Otázka zní, proč tomu tak je.
a) Svaz, jak uvádí pan Zimniok, spoléhá na všeobjímající náruč laskavého a štědrého taťky (rozuměj státu), nebo
b) Šachisté jsou skrblíci a své hobby by provozovali nejraději zdarma.
Ať tak či onak, bafuňáři, ale i hráči, si musí konečně uvědomit, že ŠSČR není „nezisková organizace“ žijící jako parazit z peněz daňových poplatníků. Nápravu neutěšeného stavu proto spatřuji v „drastickém“ navýšení členských příspěvků, klidně na hodnotu 1 500,-kč/1 osoba. Pochopitelně ani sousední položka P1.2 – Krajské příspěvky – by neměla ujít pozornosti…I tu je třeba vykrmit na jateční váhu. Mnohým se to nebude líbit, nechť si ale rejpalové zjistí, jaké taxy platí za sezónu tenisté…o golfistech raději pomlčím. Zoufalá situace si nežádá zoufalé činy, nýbrž pouhé porozumění od šachové komunity…A kdo má královskou hru opravdu rád, zaplatí klidně i 3 000,- Kč. Uvědomte si, soudruzi šachisté, že již 30 let žijeme v tržní ekonomice, kde ani kuře nehrabe zadarmo.

Jim Vasilis

To zvýšení myslíte vážně ? Kolik šachistů by po takovém skokovém navýšení ve svazu zbylo ? Tohle není nic nového, podobné úvahy tu byly už před deseti lety, Přikládám odkaz na článek “ Kde je únosná mez ? “ na nšs , kde byla i rozsáhlá diskuse, myslím ale, že tehdejší i dnešní svazoví funkcionáři jsou realisté a vědí, že pokud se členské příspěvky navyšují, tak jen postupně a po malých částkách. Jak píše Viktor Novotný : “ Finanční soběstačnost je jistě krásný cíl, otázkou ovšem zůstává, jak k ní dospět. Osobně nepovažuji za rozumné, abychom razantně zvyšovali členské příspěvky, jak někteří navrhují, protože mám obavu, že takový postup by se mohl ukázat jako kontraproduktivní. “

Zdeněk Čekal

Morphynisto, zcela bez obalu…začínáte mě s narůstajícím počtem příspěvků (Vašich), jemně řečeno, štvát. Na jednu stranu jste se vyprofiloval v zuřivého rusofoba, u kterého bych očekával veskrze pravicové postoje a názory. Ovšem zdání klame…Na druhou stranu propagujete socialistické hospodaření. Filosofie Viktora Novotného citovaná v závěrečném odstavci je falešná jak Drahošovy brejle. Vyjadřuje postoje českého bafuňáře, který se třese obavou ze ztráty koryta. Ono je velice pohodlné být přisátý na státní struk, holedbat se početnou členskou základnou a pobírat bez rizika prachy. Bohudík (ano, čtete správně) nynější krize pravděpodobně zapříčiní seškrcení světlosti penězovodu do ŠSČR a umožní narovnat pokřivený stav způsobený dotacemi. A ano, Morphynisto, kdo nebude ochotný, či solventní platit zvýšené příspěvky, tak si holt soutěže družstev nezahraje. Může si koneckonců pinkat šach zcela zdarma na internetu. Dotace – bruselský nešvar – jsou obecně zlem, které pokřivují zákonitosti tržní ekonomiky a nejenom je. Mimochodem, pokud je zredukuje při čtyřnásobném zvýšení příspěvků členská základna na polovinu, nic dramatického se nestane. ŠSČR navýší objem finančním prostředků a ubude mu ve finále práce s agendou.

Jim Vasilis

Nechci být jízlivý, ale myslím, že si to představujete jako Hurvínek válku. Váš návrh by v praxi mnoho oddílů zlikvidoval úplně a další by těžko daly dohromady aspoň osm hráčů pro soutěže družstev. Těch by se hrálo daleko méně a svazu by tak klesly příjmy ze startovného. Je možné, že vedení svazu k nějakému zvýšení přistoupí, ale určitě předtím bude brát v úvahu názory hráčů, co pro ně bude ještě únosné. A nezapomeňte. že současná situace dopadá i na příjmy mnoha těch. kteří šachy hrají. Se socialistickým hospodařením si jděte na schůzi, já používám obyčejný zdravý rozum. který mí říká. že to, co navrhujete, je hloupost.

20
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x