Open Karviná letos jinak

Včera jsem se chystal napsat článeček o karvinském openu a „přihřát si tak polívčičku“. Bohužel, někteří nejmenovaní poskytovatelé internetu měli výpadek, takže nakonec až dnes.

Open Karviná (nebo Karviná Open???) se letos uskuteční ve dnech 3.7. – 6.7.2020 a „trochu“ jinak.
Už delší dobu přemítám nad tím, zda je v dnešní době přínosné sedět za šachovnicí celých devět dnů. Jistě, pokud se šachem někdo živí, pak to má smysl. Nebo jedete-li na turnaj do nějaké přitažlivé destinace, pak je to také pochopitelné.

(Pro ty, co nechtějí dál číst mé „bláboly“ nejen o turnaji… Můžete rovnou skočit na propozice a v případě zájmu i přihlášku  :usmev:
Propozice Open Karviná
Elektronická přihláška na Open Karviná )

—–

Komu by se chtělo trávit dovolenou v ostravsko-karvinské uhelné pánvi?
Nehlaste se všichni  :usmev: .
Věřím tomu, že se takoví jedinci najdou a pár jich dokonce znám osobně. Ale přiznejme si, že ani optimista by asi nečekal, že na malý turnaj se sjedou davy lidí z celé republiky, Evropy nebo z celého světa. Taková je realita. A to je jeden z důvodů ke změně formátu karvinského openu.

Samozřejmě bychom mohli počítat s „domácími“ hráči, tedy s hráči z blízkého okolí. Ale navzdory všeobecně přijímaným faktům, že draze se žije jen Praze a velkých městech, není to tak docela pravda. Vždyť například jen cesta z cca 30km vzdálené Ostravy není nic levného. Lhostejno, zda pojedete vlakem nebo autobusem, zaplatíte přibližně 50,-Kč. Když k tomu připočtete cenu MHD v Ostravě a v Karviné, rázem jste na stokoruně. Chcete-li se dostat „domů“ do Ostravy, pak je to za den už 200,-Kč a o devíti dnech raději pomlčím.
Pro neznalé ještě podotknu, že třeba v Praze koupíte 90 minutový lístek za 32,-Kč a v daném časovém úseku můžete směle přestupovat dle libosti. Ne tak u nás, jednou vystoupíte z autobusu a platíte znovu  :smich: . To je další důvod pro zkrácení turnaje.

Pak je tady konkurence.
Karvinský turnaj se koná v oblíbeném termínu (začátek prázdnin, dva státní svátky) a spousta dalších turnajů se koná ve stejné době (letos snad jen Vsetín a České Budějovice). Není třeba zdůrazňovat, že tytam jsou doby, kdy na podobné malé turnájky jezdily třeba dvě stovky hráčů. V dnešní době se to (ne)pěkně rozdělí…. Takže, kdo nechce hrát klasické šachy, má teď šanci zahrát si místo nich rapid turnaj.

Neméně důležitým důvodem byl (a je) i nouzový stav ve spojení s koronavirovou nákazou. Mohli jsme zrušit, přesunout nebo změnit. Je jasné, pro co jsme se rozhodli – změnit.
Aktuální koronavirová situace v Karviné není až tak hrozná a není to nic, co by nám rušilo spánek. Navíc do začátku turnaje zbývá více než měsíc a do té doby už budou všichni nakažení horníci zase pilně rubat uhlí, včetně těch, kteří se rozhodli vyzkoušet, jak funguje „chytrá karanténa“ a vtipně vyrazili na pivko s mobily v kapse (prý to funguje, příjezd PČR i zdravotníků byl údajně bleskový  :smich: ).
—–

Co vám na turnaji můžeme nabídnout?
Upřímně…nic moc.
Pro přespolní samostatné ubytování v ceně 400,-Kč/noc na renovovaných studentských kolejích (všichni chválí kvalitu a čistotu).
Cenový fond je sice nevelký, ale zase nijak malý na devítikolový čtyřdenní rapid. Finančních cen je celkem třicet, pravda, třicet celkem malých  :usmev: . Dále klasickou „skorovesnickou“ hospodu na kraji města s hracím sálem s bezbariérovým vstupem a výbornými grilovanými specialitami s pivem za rozumnou cenu ( cena piva: 31,-Kč?) a tradiční doprovodný turnaj GRADO Cup-bleskové partie s handicapem (5.7.2020).

Mimochodem, nějaký rok zpátky pořádali v Bratislavě údajně první handicapový turnaj v Evropě nebo i ve světě  :smich: Stačí se však podívat na propozice turnaje GRADO Cup a zjistíte, že Karviná zřejmě není z tohoto světa (ani z Evropy), protože letos se tento zajímavý blicák bude hrát už jako 22.ročník. Pořadatelé (zároveň i ředitelé a sponzoři turnaje Marcel a Radek Gruštíkovi)  i tradiční účastníci tohoto blicáku jsou již tak zběhlí v nastavování hodin podle skupin, že nedochází ani k žádnému většímu zdržení mezi jednotlivými koly.

Nic víc nabídnout nemůžeme.

Představu, jak to na karvinském turnaji vypadalo např.v roce 2018, si můžete udělat z článku (pdf), který nikdy nevyšel na blogu idnes.cz  :usmev: z pera blogera Karla Stryczka* a mého…
stryczek_blog

Podotknu, že podobně to vypadalo i v jiných letech.

(* Karel Stryczek: bloger idnes.cz, karvinsko-americký přítel a šachový fanda, se kterým se již nějaký rok domlouváme na založení karvinské šachové farmy v USA. Zatím jsme se však nedohodli na tom, kdo bude nadějným americkým hráčů, kteří by mohli posílit naše družstvo v Okresním přeboru, platit letenky  :smutek: )

Pokud znáte Karvinou a chcete se od srdce zasmát, pak musíte vidět propagační video města  :smich: Je opravdu hodně hezké a po jeho shlédnutí už nebudete chtít žít nikdy nikde jinde než v Karviné….

Pro ty, co Karvinou neznají, se hodí spíše slova šachového přítele Jirky Hurty, který tvrdí, že Karviná je v létě taková evropská Kuba. A jirka Hurta to musí vědět, protože společně s Alešem Krajinou (ano, to je TEN nejlepší senior na online MČR v bleskovkách!) se zaletěli na Kubu na vlastní oči přesvědčit, že doutníky a rum koupíte na Kubě všude. Problém prý je sehnat cokoli jiného. Dokonce ani zápalky tam jen tak neseženete a na svůj pečlivě smotaný kubánský doutník se můžete jen zamilovaně dívat nebo si počkat, až kolem půjde nějaký kuřák. Aspoň tak mi to popisoval Jirka Hurta  :usmev: .

Takže asi tak. Polívčička přihřáta. Těšíme se na vás  :mrknuti:

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x