Lehký souhrn

Pro lenochy, jimž se nechce hledat ve starších článcích nebo na jiných webech, přinášíme malý souhrn uplynulých událostí.

Minulý víkend byly konečně ukončeny soutěže družstev. Výsledky jednotlivých lig a nižších soutěží naleznete na webových stránkách ŠSČR. Pro pořádek uvedu, že Extraliga zůstala nedohrána a v sezóně 2019-2020 nikdo nezískal mistrovský titul. Nikdo také z EL nesestoupil a příští rok bude EL hrát 14 týmů.


Magnusova Tour pokračovala i v uplynulém týdnu a stále ještě pokračuje. O online turnaji Chessable Masters 2020 jsme již informovali. Ve včerejším prvním zápasu finále se utkali Magnus Carlsen s Anishem Girim. Souboj byl dost vyrovnaný. Po remíze v první partii zvítězil bílými Carlsen, následovala další remíza a ve čtvrté partii zvítězil Giri, čímž si vynutil prodloužení. V první bleskové partii neuplatnil pěšce víc a partie skončila remízou. Ve druhé bleskové partii byl úspěšný Magnus. První zápas finále: Carlsen – Giri 1-0.


Vznikl nový český pohodový šachový web a téměř vzápětí ukončil svou činnost (informovali jsme zde). Důvodem bylo „provalení“ spojení webu s hráčským účtem na lichess.org (firou06). Nějak se nikomu nechtělo přiznat k vlastnictví účtu na lichess.org, protože účet byl označen jako cheaterský (hráč hrál s pomocí počítače a pak porušil ještě kdo ví, co…). Škoda, pohodových webů je málo  :usmev: a ještě méně hráčů ochotných trénovat jiné šachisty za pakatel.


Když už jsem zmínil „teachera cheatingu“ firou06, nemohu nezmínit úsměvnou fámu, že se tento hráč možná zúčastní některého z prázdninových turnajů.
Pokud není na festivalu v Českých Budějovicích, který začal už 1.7.2020 a má za sebou již několik kol, má šanci se ještě přihlásit na vsetínský open, který začíná dnes (4.7.2020). „Openu“ v Karviné se jistě nezúčastní, protože ten již začal a totožnost hráčů je všeobecně známá.


Na festivalu v Českých Budějovicích se hraje uzavřený velmistrovský turnaj a dva openy. Ve velmistrovském turnaji je po třetím kole na čele německý GM Donchenko. V Openu „A“ vede Jarda Bureš (ŠK Slavoj Poruba), v Openu „B“ Zdeněk Rychlík ze Sokolu Dobrá.


Našlapané jsou i startovní listiny turnaje Přebor města Vsetína. Do openu „A“ je přihlášeno 67 hráčů, do openu „B“ dokonce osmdesát.


Oproti oběma výše zmiňovaným turnajům je Open Karviná 2020 opravdovým trpaslíkem. S účastí 22 hráčů by se dal turnaj označit spíše jako „rozšířený přebor ŠK Karviná s mezinárodní účastí“  :smich: .

Dost hráčů zvažujících svou účast jistě ovlivnily zprávy o koronavirové situaci na Karvinsku. I předem přihlášení hráči na poslední chvíli rušili svou účast. Strach z možné nákazy je pochopitelný, ale pořadatelé (já & spol) s podobnou situací počítali a byli připraveni v případě nutnosti turnaj i zrušit. Nestalo se. Samotní účastníci turnaje se shodli, že se spolu stejně potkávali za šachovnicemi už při dohrávání soutěží a i když nikdo nepodceňuje riziko nákazy, nikdo je ani nepřeceňuje.
Trefně se vyjádřil jeden z hráčů: „Myslím, že riziko nákazy mezi několika lidmi, s nimiž se dobře znám, je menší než na nějakém turnaji, kam přijedou neznámí lidé z různých koutů republiky.“
(Mimochodem, škoda, že na turnaji není online přenos, protože dnes se odehraje šachanisticko-šachanistická partie Repák-Zimniok L.  :smich: )

V každém případě, Karvinsko má svá specifika a v současné době je zářným příkladem „promořování“  :usmev: . Zatímco jinde se zavírají fabriky nebo celé oblasti při několika nemocných, tady se rube…a rube ..a rube. A někteří po osmihodinovém rubání s koronavirem za krkem a respirátorem na obličeji ještě vyfárají přímo na kondiční trénink fotbalistů  :smich: .

(Snad jsem se „mírně načernalým humorem“ nedotkl někoho, kdo má oprávněný strach z nákazy koronavirem nebo má s touto nemocí problém. Někdy je humor jediným východiskem. Pokud jsem se však někoho dotkl, pak se omlouvám a přeji především zdraví!)


Tradiční součástí karvinského turnaje je i GRADO Cup. Již 21.ročník handicapového turnaje bohatě dotovaného firmami GRADO a GRUMAR MANY se uskuteční v neděli 5.7.2020 od 15:30.


Honzovi Jílkovi se podařilo zprovoznit možnost přidávat do komentářů nejen diagramy, ale i celé partie v pgn  :potlesk: .

Honza si to hned musel vyzkoušet a do komentáře k článku pana Závodného o Rétim přidal variaci Rétiho nejznámější studie.
Hned nato mi volá…

Jílek: „Viděl’s tu studii? Znal’s to? To je nádherný. Já to mít na šachovnici v partii, tak bych asi ani nepřemýšlel o remíze a jako bílý to vzdal. Co ty?“

Zimniok: „Já bych to vyhrál.“  :smich:  :smich:  :smich:


Jo a kdybyste se ptali, co Honza plánuje v blízké budoucnosti, tak prozradím: turnajový kalendář  :mrknuti:

 

 

 

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Po desetihodinovém sobotním tréninku s Robertem C. mám rozšířené zorničky a přeskakují mi řádky…Ale snad čtu dobře:
Škoda, že na turnaji není online přenos, protože dnes se odehraje šachanisticko-šachanistická partie Repák-Zimniok L.“
Duel dvou neortodoxních hráčů, Repák vs. Zimniok, slibuje vskutku straktivní podívanou. A zbytek startovního pole mi snad odpustí jistou neomalenost… Toto je rovněž předčasné finále „Open Karviná 2020.“ Dovolím si Luboše touto cestou požádat o glosovanou partii z „derby.“
Dost bylo Magnuse! Fandíme českému šachu.
 
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x