Ohlédnutí za Open Desko Liberec 2020

V sobotu 25.7. skončil další ročník oblíbeného Openu Desko Liberec. Přinášíme krátké ohlédnutí očima vítěze turnaje IM Jaroslava Bureše a také jednoduchou úlohu ve věžové koncovce, kterou nám zaslali organizátoři turnaje  :palec-nahoru:

Nyní už dostává slovo IM Jaroslav Bureš:

18. července 2020 byl úspěšně zahájen OPEN DESKO LIBEREC, na jehož startovním poli se sešlo úctyhodných 102 lidí. Útulný hrací prostor poskytla Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická. Obrovskou výhodou libereckého turnaje je, že přímo areál školy nabízí pestré vyžití pro každého šachistu, od bydlení, stravování, hraní šachu a sledování online přenosu na velkém promítacím plátně až po hraní různých jiných deskových her a stolního tenisu. Nabízené služby jsou navíc dostupné za lidové ceny.

Rád bych zdůraznil, že OPEN DESKO LIBEREC je od roku 2018 můj nejoblíbenější šachový turnaj v České republice. Velkou předností Liberce je i nádherná příroda v okolí Ještědu. Konkrétně vyhlídku z Ještědu považuji za jedno z nejkrásnějších míst vůbec. Procestoval jsem už velké množství zemí, včetně Ameriky, ale dle mého názoru se pohledu z Ještědu nic nevyrovná.

Kromě hlavního turnaje se uskutečnily i doplňkové aktivity. Perfektní šachový kvíz, turnaj ve Fišerově šachu i turnaj v bleskovém šachu.

Ale zpět k hlavnímu turnaji. Ten se hrál na 9 kol tempem 90 minut na 40 tahů + 30 minut do konce partie + 30 sekund / tah po celou dobu partie.

25.7.2020 proběhlo vyhlášení výsledků. Po poměrně napínavém průběhu se mi podařilo uhájit místo prvního nasazeného hráče. Na druhém místě skončil FM Václav Finěk (*2010), který patří mezi velké naděje českého šachu. Na třetím místě skončil talentovaný mladík z Polska FM Franciszek Sernecki.

Stupně vítězů Open Desko Liberec 2020
Zleva: 3. FM Franciszek Sernecki 2. FM Václav Finěk, 1. IM Jaroslav Bureš

Podrobné výsledky turnaje najdete na odkazu http://chess-results.com/tnr528310.aspx?lan=5

Z turnaje jsem vybral i jednu moji pěknou partii proti nebezpečnému talentu z Polska, Michalu Koziorowiczovi.

Další partie k přehrání najdete na stránkách pořadatele turnaje https://online.deskoliberec.cz/

Fotogalerii turnaje najdete na Facebooku, konkrétně na https://www.facebook.com/opendeskoliberec

Tímto končím stručnou zprávu z turnaje a přeji Vám ať Vás hraní šachů baví.
Jaroslav Bureš


Říká se, že „všechny věžovky jsou remis“ a šachoví patrioti občas dodávají „kromě věžovek, které hraje David Navara“  :cze: .

Od pořadatelů turnaje jsme dostali následující fragment, který ukazuje, že naší jedničce nejspíš roste na severu Čech zdatná konkurence  :mrknuti:

FM Václav Finěk – Michal Koziorowicz [A96]
Open Desko Liberec 2020 open.deskoliberec.cz (8.3), 24.07.2020

Po tahu bílého 36. f3 jsme si v bufetu při sledování onlinu přikyvovali, jak že to černý má aktivně postavené, obsazená 2. řada, centralizovaný král, d-pěšec připravený mazat do dámy, druhá věž může někdy chtít matit na 1. řadě, prostě paráda. Prošel kolem Jarda Bureš a rozmetal naše rozumování, že je tam třítahový mat. No to snad ne, bílý se přece může zachránit věčným šachem: Vf7 – g7 – h7 a zpět. Černý, jako by nás slyšel, pokryl věčňák 36. … Vg8.


Zkuste se zamyslet, jak to všechno mohlo dopadnout? Po fotkách na konci článku najdete závěr partie.

Partie Pavel Holásek - Marek Sýkora
Partie Pavel Holásek – Marek Sýkora
Sarah Peglau (GER) - Aliaksandra Klintsevich (POL), souboj dívčích nadějí
Sarah Peglau (GER) – Aliaksandra Klintsevich (POL), souboj dívčích nadějí

Slibovaný závěr partie Finěk – Koziorowicz:

Věžovku poskytl ředitel turnaje Vojtěch Kopal.

5 7 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Blahopřeji, pane Bureši, k působivému vítězství v Open Desko Liberec. Jinak, být Vámi, si nechám partiář z 9.kola zarámovat a pověsit na zeď. Berte to i jako dobrou investiční příležitost. Partie s podpisem mladého génia budou mít za dvacet let ve sběratelských kruzích nedozírnou hodnotu. Teď si ještě plnými doušky vychutnávejte čerstvý triumf… S ohledem na exponenciální výkonnostní růst FM Fiňka předpokládám, že napřesrok dostanete od Vaška na budku a skončíte druhý.   :druhy: 

Jan Jílek

Všechno je možné, ale teď je to   :prvni:  a   :pohar:  k tomu   :mrknuti:  Gratuluji Jardovi, ale samozřejmě i Vaškovo umístění je skvělé!

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x