Týden končí, turnaje začínají

Malý týdenní souhrn tentokrát nebude ani tak výsledkovým souhrnem. Spíše půjde o přehled právě hraných turnajů.

V tomto týdnu se začalo hrát nejen u našich sousedů v Polsku a na Slovensku, ale začal také festival Open Letní Praha.

Začněme v Polsku, kde se hraje IMPK, tedy Indywidualne Mistrszowstwa Polski Kobiet-mistrovství Polska žen. Turnaj začal 4.8., hraje v něm deset aktuálně asi nejlepších polských hráček, které se mezi sebou utkají jednokolově. V turnaji je odehráno pět kol a prozatím suverénně vede WGM Klaudia Kulon se 4,5 body, když teprve v sobotu „sundala nohu z plynu“ a remízovala černými s Karinou Cyfkou. Pokud vám jméno Cyfka nic neříká, tak zkuste hledat „Szczepkowska-Horowska“  :usmev: , určitě tuto půvabnou hráčku z polského Rybniku na fotkách snadno poznáte. Mimochodem, pokud se dobře dívám na fotky, tak to vypadá, že si mladá paní Cyfka od šachu brzy na chvíli odpočine.

Ve čtvrtém kole mě zaujala partie Majdan-Gajewska – Kubicka. Černá měla dámu proti dvěma věžím a na šachovnici zůstaly kromě pěšců i lehké figury. Nechci tvrdit, že pozice černé je lehce vyhraná, ale přece jen bych jí dal přednost (té pozici  :usmev: ).
Bílý kůň se trochu zatoulal a nějak mi není jasné, co vedlo černou k jeho výměně, po níž se karta obrátila. Nakonec to byla černá, která neúspěšně bojovala o holý život.

Pokud se nic zvláštního nestane, je celkem pravděpodobné, že Klaudia Kulon dotahá turnaj do vítězného konce.
Speciální pozornost si zasluhují online přenosy, které jsou na hodně vysoké úrovni. Lačným divákům je vřele doporučuji ke zhlédnutí.


V pátek začalo mistrovství Slovenska Šariš Open v Drienici.  V GM skupině bojuje o titul 10 hráčů a nejvýše nasazeným je IM Juraj Druska. Po dvou kolech je však v čele mladý IM Viktor Gažík, který ve druhém kole celkem chladnokrevně, kdy hrál závěrečnou část partii na minutě (cca  :usmev: ), udolal jednoho z favoritů GM Jerguše Pecháče. Celkem dobře hraje FM Jablonický, který má po dvou kolech 1,5 bodu (zaujal mě především „klubem„, který je u jeho jména uveden  :usmev: ).

V openu je po dvou kolech na čele skupina 16 hráčů s 2 body. Pochopitelně, turnaj se teprve rozjíždí….

Oba turnaje jsou podobně jako polské mistrovství také komentovány online.

(Honzovi Jílkovi určitě nebude vadit, že tady něco propaguji. V redakci máme demokracii.)

O všech článcích rozhodujeme společně ….

V sobotu začal mezinárodní festival Open Letní Praha pořádaný agenturou AVE-KONTAKT.
Na startu openu „A“ se sešlo úctyhodných 189 hráčů z 18 zemí. Nejvýše nasazeným je norský GM Johan-Sebastian Christiansen (2616), následují čeští zástupci GM Plát (2566) a GM Petr (2464).
Favorité v prvním kole vesměs své partie vyhrávali, malé překvapení se zrodilo v partii Laurincová-Kulhánek (1-0).

V „B“ turnaji hraje 89 hráčů ze 13 zemí.

V neděli se hrají hned dvě kola.
Součástí festivalu je i zápas Movsesjan-Nguyen. První partie zápasu skončila remízou.


V neděli 9.8.2020 začíná finálový turnaj Carlsenovy online tour pod názvem Magnus Carlsen Chess Tour Kiva,  do kterého se z různých online turnajů probojovali: Magnus Carlsen, Ting Li-žen, Daniil Dubov a Hikaru Nakamura.

V semifinále hraném na 5 minizápasů skládajících se ze čtyř rapid partií (v případě remízy blicky, armageddon) se utkají dvojice Magnus Carlsen : Ting Li-žen a Daniil Dubov : Hikaru Nakamura. Finále se hraje na sedm zápasů.


Na závěr „nešachově“….Tak mě napadlo… Vykládáme si vždy všechno správným způsobem?

Zamyslel jsem se (  :mrknuti: ) nad „geniálním“ sloganem:

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. 

 

4.4 7 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x