Máme zpoždění, ale i tak zastavíme (na chvilku)

Mírně parafrázuji nadpis příspěvku Tadeáše Kriebla, který odvedl nejen skvělou práci při online přenosu MČR v rapidu, ale také napsal dva „referáty“ z tohoto turnaje.
V uplynulých dnech skončilo několik akcí, o nichž jsme alespoň krátce referovali. Jiné akce probíhají.

Skončil mezinárodní přátelský zápas Česko-Polsko ve Zlíně. Nehrály v něm sice jedničky obou týmů, přesto šlo o přinejmenším zajímavou akci. Česká republika nakonec těsně zvítězila. Více o akci si můžete přečíst na webu ŠSČR.


O turnaji Open Valašská Bystřice byla zmínka v našich Zprávičkách. Jen připomenu, že vítězem turnaje se stal Ondra Matras před Pepou Lysem, Martinem Taušem, Tomášem Cagašíkem a Milanem Babulou.
Kompletní výsledky najdete na chess-results.


Tradiční rapid turnaj Memoriál Karla Osmančíka se uskutečnil v Dolním Benešově. Zvítězil Honza Malík, před Pavlem Zpěvákem a Tomášem Horváthem. Součástí turnaje je vždy i turnaj mládeže. V něm zvítězil opavský Šotek Šimon před Kubou Vaňkem z TJ Ostrava a Markem Koždoněm z Třince.
Nutno podotknout, že i když byla letos o něco slabší než v předcházejících ročnících, přesto lze říci, že na dnešní dobu šlo o výborně obsazenou akci.


S účastí „bojují“ i organizátoři Czech Open v Pardubicích. Nostalgicky mohou vzpomínat na tisícovku hráčů a možná jsou rádi i za těch pár stovek účastníků, kteří se zúčastnili turnaje družstev, rapid, „fišerek“ a obou otevřených turnajů. Holt, doba je zlá a pomalu bychom si měli zvykat na zkracování tempa hry. Pokud se k něčemu podobnému neodhodláme (nebo spíš FIDE), bude nad každým organizátorem turnaje v nejbližších měsících stále viset „Damoklův meč“ a hrozba předčasného ukončení.

O MČR v rapidu psal Tadeáš Kriebel. Ještě jednou podotknu, že vše i skvěle komentoval v dobře udělaném online přenosu, kde se hýbaly nejen figurky, ale i komentátor  :usmev: , což na naší scéně nebývá zvykem.  Přesněji, už i v jiných online přenosech se občas hýbou lidé a semtam se někde mihne i uklizečka s hadrem, ale na druhou stranu…uvědomme si, že jde o nekomerční přenosy a jsou dělány stylem „my pro vás, vy pro nás“, takže diváci jistě prominou jistý amatérismus.

To Honzovi Jílkovi, který zajišťoval přenos s Tadeášem a určitě se na přenosu „strašně napakoval“ (jsem zvědavý, jak se to projeví u mě  :smich: ), bych amatérismus neodpustil a tvrdě bych do něj tady tepal  :smich: . Má štěstí, že mu neselhala technika a vše proběhlo v naprostém pořádku.
Samozřejmě žertuji.
Honza Jílek však dokázal, že i bez velkých investic se dá udělat dobrý přenos, Chce to jen mít trochu technických znalostí a nadání a vše si předem ověřit a odzkoušet. Viděl jsem sice jen fragmenty přenosu ( já opravdu online přenosy nesleduji a stejně jako filmy je proklikám za pár minut  :usmev: ) , ale působilo to na mě dobrým dojmem. Nakonec ohlasy na přenos od lidí z mého širokého okolí byly jen pozitivní a to prosím hodnotili reální, nikoli virtuální a anonymní, lidé  :palec-nahoru: .

V Pardubicích se stále ještě hraje open „A“ a open „B“.
V openu „A“ vede po šesti odehraných kolech Lucas Van Foreest s 5,5 body před jiným Lukášem – Lukaszem Jarmulou, který má stejně jako Robby Kevlishvili a Roven Vogel 5 bodů. V početné skupině 4,5 bodových jsou prozatím i nejlepší Češi: GM Petr, GM Plát a IM Zwardoń.

V openu „B“ jsou na čele dva hráči. Němec Stanley Yin a Čech David Zigmund, oba s 5.5 body.

Tadeáš snad promine, když teď drze zkopíruji odkazy z jeho posledního reportu  :mrknuti: .
Jsem dobrý, v jednom příspěvku jsem Tadeáše „vykradl“ hned dvakrát  :smich: .

Odkazy:
Záznam přenosu z 2. hracího dne
Záznam přenosu z 1. hracího dne
Výsledky na chess-results
Web Czechtour
Partie na chess24


Nikdo si neumí představit porážku Supermana nebo jiného superhrdiny. Davida Navaru mnozí vidí jako šachového Supermana nebo Ramba a každá jeho porážka s ratingově slabším hráčem je brána jako „senzace“.
David však není ani Superman, ani Rambo, ale je vynikající šachista a člověk, který stejně jako ostatní smrtelníci chybuje. Jenže mnohem méně  :usmev: .

Jako Ramba jsem jej nakreslil v nějakém „skorokomiksu“ po jednom MČR v Ostravě, kde se David chopil mikrofonu místo komentujícího Lukáše Klímy a pokosil ztichlé obecenstvo kulometnou dávkou variant z partie s Petrem Veličkou (Snad se nepletu… Po tomto obrázku následoval detail kulometu chrlícího místo kulek varianty a poté pohled na „mrtvé“ publikum  :usmev: . „Komiks“ jsem omylem smazal a zůstal jen jeden obrázek).

 

Mimochodem, ani Rambo nebyl žádný tvrďák. Dodneška mě rozesmívá scéna, kdy si chudáček Rambo zašívá oděrku na rameni. Co z toho vyplývá? Správný muž nemusí mít nůž, ale šitíčko se vždycky hodí.

David v současnosti hraje španělskou ligu Spanish League Honour Division (to není španělsky  :smich: ) v Linares. Po odehraných třech kolech se právě v této chvíli (sobota 26.9.2020 16:06) hraje čtvrté kolo (Jorden Van Foreest-Navara). David hraje dobře, i když má zatím na svém kontě jen dvě remízy a porážku z prvního kola.

Proti Španělu Reinier Igraza Vazquezovi (2551) hrál černými dost ostře a jako vždy usiloval o výhru. Pak se však dostal do časové tísně a ve složité pozici chyboval (27. …Jg5).
Partie mě zaujala nikoli proto, že David prohrál, ale především proto, že Stockfish nějak nerozuměl jeho pozici  :usmev: . Tah 20. …h4 označuje Stockfish jako chybu, ale já si naopak myslím, že je to dobrý a logický tah (na rozdíl od Stockfishem doporučené popotahovačky) . Nevím, možná má „železo“ pravdu, ale více se mi líbilo Davidovo lidské řešení.

Zajímavá partie s nešťastným koncem pro Davida  :plac: .


Takže asi tak…  :mrknuti:

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x