Nažhavte stroje, Stockfish 12 přináší nové možnosti

V jedné zprávičce jsme poněkud suše oznámili, že vyšla nová verze populárního šachového motoru Stockfish. V článku se pokusíme přiblížit, v čem se liší od svých předchůdců, otestujeme ho na záludných studiích a na závěr nám zodpoví pár otázek GM Štěpán Žilka, který se problematice počítačového šachu dlouhodobě věnuje.

Na domovských stránkách StockfishChess.org se můžeme dočíst, že „tato verze (12) hraje podstatně silněji než kterýkoli z jejich předchůdců. V zápase proti verzi 11, Stockfish 12 obvykle vyhraje nejméně desetkrát více herních párů, než prohraje. Tento skokový nárůst síly, viditelný v pravidelných testech během vývoje, je výsledkem zavedení efektivně aktualizovatelné neuronové sítě (NNUE) do hodnocení ve Stockfishovi a souvisejícího vyladění motoru jako celku. Koncept hodnocení NNUE byl poprvé představen v šógi a poté přenesen do Stockfishe. Stockfish zůstává enginem pouze pro CPU, protože sítě NNUE na nich lze velmi efektivně vyhodnotit. Doporučené parametry sítě NNUE jsou vloženy do distribuovaných binárních souborů a Stockfish je ve výchozím nastavení používá.“

Nárůst herní síly potvrzuje i nedávno skončená elitní Premier Division TCEC 19. Nový Stockfish, již s využitím zmíněné NNUE, v ní alespoň jednou porazil zbývající účastníky a tuto fázi zakončil na prvním místě, s úctyhodným skóre +14=41-1, když si jedinou prohru připsal v partii s Komodem. V superfinále na sto partií se utká s druhým motorem v pořadí, kterým je Leela Chess Zero.

Zdá se, že v novém Stockfishovi dostává každý šachista mimořádně dobrého sluhu (ale zlého pána?).

Pokud si budete chtít nejnovější verzi Stockfishe otestovat, stačí jej jednoduše stáhnout z domovské stránky a zavést do vašeho oblíbeného uživatelského rozhraní (např. Arena nebo Fritz).

Pro zvídavé čtenáře jsem připravil dvě studie, se kterými často měly počítače problém a pro srovnání jsem nechal úlohu vždy řešit jak Stockfishem 11, tak i Stockfishem 12. Oběma enginům jsem dal časový limit 10 minut na studii.

O výsledky testu se podělím pod diagramem a jen pro jistotu dodávám, že rozhodně nemám žádný šachový speciál. I proto budu velmi rád, pokud se o své výsledky podělíte v diskusi.

Alois Wotawa, 1937
Deutsche Schachzeitung č. 1979

Bílý na tahu vyhraje
FEN: 5N2/8/6p1/4p3/6kp/7q/PP2PP1P/1B4K1 w – – 0 1

Doba nalezení řešení:
Stockfish 11: 68 sekund
Stockfish 12: 38 sekund

Plaskettova hádanka
Gijs van Breukelen, 1970

Bílý na tahu vyhraje
FEN: 8/3P3k/n2K3p/2p3n1/1b4N1/2p1p1P1/8/3B4 w – – 0 1

Doba nalezení řešení:
Stockfish 11: nenalezeno do 10 minut
Stockfish 12: 9 minut a 28 sekund

A na závěr přikládám slíbený krátký rozhovor s GM Štěpánem Žilkou.

Ahoj Štěpáne,
gratuluji k nedávnému skvělému výsledku v polské Ekstralize. Je o tobě známo, že enginy hrají ve Tvé přípravě velkou roli.
Je to tak. Lidský šach sleduji pro zábavu, tréninkovou hodnotu tomu nedávám.

Jak ovlivňují počítače konkrétně Tvoji hru?
Učím se od nich jejich bezplánovitý herní styl plný dynamiky a nečekaných rozhodnutí. Šachy jsou z velké části nedopočítatelná guessing game a jako taková značně podléhá matematickým zákonům. V tomto ohledu je přínos AI enginů naprosto přelomový. Jejich schopnost projít minovým polem složitých variant téměř bez propočtu je fascinující. Matthew Sadler o tom krásně píše ve své knize „Game Changer“.

Nemění počítače styl šachů natolik, že se z tvůrčí hry stává spíš hra paměťová, ve smyslu, že se hráči místo přemýšlení o pozici snaží vzpomenout, co v ní hrál počítač?
Pospojovat si všechna stará pozorování, rozehrané partie proti enginům a jiné šachové dovednosti, to je pro mě činnost dostatečně tvůrčí i zajímavá. Ukaž mi prosím někoho, kdo mě porazí jen svou znalostí zahájení. Chtěl bych takového člověka vidět  :usmev: Když někdo neumí hrát šachy a jen se tě snaží dostat do varianty, semele ho množství kombinací, které by se musel naučit. Pokud umí hrát velmi dobře šachy a ještě k tomu zná víc variant než ty, pak už zas vázne předpoklad, že jsi lepší hráč. I proti enginu vydržíš z většiny zahájení daleko do střední hry. Takže čím proti tobě bude ten člověk bojovat potom? Hodí po tobě židli? Ty šachy prostě musíš umět hrát, tomu se nevyhneš…

Jaký je Tvůj nejoblíbenější engine a proč?
Partie rozehrávám nejčastěji proti Stockfishovi, Etherealovi nebo Komodovi. Proti Leele skoro nikdy nehraji, analyzuji s ní zahájení nebo hraji proti jiným enginům asistované tématické partie. Enginy používám podle toho, co mě zrovna zajímá a v čem vynikají. A někdy jim až mysticky přikládám určitý styl hry: Stockfish je kalkulačka, Komodo stratég, Leela poziční monstrum a Ethereal ti s nožem v ruce nejdřív podá lopatu, aby sis vykopal vlastní hrob. Člověk se tím musí umět i bavit…  :usmev:

Jak vidíš nejbližší budoucnost počítačového šachu?
Stockfish 12 se svou novou NN vyhraje superfinále TCEC 19. V reakci na to se budou do popředí snažit dostat hybridní enginy jako např. AllieStein. Skoro každý zásah do čistoty přemýšlení umělé inteligence ale bude zároveň znamenat poškození její hodnoty pro praktického hráče. Inteligenci se totiž pokusíš nahradit brutální výpočetní silou nějakého algoritmu, který člověk nikdy nedostane do hlavy. Opravdu od enginu v tréninku očekáváme, že věž proti věži a střelci má mít v celém jeho myšlenkovém procesu hodnotu 0.00? Vede to totiž k dost odporným hodnocením pozic a naprosto směšnému hraní koncovek, kdy stroj nejdříve věžovku 3:2 vyhodnotí jako jasnou remízu a pak to potvrdí obětí všech tří pěšců vstupem do teoreticky remízové koncovky h+f…  :smich:

A na závěr otázka trochu bokem, jak se těšíš na aktualizovaný ratingový žebříček ČR?  :mrknuti:
Ale jo, do čtyřky to asi nebude, ale pátý místo mi snad nikdo nevezme. Mělo by to být nejvyšší místo na žebříčku ČR a jistě to bude mé nejvyšší elo v kariéře, očekávám 2579 nebo 2580  :usmev:

Díky za odpovědi. Přeju hodně štěstí nejen ve hře a doufám, že se brzo třeba setkáme u nějaké další spolupráce.
Nemáš zač.

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
11 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Pane Jílku, jste fenomenální…Engin objevil tah Jf6+!! asi tak do 15 min na hloubce 39/82.
Díky moc za vše.

Zdenek Cekal

Tak bohužel, pane Jílku…Až po zadání úvodních dvou tahů Stockfish problém vyřešil. Chyba bude v předpotopním procesoru.

Zdenek Cekal

„Buďte opatrní při hodnocení pozice s enginom“
https://www.youtube.com/watch?v=2m5D2LQgAGI&feature=emb_logo
 
 

Zdenek Cekal

„A devilish study!“ Gijs van Breukelen, 1970
https://en.chessbase.com/post/solution-to-a-truly-remarkable-study
 

Zdenek Cekal

Pan Jílek:“ I proto budu velmi rád, pokud se o své výsledky podělíte v diskusi.“
Uff, práce zasr…dokonce dvoudenní. Ale k věci. Začnu Plaskettovou hádankou
Řešení nenalezeno, PC pouze „žere“ elektrický proud. Moje předpotopní šunka dokonce na chvíli zkolabovala, zřejmě z důvodu přehřátí procesoru. Úlohu dále nevyřešily motory serverů „chess24“, „chess.com“ ani „old.chesstempo.com.“
Alois Wotawa, 1937
Toto už byla jiná káva…Poražení: „chess24“ a „chess.com.“ Stockfish a Komodo na těchto placených (sic!) webech by zřejmě nenalezly ani šustrmat…Pochválit musím „old.chesstempo.com“ + můj Fritz17, oboje s enginem Stockfish 11. Ryba po urputné boji, který trval desítky minut, objevila nakonec řešení ( Je6! atd.) Zajímavé je, že časy potřebné k nalezení úvodního tahu (Je6) nejsou identické, ale výrazně se liší. V „útrobách“ enginu při opakovaném propočtu jedné a téže pozice dochází pravděpodobně k stochastickým dějům, které trvají různě dlouho.
Varování: vše výše uvedené berte s rezervou. Jedná se o postřehy laika.
Poučení pro mne: až se vrátí syn z dovolené chci od něho postavit zbrusu nový PC…Nejlépe s processorem Intel Xeon Gold 6234 8C 3.30 GHz. 

Luboš Zimniok

Stockfish (v jakékoli verzi) je pro mě unikátní kus kódu už jen proto, že i na své šunce (opravdu „šunka“) jej mohu zkompilovat a běží celkem v pohodě (čímž nechci říct, že běží na plný výkon). Navíc je stále zdarma   :usmev:    :palec-nahoru:  .Btw. zkoušel jsem i Aliena Štěpána Žilky. Hodně dobré, ale „normální“ (klubový) hráč z toho využije jen část a to ještě musí mít alespoň základní znalosti o programech  :usmev: . Ovšem před Štěpánem smekám, opravdu dobře napsaný program….
A dostala mě Štěpánova věta: „Lidský šach sleduji pro zábavu…“   :smichy-brecim:   :smichy-brecim:   :valim-se-smichy:   :smichy-brecim:   :smichy-brecim: 

Zdenek Cekal

Brilantní článek opepřený fundovanou konvezací dvou specialistů (pánové Jílek + Žilka) na „počítačový“ šach s jedinou vadou na kráse…Vůbec netuším, která bije. Kupříkladu by mě zajímalo, kde a jak lze stáhnou tajuplný engin „Leela Chess Zero.“ Také dost dobře nechápu rozdíl mezi „Stockfish 11,12 a Leelou.“ Nestačil by jeden „motor?“ Možná hloupý příměr poloanalfabeta, ale v reálném životě mi stačí ke štěstí jeden automobil…Nemohu přece současně točit dvěma volanty.

Zdenek Cekal

Děkuji za vysvětlení, pane jílku. V takto podané formě je to i pro mne, jako naprostého laika, částečně stravitelné. Jinak na „šachuj.cz“ jsem narazil na sérii článků od GM Žilky
„o myšlení šachových enginů“ viz. link
https://www.sachuj.cz/gm-stepan-zilka-vedomosti-predku-aneb-o-vynalezu-kola/
Domnívám se ovšem, že pro 2/3 šachové veřejnosti (včetně mé maličkosti) jsou Štěpánovy blogy těžko „uchopitelné.“ Mladý génius, a teď použiji známé úsloví, “ hází perly sviním…“
 

11
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x