Altibox, kandidáti, Covid, cheating, Short

Téměř samá cizí slova, která znamenají pět témat.
Altibox Norway Chess, šachový turnaj šesti špičkových hráčů.
Turnaj kandidátů a „spor“ mezi FIDE a některými účastníky.
Covid v našich turnajích.
Obvinění z cheatingu při online hraní.
Nigel Short v Praze.

Altibox Norway Chess byl zahájen už včera a má za sebou první kolo. Právě v této chvíli (úterý, 6.10.2020, 21:15) se dohrává druhé kolo. V turnaji se utká šestice hráčů dvoukolově. Za výhru se udělují 3 body. za výhru v tiebreaku dostává vítěz 1,5 bodu, poražený obdrží bod. Tiebreak se hraje v případě remízy v normální hrací době.
Tempo hry je 120 minut na 40 tahů s přídavkem 10 sekund od 41.tahu. V tiebreaku má bílý 10 minut na partii, černý má sedm minut s přídavkem jedné sekundy od 41.tahu. Bílý má povinnost vyhrát. Barva figur v tiebreaku je stejná jako v partii s normálním hracím časem. Platí Sofijské pravidlo a také povinnost zapisovat tahy v partii. Hráč nemusí zapisovat, pokud má na hodinách méně než 5 minut (v klasické partii).
Cenový fond v norských korunách (1 NOK je asi 2,5 Kč):

1.místo NOK 700.000
2.místo NOK 370.000
3.místo NOK 230.000
4.místo NOK 180.000
5.místo NOK 170.000
6.místo NOK 160.000

V případě rovnosti bodů rozhoduje SB, počet výher atd. Dělí-li se hráči o první místo, hraje se zápas v blickách, popř. armageddon.

Účastníci? Jen pozvaní  :usmev: .

Magnus Carlsen,  Caruano Fabiana, Levon Aronjan, Jan K.Duda, Arjan Tari a Alireza Firúzdža.

V prvním kole si poradil Caruana s Tarim, když šel do domácí přípravy. V Paulsenově sicilské si zvolil variantu, která byla dlouhou dobu považována za špatnou (13. … Bxe3), ale jeho sekundanti (Kasimdžanov) objevili nové životaschopné ideje (možná by bylo přesnější napsat – životaschopné v jedné partii…) a Tari to nezvládl.

Duda se utkal s Firúzdžou. V CaroKannu zariskoval a vzal dost pochybného pěšce na b7. Tím se černému otevřely dráhy k útoku na bílého krále, jenž se „ukryl“ na dámském křídle. Firúzdža byl v jednu chvíli zřejmě vyhraný, Duda zajímavě obětoval kvalitu, ale po časové kontrole byla na šachovnici přibližná rovnováha. Oba hráči hráli velmi dobře, ovšem s ubývajícím časem přibývalo chyb. Duda možná mohl remízovat, kdyby ve 44.tahu zahrál Nxg3 (a možná i více). Nezahrál. Pozice však byla stále komplikovaná a Duda partii prohrál až když natáhl pěšce na a5 (46.a5). Kromě počítačem doporučovaného 46.Ng1 bylo zřejmě možné postoupit pěšcem kupředu, ale pěšcem na b-sloupci (46.b5).

Ve třetí partii se hrálo celkem vlažně. Ve 30.tahu Aronjan s Carlsenem opakovali tahy a šlo se na armageddon.  Aronjan měl bílé figury a ve střední hře získal solidní převahu. Nějak nechápu, co se mu nelíbilo na braní pěšce na c6 (19.Nxc6), ale nemusím chápat všechno. Pak se pozice začala vyrovnávat a v závěrečné blicce měl šťastnější ruku (hlavu) Carlsen.


Před chvílí skončily partie druhého kola. Aronjan bílými figurami přetlačil Tariho, který v rovné pozici vymyslel plán na „vylepšení“ postavení svých figur. Moc se mu to nepovedlo a v koncovce mu nepomohli ani nestejní střelci. Jistě, nesmím zapomenout zmínit, že k tomu tam byly ještě i věže a Tari určitě nebyl tím, kdo ovládal volný sloupec  :usmev: .

Duda stál v partii s Caruanou černými po zahájení špatně. Pokusil se z toho „vybruslit“ a odevzdal dvě lehké figury za věž. Hrálo se sice dlouho (94 tahů), ale Duda bojoval za ztracenou věc. Caruana – Duda 1-0 .

Carlsen s Firúzdžou nedosáhl ze zahájení ničeho. Pak však možná mohl získat nějakou výhodu, ale kolem této možnosti prošel bez povšimnutí. V koncovce se sice snažil Firúzdžu „prekabátit“, ale nevyšlo to a hrál se tiebreak.

V armageddonu hrál Carlsen bílými z Firúzdžou dost drze a riskantně. Dokonce bych řekl, že byl „přizdechlý“ (nebýt to mistr světa, napíši to na „plnou hubu“ : byl zdechlý).  Ale nervy, zkušenosti … čas a jiné věci nedovolily Firúzdžovi svou převahu uplatnit. Z vítězství se tak radoval Magnus Carlsen.

Po dvou kolech je v čele Caruana s plným počtem bodů.


Začalo se licitovat o druhou polovinu turnaje kandidátů, která by měla začít 1.listopadu. Čínský hráč Wang Hao zaslal na FIDE dopis (e-mail) s dotazem (spíše návrhem), zda by nebylo vhodné odložit dohrávku na příhodnější dobu. FIDE ovšem trvá na stanoveném termínu, ač ještě stále není jasné, zda se bude hrát v ruském Jekatěrinburgu nebo v gruzínském Tbilisi. Vtip je v tom, že do Ruska by se Wang Hao dostal přímým letem, do Tbilisi by musel přes Mnichov s přestupem. Nezabrala na něj ani nabídka ze strany FIDE, že hráčům uhradí náklady na léčbu v případě nákazy koronavirem. Wang Hao naopak argumentuje tím, že v Evropě právě probíhá „druhá vlna koronakrize“, což považuje za natolik nebezpečné, že by chtěl v případě onemocnění uhradit nejen náklady na léčbu, ale také náklady za ztracený čas, práci atp. …prostě nechce normální „nemocenskou“, ale odškodnění za „pracovní úraz“   :usmev: .
Celou diskusi „utnul“ poměrně nediplomaticky prezident FIDE Dvorkovič, když se celkem arogantně Wang Haa ptá, zda by to nechtěl hrát rovnou doma (u sousedů).

Wang Hao celou korespondenci zveřejnil na svém FB profilu. Celou konverzaci v angličtině lze přečíst na ruských stránkách CHESS-NEWS.

Proslýchá se, že podobné názory jako Wang Hao má i Ting Li-žen. Uvidíme. Rozhodnout se mělo v úterý 6.10.2020.

Těžko říct, kdo je v právu. Wang Hao má možná trochu přehnané požadavky, na druhou stranu, kdyby FIDE tvrdohlavě neprosazovala rozehrání první části turnaje na jaře, neměla by teď takové problémy.
A FIDE opět trvá na stanoveném datu zahájení druhé části…


Covid však začíná míchat kartami i u nás. Tuto neděli se sice rozeběhly soutěže družstev, ale buď nikdo nebral v potaz vyhlášení nouzového stavu nebo panuje mínění, že šachistů se nouzový stav netýká. Týká. Problémy s hrací místností mohou mít kluby hrající v klubech důchodců nebo podobných zařízeních, ale také ty, které měly domluveny hrací místnosti v hospodách, protože některé z nich prostě krachují.

Dnes jsem obdržel už druhou informaci o problémech s hrací místností. Jistě, pokud potrvá nouzový stav jen 30 dnů, nic strašného se neděje a týmy se „nějak“ domluví buď na jiném místě hry nebo jiném termínu. Ale pokud nouzový stav potrvá delší dobu?
Pro některé kluby, které náhle přišly o hrací místnost, je představa, že na všechny zápasy pojedou k soupeřům, dost děsivá. V okrese nebo krajích to ještě tak velký náklad není, ale ve vyšších soutěžích už tomu může být jinak.

Doufejme, že nouzový stav potrvá opravdu jen těch 30 dnů.


Z cheatingu byl obviněn („žalovníček“ Wesley So) arménský velmistr Tigran Petrosjan (jmenovec bývalého mistra světa). Při soutěži PRO Chess League prý až příliš často klopil hlavu při přemýšlení místo sledování monitoru. Proslýchá se, že důkazy jsou nezvratné. Sám Petrosjan je však ochoten řešit celou záležitost u soudu.

Ani zde si netroufám tvrdit, kdo má pravdu. Mnozí lidé pro peníze udělají cokoli. Jen se mi moc nezdá způsob švindlování, z nějž je Petrosjan viněn  :usmev: .  Než sledovat druhý počítač (nebo mobil) někde na zemi před zraky kamer, přišlo by mi jednodušší zakoupit sluchátka a nechat si našeptávat tahy přímo do ouška. Není to nijak drahá záležitost…
Navíc si myslím, že Petrosjan není až tak slabý velmistr a celkem pravděpodobně by mu k „vylepšení“ stačilo podívat se jen v kritických pozicích a ne mít stále sklopenou hlavu.

Pak je tu ještě jedna věc, která ve mně nebudí důvěru. Turnaj se hrál na chess.com a nemohu si pomoct, nějak tomuto serveru jeho anticheatingová pravidla nevěřím. Třeba také proto, že prý na chess.com platí presumpce viny. Pro čtenáře, kteří si chtějí udělat názor sami přikládáme odkaz na přenos z chess.com

Ale kdo ví? Možná má chess.com pravdu, možná ne.


Když jsme u těch přenosů, nejde nezmínit, že portál šachy.cz ve spolupráci s Pražskou šachovou společností a dalšími partnery chystá on-line přenos z Šachového festivalu 2020  :mrknuti: Legenda britského šachu, vyzyvatel mistra světa Kasparova a současný viceprezident FIDE Nigel Short se utká v zápase na 10 partií v rapid šachu s nejmladším českým velmistrem Thai Dai Van Nguyenem.

Hraje se od soboty 10. října do pondělí 12. října v Obecním domě v Praze, vždy od 16:00. Kvůli epidemiologickým opatřením je bohužel zakázán přístup diváků  :smutek: .

Takže, chcete-li tento duel sledovat, budete mít k dispozici již zmíněný, nadstandardně pojatý, online přenos, který kromě klasického diagramu s probíhající partií nabídne i video pohled na oba hráče. Hlavním komentátorem bude velmistr Štěpán Žilka, kterého živými vstupy doplní velmistr David Navara! Nezapomeňte si tedy zapnout YouTube kanál šachy.cz  :mrknuti:

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Pane Zimnioku, ve Vámi uvedeném linku mě vyděsil popis spy device „mikrosluchátko má rozměry pouhých pár milimetrů a po vložení se zcela ztratí ve zvukovodu.“
To jsou pak všechna anticheatingová opatření na dvě věci…S postupující miniaturazací a stále sofistikovanějšími systémy se dost dobře nedá zabránit podvádění ani v TOP turnajích, hraných „na živo.“ Jako laik se ptám, nemohla by se v hracích sálech instalovat rušička mobilního a rádiového signálu?

Tadeáš Kriebel

Naprostý souhlas, já bych začal odtud – https://www.palaczbozi.cz/Neviditelne-sluchatko-s-indukcni-smyckou-spionazni-sluchatko-d197.htm – takové sluchátko se zastaví o bubínek, jenom potřebuješ někam dát indukční smyčku O:)

Huna

Pokud jde o živých šach, je to tak, instalace rušičky by byla porušením zákona, přesto tuším v Rusku (2014), kde mají šachy velké slovo byla pokusně použita při zápasu o titul mistra světa. Podle výsledků je to nejspolehlivější a nejlepší nástroj pro odstranění cheatingu. Bohužel nelegální. Na druhou stranu všechny techniky, které jste zatím vyjmenovali, byly již rozhodčími odhaleny (ať už jde o neviditelná sluchátka, nebo korálky či dokonce kombinace obojího), rozhodčí jsou na to školeni (při náhodných prohlídkách by měli zvlášť pečlivě kontrolovat hráčovi uši detektorem) a i když náhodou projde prohlídkou, něco nápadného na něm stejně zůstane, bude si ucho zakrývat, s korálky si hrát apod. a i to několikrát stačilo rozhodčím pro vyhodnocení hráče jako velmi podezřelého (v kombinaci s velmi dobrými výsledky v turnaji).
U online šachu je to samozřejmě náročnější. Záleží vždy na úrovni, jakou je anticheating zajištěn. Něco jiného je Carlsen Invitational, kde je těch hráčů pár a rozhodčí má několik kamer na každého hráče. V případě 200 členného turnaje a chess.com jsou již prohlídky velmi náhodné, na druhou stranu důsledkem cheatingu jsou dobré tahy a jsou stále sofistikovanější programy na odhalení podobnosti s počítačem. Právě u chess.com je program velmi přísný, jednou jsem dokonce četl, že jedem GM hráč hrál s velmi slabým hráčem a zahrál v celku logické tahy a spadl do pasti – program vyhodnotil cheating a účet mu byl zabanován. A ano, je to tak, v chess.com jednoznačně platí presumpce viny (v podstatě to ani dál nevyšetřují).
Ke zkrácení tempa: pokud zrovna nemyslíte, že by se měly hrát bullet partie 1+0 si myslím, že to tolik nepomůže. Bude-li mít hráč přítele na sluchátku s programem a partie budou přenášeny živě, pak stačí komplici jen říkat tahy a ta časová prodleva je minimální, pravděpodobně by ztratil více času než soupeř, ale tím, jak dobrou by měl pozici by se do žádné časovky nedostal, protože by dříve „vyhrál“.

Tadeáš Kriebel

Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že kolem svojí diskvalifikace Petrosian neskutečně bruslí. Chess-news s ním dělal rozhovor, kde se ho ptali třeba na to koukání dolů – nejdříve sveřepě tvrdil, že kdo ho zná, ví, že má tik, kdy se neustále dívá na svoje palce. Pak ale někdo z diváků přišel s otázkou, proč to dělá i když má ruce za hlavou… 😀
Bylo by docela zajímavé, kdyby případ doputoval až k soudu, ale obávám se, že to jsou jen plané řeči.

David Navara

Pokud jde o zápas Short – Nguyen, komentování se zúčastním v sobotu, v neděli si vezmu volno a v pondělí se buďto připojím na dvě partie, nebo to nechám být. Takže pokud mé rozbory nemůžete vystát, připojte se v neděli a možná i v pondělí!  :usmev: 
Ohledně PRO Chess League považuji diskvalifikaci družstva Eagles za oprávněnou, jelikož podezřelých hráčů tam bylo hned několik. Pokud aspoň dva z nich během soutěže opakovaně podváděli, diskvalifikace mi připadá logická. A pravděpodobnost, že nejméně dva hráči původně vítězného družstva podváděli, mi připadá extrémně vysoká, prý asi tři členové týmu mají na chess.com neaktivní účty. Samozřejmě nikomu nevnucuji svůj názor, ale chci podotknout, že se opravdu nejedná jen o to, zda hrál Tigran L. Petrosian čestně. Pochybnosti ohledně dalších hráčů týmu jsem slyšel od několika velmistrů a připadá mi dost nepravděpodobné, že by všichni podezřelí hráli čestně. (Neodvážím se spolehlivě určit, kdo hrál čestně a kdo je podezírán důvodně.)
V mnoha podobných případech by bez „žalobníčků“ podvody nebyly odhaleny, přinejmenším ne tak rychle. Sám Tigran L. Petrosian před pár lety pomohl odhalit podvodníka Gaioze N., který předtím vyhrál velký open.

Zdenek Cekal

Wang Hao má recht. Na jeho místě bych postupoval stejně.  :smich:  Pokud ho FIDE chce v Rusku (Tbilisi), měla by se zavázat i k tomu, že v případě úmrtí na covid19 zaplatí pozůstalým Číňanům náklady na funus. Obecně, pokud hráči turnaje kandidátů jsou chytří i mimo šachovou sféru, pak jim nic nebrání uzavřít vysokou životní pojistku a žádat úhradu nákladů od činovníků FIDE. V případě negativního stanoviska bafuňářů (Short a spol) pak dohrávku 1.11.2020 bojkotovat.
 
 

Jaroslav Hadrava

Wang Haovi samozřejmě nic zlého nepřeji, ale pokud by Číňan zemřel na čínský virus a čínská federace žádala odškodné, bylo by to jak z České sody…

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x