Short byl na Vana krátký

Ano, Thai Dai Van Nguyen v posledním hracím dnu otočil vývoj zápasu. Ze čtyř pondělních partií dvakrát zvítězil a dvakrát remizoval. Protože po prvních šesti partiích bylo skóre 3,5-2,5 ve prospěch Shorta, znamená pondělní Vanův bodový zisk celkové vítězství v zápasu poměrem 5,5-4,5. Přesněji: Thai Dai Van Nguyen-Nigel Short 5,5-4,5 .

Ani ve třetím hracím dnu nebyli šachoví příznivci ochuzeni o možnost sledovat zápas online. Youtube kanál šachy.cz se i tentokrát zhostil svého úkolu na jedničku, stejně jako komentátoři Štěpán Žilka a Tadeáš Kriebel. A do chatu se zapojilo několik kibiců v čele s Davidem Navarou  :usmev: .

Bohužel mi pracovní povinnosti nedovolily sledovat přenos, takže výše napsaný odstavec o kvalitě přenosu a komentování vychází „jen“ z hodnocení několika diváků. Já stíhal jen závěr poslední partie, takže následující popis událostí v dnešních čtyřech partiích berte spíše jako fikci a pro zábavu pak můj „expresrozbor“ můžete porovnat s komentáři našich velmistrů  :smich: .

V první partii měl Nigel bílé figury a Van zvolil dámský gambit. Dlouhou dobu se partie držela v rovnováze, ale řekl bych, že to byl spíše černý, kdo se po 26.Sa2 dostal k iniciativě. Nicméně, iniciativa je sice hezká věc, ale sama o sobě partie nevyhrává. Černému však vynesla zisk pěšce, když Short postoupil neopatrně pěšcem až příliš vpřed (39.c6). Vznikla čtyřvěžovka a říká se, že všechny věžovky prý jsou remis. Své si o tom určitě myslí Janek Duda po nedávné prohře s Aronjanem (Altibox).
Těžko říct, co přehlédl Short v sedmé partii zápasu, když dobral pěšce zpět. Černý sice měl pěšce víc, ale nějak jsem neviděl, jak by jej mohl uplatnit. Ovšem po 57.Vxa6 jsem i já viděl, jaký je výherní plán černého (upřesnil jsem plán slovem „výherní“, protože mí šachoví svěřenci mi vždy, když se ptám na „plán“, škodolibě odpovídají: „Dát mat!“) .

… a bylo srovnáno.

V osmé partii zápasu měl bílé figury Van. Zvolil 1.Jf3, což pro Shorta jistě nebylo překvapení, protože Van v tomto zápasu jiným tahem ani nezahajoval. Vznikla nějaká anglická (snad …  :usmev: ), v níž oba soupeři hráli v podstatě normální tahy. Ve 14.tahu však Short zahrál optimisticky 14. … f5, což byl asi počátek problémů černého. Nemyslím si, že by Nigel neviděl, že mu vznikne „mírně“ opožděný pěšec na e6 a že bílý dostane pod kontrolu pole e5. Spíš bych si tipnul, že přecenil svého černopolého střelce a možnosti protihry. Van měl od této chvíle v partii navrch. Navíc měl oproti čtvrté partii zápasu usnadněno rozhodování, který volný sloupec obsadit, protože v pozici byl jen jeden volný sloupec  :usmev: .
Hloupé vtípky, ale pravdou je, že Van to sehrál dobře a soupeře za jeho pseudoaktivitu ztrestal.

Po osmém kole se tak český hráč dostal do vedení a Short se musel snažit vyrovnat.

V deváté partii zahájil Short dámským pěšcem a černý si zvolil modernizovanou Tarraschovu obranu. Bílý hrál opět příliš optimisticky. Postup h-pěšcem se mi nezdá být správným plánem bílého. Mám pocit (a Stockfish mi to potvrdil  :usmev: ), že po 16. … Sxf3 stojí černý o něco lépe. Short pak pozici ještě více pokazil, když nejdříve ztratil tempa věží (Vc7-Vc6) a po 21.Sc4 mohl Van soupeře doslova rozdrtit tahem 21. …Dg5+ . Místo toho zvolil 21. …Jc5, což ve svém důsledku vedlo opět do věžové koncovky s lepší pěšcovou strukturou černého. Z dalšího průběhu usuzuji na časovku obou (?) hráčů, v níž Van ještě možná mohl i vyhrát. Nestalo se. Remíza, která Vana přiblížila k celkovému vítězství.

V poslední partii měl Van bílé. Hrála se opět anglická, kterou Short „vyšperkoval šachanistickým“ tahem 4. …g5 . Van se nenechal rozhodit a brzy získal převahu. Znovu (pokolikáté už?) přešli hráči do věžovky. Dost dobré (vyhrané?) věžovky pro bílého. Van mohl získat vyhranou pozici, ale zřejmě se lekl. Čeho, to ví asi jen on sám. A možná si jen uvědomoval, že mu k vítězství v zápasu stačí remíza. Každopádně, kdyby místo skromného 32.f3 zahrál v klidu 32.Vxa5, stál by černý hodně špatně, i kdyby dobral 32. …Vxe4, protože po dalším 33.Ve3 by se vyměnil jeden pár věží a pozice černého by byla téměř nehratelná. V této fázi partie Van nebyl zcela na výši (nebo byl v časovce), protože místo poměrně jednoduché remízy ( 35.bxc4!) si zvolil krkolomnější cestu.

Remíza znamenala celkové vítězství Thai Dai Van Nguyena nad Nigelem Shortem 5,5-4,5.
Sláva vítězům, čest poraženým  :mrknuti: a gratulace Vanovi  :vitezstvi: !

Hodně vydařená akce, za jejíž uspořádání patří dík Pražské šachové společnosti v čele s Pavlem Matochou a rovněž všem, kteří se na celé akci podíleli (sponzoři, rozhodčí a mnoho jiných osob, které nevyjmenovávám, protože bych jistě na někoho zapomněl).
Speciální poděkování směřuje samozřejmě k Honzovi Jílkovi za téměř bezchybný přenos (něco se vždycky najde :usmev:) a komentátorům Štěpánu Žilkovi, Davidu Navarovi (Davidovi i za „kibicování“ v chatu) a Tadeáši Krieblovi za výborně odvedenou práci.

Když už jsme u děkování… Bez hráčů, kteří předváděli zajímavé šachy, by to určitě nebylo tak povedené  :palec-nahoru: , takže díky.

No…a teď se konečně můžete podívat na záznam z posledního hracího dne a porovnat, co viděli GM a co já  :smich: .

Záznamy z celého zápasu najdete na youtube šachy.cz .

„Zažral“ jsem se do „rozboru“ partií a málem jsem zapomněl na jednu důležitou věc  :usmev: .
Máme vítěze tipovací soutěže. Je jím jistý Pavel B. (jméno, e-mail a další věci zná redakce), který správně a jako první odhadl výsledek zápasu.
Pavel B. vyhrává šachový program Fritz 17.
Gratulujeme!

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Pane Jílku, právě skončil on-line přenos na chess24 z „Altibox Norway Chess.“ Jedním slovem bída…Uječená Polgárová, afektovaná Fiona Steil-Antoni, pouze Kramnik snese přísnější měřítko. Váš Youtube kanál šachy.cz odvedl při vysílání duelu „Thai Dai Van Nguyen-Nigel Short“ oproti platformě Magnuse Carlsena mistrovskou práci. Chtěl bych dodatečně poděkovat Vám, dále triu komentátorů – GM Navarovi, GM Žilkovi a IM Kriebelovi – za autentický a vysoce profesionální výkon. Nevím jak se revanšovat…A tak mě napadlo, že Vás i diváky pobaví, když uvidíte a uslyšíte GM Nakamuru komentovat partie hráčů s ELO cca 1000.
https://www.youtube.com/watch?v=ENBKhIe69iw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR14heoPzVFTzMVfvuSFzhskCQ7PiHQURWDbulSkLHgkKBECNFOXCdCIdHM
 
 
 

Jan Jílek

Zdravím, díky. Jsem moc rád, že se přenos líbil. Kromě poděkování Pavlu Matochovi, který celý zápas spískal, si nejvíc uznání zaslouží právě komentátoři, protože to hlavně oni mohou za kvalitu přenosu  :usmev:
 
Co se týče přenosu z Norska, jsem velmi nemile překvapen „kvalitou“ zvuku. Kvůli tomu je to pro mě prostě nekoukatelné.
 

marcel

jak mohli hrát v pondělí ? když byl zákaz sportovních akcí

Jan Jílek

Ve veškerých výjimkách se nevyznám, ale nebyla jedna z nich třeba pro mezistátní zápasy? Nevím.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x