Předvánoční (David)

Žádná předvánoční píseň, žádná předvánoční koleda nebo partie. Jednoduchý malý souhrn toho, co se v uplynulých dnech semlelo a něco málo o Davidovi.

Zřejmě nevýznamnější akcí uplynulých dnů bylo superfinále mistrovství Ruska. O jeho průběhu i výsledcích jsme vás celkem pravidelně informovali a dokonce jsme byli asi prvními na světě, kdo okamžitě po skončení vydal článek  :usmev: . Byli jsme tak rychlí, že jsme málem ani nezaregistrovali závěrečný rozstřel v ženském turnaji, takže jsme nakonec museli výsledek dopisovat.

Pro pořádek připomenu, že mužský turnaj vyhrál Jan Nepomňašči, v ženách se sice na prvním místě umístila Polina Šuvalova, ale vzhledem k tomu, že i druhá hráčka měla stejný počet bodů jako vítězka, rozhodoval podle pravidel turnaje tiebreak. V tom byla úspěšnější odpočatá Gorjačkina. Píši „odpočatá“, protože Šuvalova nastupovala k tiebreaku prakticky okamžitě po dohrání posledního kola.


Den před Štědrým dnem (23.12.2020) skončí turnaj Sunway Sitges 2020 ve španělské Barceloně, jehož se zúčastňují i čeští zástupci. Z nich si do pátého kola nejlépe vedl GM Plát, který byl před šestým kolem dokonce ve vedení. V šestém kole však prohrál, pak se sice uklidnil remízkou, ale v osmém kole opět klopýtl. V předposledním kole (hraje se na deset kol) zvítězil a poskočil na 15.místo. V posledním kole (23.12.2020) ještě může bojovat o dobré umístění, ale na nejvyšší příčky už určitě myslet nemůže (ledaže by všichni v tabulce před ním měli pozitivní testy na Covid).


Naše čtenáře a fanoušky šachu zaujalo online mistrovství Evropy konané v „online Katovicích“  :usmev: . Jistě, pořadatelem byly sice Katovice, ale hráči hráli z tepla svých domovů na celkem mizerné platformě Tornelo.com . Česká republika měla v soutěži několik zástupců. Po prvním dnu se do vyřazovací části dostal z našich jen David Navara (z šestého místa). V semifinále však neuspěl a ani v boji o bronz nebyl úspěšný. Zlé jazyky tvrdí, že to bylo především kvůli nedělnímu dopoledni, kdy před semifinále sháněl webkameru.

O celé akci (mám na mysli turnaj, nikoli nakupování webkamery) jsme na našich stránkách informovali (Tadeáš Kriebel) a navíc Honza Jílek ve spolupráci s Tadeášem Krieblem připravili i online komentované přenosy z akce. V jeho posledním příspěvku informujícím o mistrovství naleznete nejen zajímavé postřehy, ale i doplňující informace ze zákulisí turnaje (nečekejte nějaké senzace) a odkazy na turnaj, tabulky i komentovaný přenos.

Trochu zvláštní je, že se do vyřazovacích bojů nedostal žádný polský hráč. A to má Polsko celou řadu dobrých blicařů.
Jen pro zajímavost dodám, že se tohoto mistrovství zúčastnili i dva hráči Karviné  :smich: , přesněji hostující cizinci: IM Maciej Mroziak a mladý Mateusz Myrmus, který sice uhrál jen 2,5 bodů (z toho jeden kontumačně), ale na hráče s ratingem pod 1700 docela dobrý výkon (před turnajem si vybojoval divokou kartu). Jestliže jste někdy četli mé „uplakané“ příspěvky o tom, jak těžce se bojuje na turnajích v PL, kde má spousta hráčů podhodnocený rating, pak by vás mohla zaujmout právě partie (bez komentáře) Mateusze Myrmuse (1663) proti hráči s „o něco“ vyšším ratingem.

 


Když už jsem tady zmiňoval polské hráče a Karvinou…
Při pátečním (18.12.) online přenosu jsem se z úst Tadeáše Kriebla dozvěděl, že 17.12. zemřel ve věku 33 let polský velmistr Krzysztof Bulski, vítěz karvinského openu 2010 a několikanásobný účastník tohoto turnaje. Zpráva o to smutnější, že jsme tohoto sympaťáka v Karviné poznali nejen za šachovnicí, ale i u jiných společenských nebo sportovních akcí (bowling, aby někoho nenapadlo pivo…, i když…).
Budiž mu země lehká.

Jedna předvánoční zpráva by byla asi málo a ve stejný den (pátek 18.12.) jsem se dozvěděl také o úmrtí bývalého hráče Karviné a našeho kamaráda Ervína Olešňana, který se rovněž celkem pravidelně zúčastňoval karvinských openů, dokonce i prvního pokoronavirového v letošním roce.
Covid si jej však našel na jiném místě.
I na něj budeme vzpomínat jen v dobrém.


Covid byl hlavním tématem roku 2020 a zatím to vypadá, že se nic nezmění ani v roce následujícím. ŠSČR má sice snahu dohrát (nebo spíše začít hrát  :usmev: ) soutěže družstev, ale PES je „sviňa“ a asi nás k šachovnicím jen tak nepustí. Ovšem je otázka, co se „Psem“ udělají svátky klidu a míru, kdy všichni budou dřepět u televize a cpát se bramborovým salátem.
Možná by na nás pak mohl být PES hodnější.
Zatím to však nevypadá na to, že by se v lednu mohlo hrát. Uvidíme, jak se nám PES vyvine  :mrknuti: .


Závěrem něco pro odlehčení  :usmev:

Dostal jsem dárek z e-shopu šachy.cz . Na jeho zajištění se kromě Honzy Jílka (majitel e-shopu  :usmev: ) podíleli i Tadeáš Kriebel a David Navara. Znalci už jistě tuší, že jde o nejnovější knihu Jána Markoše a Davida Navary. Tímto všem třem pánům a na dálku i autorovi Jánu Markošovi děkuji.

Kniha je o to cennější, že do ní David vlastnoručně vepsal vtipné a pravdivé věnování  :smich: . Povšimněte si, prosím, že David veřejně přiznal, že nikdo v redakci, tedy ani Honza Jílek, neumí kreslit jako já  :smich: .

Ale teď vážně. Opravdu mě to potěšilo a pobavilo.
Jsem rád, že mám podobný smysl pro humor, jako nejlepší český hráč šachu ve městě Praze a přilehlých vesnicích – David Navara.  :smich:

Díky!

 


Mírně nešachově…
Už jsem psal výše, že David sháněl v neděli dopoledne webkameru. I já si objednal (nikoli pro sebe) webkameru, která dosud nedorazila a už asi ani nedorazí. Zprvu jsem si myslel, že je to Davidova vina, protože poslední webkameru v ČR mi vykoupil právě on, ale poté, co jsme si s Davidem vše vyjasnili, se ukázalo, kde se stala chyba. Vybral jsem si špatný obchod.

(Zatímco David prošoupal několikery boty při putování za webkamerou, já starý hlupák odkojený nakupováním na internetu jsem objednal webku v údajně „nej“ e-shopu“ roku 2019. 
Alza.cz … Už nikdy více!
Kdysi možná byli dobří, ale v současné době to vypadá, že tento podnik má jediného zaměstnance-zeleného uřvaného mužíčka, který má na starosti nejen objednávky, ale i naskladnění, vyskladnění, rozvoz a komunikaci se zákazníky. Od 15.12.2020 stále nevím, zda vůbec nějaké zboží přijde a zelený mužíček nebere telefony, neodpovídá na maily, nekomunikuje. Ovšem prachy shrábl, což promptně potvrdil mailem  :usmev: .
S chutí bych použil jeho motorovou pilu proti němu a to by byl masakr… )

S Davidem jsme si však nevyjasňovali jen názory na koupi webkamery. David opět přišel s dobrým vtípkem  :usmev: , který jsem zpracoval. Dnes jej však ještě neuvidíte, musíte (chcete-li) si počkat na závěr roku.

Je však pravděpodobné, že do té doby (pokud nevytuhnu u Tajné přísady) se tady ještě objeví malý (ne)šachový „komiks“ (koupil jsem si nová pera, tak je budu „zajíždět“).
Pevně věřím, že David do konce roku ještě nějaký nápad přidá, takže jeho příznivci a fandové se mají na co těšit  :mrknuti: – na Ježíška a na Davidovy nápady.

 

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Přeji redakci šachy.cz a všem čtenářům krásné prožití Vánočních svátků a šťastný nový rok. Při této příležitosti bych chtěl poděkovat GM Navarovi a IM Kriebelovi, že tu jsou s námi a svými postřehy obohacují diskuze pod poutavými články. Oběma přeji mnoho inspirativních nápadů za šachovnicí a ať se jim daří vše dobré po celý rok 2021 i v osobních životech.
Zdeněk Čekal

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x