Tata Steel, druhé kolo

Druhé kolo turnaje Tata Steel ve Wijk aan Zee nebylo o nic méně napínavé než kolo první. Pravda, teklo sice méně „krve“, ale ve většině partií se hrálo až do vyčerpání všech (normálních) možností.
Stejně jako včera i dnes komentuje IM Tadeáš Kriebel.

Kdo tipoval, že partie dvou nizozemských hráčů skončí remízou, trefil se. Ale nebyla to žádná „hozená“ remízka. Bílé figury měl Jorden Van Foreest, černé Anish Giri. Hrála se ruská a v průběhu partie nedocházelo k výkyvům v hodnocení ani na jednu, ani na druhou stranu. Nakonec remíza ve 43.tahu v trochu kuriózní pozici. Krásný černý trojpěšec nedovolí bílému žádné průlomové „opičky“ .

 

Pentala Harikrishna měl podruhé bílé figury. Oproti prvnímu kolu, kdy měl Hari s MVL celkem dobrou pozici, mu však Jesipenko hrající černými mírně znepříjemňoval život. V Caro-Kannu se Jesipenko vyhnul možným komplikacím, které by se na šachovnici mohly vyskytnout po 3.e5 Sf5 a raději rovnou přešel do francouzských pozic po 3. … c6-c5. Hari hrál trochu „měkce“ a černý se chopil příležitosti. Brzy se vyměnily dámy a bylo jasné, že ani výhoda dvojice střelců nebude černému stačit ke hře na výhru.

Caro-Kann s 3.e5 se hrál i v partii Vachier-Lagrave-Firúzdža. Firúzdža z něj neutíkal do francouszkých pozic (že by obavy z Francouze MVL?  :usmev: ), ale striktně se držel vyšlapaných cestiček. Kdyby ve 13.tahu MVL vyměnil dámy, asi by se moc dlouho nehrálo a to i přesto, že by měl stále o pěšce víc. Dvojice černých střelců by se krásně rozehrála a bílý by pěšce stejně neudržel.
Maxime však zvolil jiný plán. Zahrál 13.Ja3!? s očividným záměrem přeskákat kobylou přes pole c4 až na d6, což se mu nakonec podařilo. Bílý kůň byl dost nepříjemný, a tak se Alireza rozhodl jej vypudit. Povedlo se, ale trochu si přitom pošramotil pěšcovou strukturu. Na druhou stranu měl za to stále dvojici střelců a jednoho z nich ukotvil na d5, odkud nepříjemně mířil na obě křídla (především to královské bylo na dostřel). Černý hrál dost vynalézavě a MVL se na konec musel spokojit s remízou.

 

 

David Anton Guijarro si vydřel remízu s Carlsenem. Doslova vydřel. Magnus si „zkusil“ v sicilské draka a po zahájení se mi jeho pozice dost líbila. Pak však někde sešel z cesty (17. … Sa4?!) a David srovnal hru. Jenže když srovnáte hru s Magnusem, musíte se připravit na hodně dlouhou cestu k závěru partie. Přesně to se i stalo. Magnus získal pěšce a usmyslel si, že to „musí“ vyhrát. Naštěstí si dnes uvědomil, že i severský bůh může být zranitelný a moc neriskoval. Dobře udělal, protože Anton Guijarro hrál velmi dobře a pozorně. Hlavně ale trpělivě vychytával Magnusovy pokusy. Dlouhou partii dali soupeři za remízu až poté, co si uvědomili, že nahánět soupeřova krále králem k ničemu nepovede  :usmev: .

 

 

Těsně před turnajem jsem litoval neúčasti Dubova a bál jsem se, že turnaj bude nudný. Nestalo se. Dubova nahradil v roli baviče „pankáč“ Tari. Líbí se mi Tadeášovo hodnocení partie Giri-Tari z minulého kola, kterou označil jako „čirý punk“  :usmev: .

 

Ve druhém kole Tarimu mezi prsty proklouzla výhra s Radkem Wojtaszkem. Tari dostal po zahájení hodně dobrou pozici a postupně zesiloval, až nakonec získal pěšce. Na šachovnici pak zůstali kromě dam ještě i střelci, nestejní střelci, což je na jednu stranu „remízový“ faktor, ale také to může být „rozhodující“ faktor. Stará poučka, že při nestejnobarevných střelcích má výhodu útočící strana, by měla (ještě) stále platit  :smich: .
Radek Wojtaszek podle mě utekl hrobníkovi z lopaty, když se mu podařilo partii remízovat. Možná se pletu, ale domnívám se, že bílý byl vyhraný. Nelíbí se mi třeba jeho tah 51.h6, ale zatím jsem se na partii nijak důkladně nedíval.

 

Záhadou je pro mě hra Dončenka.
Když sleduji jeho partie, kladu si otázku: „Řekli mu, jakým tempem se to hraje?“
Nemohu se zbavit pocitu, že hraje dost rychle. Jenže to, co platí na „saláty“ v různých openech, neplatí na elitní hráče. V partii s Caruanou se s klidným svědomím mohl vzdát i dříve než ve 32.tahu. Už po 17.f4 se mi pozice bílého moc nezdála (i když PC řve, že je to rovné) a když k tomu o tah později přidal ještě 18.e4 , nepochyboval jsem o výsledku partie.
Hezký výkon Caruany a níže analýza Tadeáše Kriebla.

Napsal-li jsem před prvním kolem, že Duda je pohodář, ale že v poslední době je „v pohodě“ až moc, pak se mi to potvrzuje. Remíza černými s Jesipenkem v prvním kole se dá pochopit. Ve druhém kole proti Nilsu Grandeliusovi se chtěl zřejmě Duda pokusit hrát na výhru. Upřímně, jeho 15.b4 „smrdí“ kavárnou, ale i když měl černý více ze hry, aspoň se hra zkomplikovala. Pak dokonce Nils zahrál nepřesně (23. … Dg4) a Janek měl šanci vyrovnat „počítačovým“ tahem 14.Da5. Slovo „počítačový“ je tu asi na místě, protože na první pohled tento tah nevypadá zrovna logicky, ale když se nad pozicí člověk zamyslí, pak až tak nelogický není, protože všechny ostatní tahy vedou k velké výhodě černého.
Vypadá to, že Janek nechal formu někde doma pod stromečkem.
—-

Slovo má mezinárodní mistr (zatím  :usmev: ) Tadeáš Kriebel.

 

 

 

 


Dvě věci na závěr.
V našich Zprávičkách informuje Honza Jílek o letošní sezóně družstev a pak taková nešachová hloupost.

Slovanské jazyky si jsou hodně podobné, Hezky je to vidět na polském slově, které jsem si „zamiloval“:

źdźbło  :smich:  :smich:  :smich:

Zatím jsem nenašel Čecha, který by je vyslovil nebo přečetl správně. Prostě taková hloupost, která se mi „usídlila“ v hlavě a potřebuji ji „vyhodit“ .

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Omlouvám se za off-topic, sbírky normálně neřeším, protože jich je hodně. Tato mě ale zaujala a možná zaujme i vás  :mrknuti:

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x