Ještěže se toho Miguel nedožil

Tři rezultáty a třikrát svatokrádež na dědictví velikého Miguela Najdorfa. Ve vedení Giri, Caruana a Firúzdža, otřepal se i Magnus Carlsen.

Před rozborem nactiutrhání si však prolétněme i ostatní šachovnice. Alireza Firúzdža čelil bílými figurami obdobné koncepci jakou v minulém kole představil proti Harikrishnovi, jeho soupeř Jesipenko však tentokrát cestu do bílé pozice najít nesvedl a zablokovaná pozice skončila smírem.

Bílé figury měly mnohem více ze hry naopak v partii Guijarro – Harikrishna, experiment v zahájení indického velmistra však nakonec zůstal nepotrestán. David Antón Guijarro k docela velkému překvapení Vašeho komentátora brzy po časové kontrole místo napřažení obléhacích žebříků do dlouhé potahovačky s malou výhodou napřáhnul ruku ke svému soupeři s nabídkou remízy. Inu, dobře pro Hariho.

V pondělním reportu jsem vyzdvihoval nového černého koně Van Foreesta, ten ale převahu v partii s posledním Dončenkem docela nepochopitelně zazdil.

První zářez zaznamenal Fabiano Caruana, který díky nevšednímu taktickému obratu postupně přebral otěže partie s Radoslawem Wojtaszkem – v úvodu zmiňovaný Miguel Najdorf, velký fanoušek královské indické obrany, by odevzdání černopolného střelce za koně jistě nezatleskal, americký velmistr ale ve skutečnosti projevil nevšední porozumění potřebám své pozice.

Najdorfovo značkové zahájení, Najdorfova sicilská, zažívá ve Wijk aan Zee těžké časy. Chuť si na Najdorfovi spravil Magnus Carlsen, jenž v dámské koncovce udolal Nilse Grandelia.

Nu a nebylo by to, s nadsázkou řečeno, správné kolo s Maximem Vachier-Lagravem na černých figurách, kdyby se nezakončilo jeho porážkou v Najdofovi. Omlouvám se, vím, že vozit se na špatné formě francouzského velmistra je laciné a korunní zahájení MVL mu leckdy slouží doslova neprůstřelně, ve Wijku to ale extrémně nejde a je to vidět. Už pro odstranění pachuti by ale možná bylo záhodno alespoň na jednu partii obrátit list, půl bodu ze čtyř Najdorfů je žalostně málo.

Průběžné pořadí po 9. kole

Poř. Jméno Body Rating
1 Anish Giri 6 2764
2 Fabiano Caruana 6 2823
3 Alireza Firúzdža 6 2749
4 Andrej Jesipenko 5.5 2677
5 Jorden Van Foreest 5.5 2671
6 Magnus Carlsen 5 2862
7 Harikrishna Pentala 4.5 2732
8 Nils Grandelius 4.5 2663
9 Jan-Krzysztof Duda 3.5 2743
10 Radoslaw Wojtaszek 3.5 2705
11 Aryan Tari 3.5 2625
12 David Antón Guijarro 3.5 2679
13 Maxime Vachier-Lagrave 3 2784
14 Alexander Dončenko 3 2668

Odkazy

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Nějak se nemohu ubránit pocitu, že MVL takhle špatně musí hrát snad schválně a že to je jen nějaká jeho pokřivená a dost zvláštní strategie jak zmást soupeře před turnajem kandidátů. Zato Giri vypadá, že mu lockdown prospěl, opět se mu podařilo nezahodit dobrou pozici a ještě má rozhodně šance.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x