Šachová Tour de France?

Inteligentní čtenář našeho webu, a jiné než inteligentní čtenáře nemáme 🙂 , si jistě správně přeložil slova Tadeáše z jeho posledního příspěvku: jedenácté kolo komentoval Tadeáš, třinácté (samozřejmě šťastné) bude komentovat David Navara a logicky tak dvanácté kolo zůstává na mně.
Dovolím si ještě upozornit na videoshrnutí po 11 kolech od Tadeáše Kriebla.

Turnaj Tata Steel se pomalu, ale jistě blíží je svému závěru.
Asi jen málokdo neví, co je Tour de France. Náročný cyklistický závod, v němž před zraky televizních kamer bojují o vítězství jen čestní cyklisté  :usmev: .
Starší ročníky jistě pamatují komentátorského „uspávače hadů“.
Komentátor Robert Bakalář komentoval velmi zasvěceně a dobře, ale cyklistika je, podobně jako šachy, občas trochu nezáživná. Přesto si hodně televizních diváků nenechalo ujít živý přenos náročného cyklistického závodu. I když se v etapě nic nedělo, pan Bakalář dokázal poutavě popisovat místa, kterými cyklisté projížděli. Pravda, mnohým divákům u jeho popisu klesala brada na hrudník a budili se až se zvoláním komentátora: „Ano vážení diváci!!! Viděli jsme spurterskou lahůdku! Málokdo by očekával, že v městě nad Seinou vyhraje outsider!“
Ve dvanáctém kole  se nic moc nedělo, takže komentuji já  :usmev: , pak GM David Navara a pevně věřím tomu, že poslední kolo turnaje Tata Steel nebude stejné jako poslední etapy slavného cyklistického závodu, kdy už nikdo o nic nebojuje a všichni jsou smířeni s výsledky. Nerad bych četl komentář Davida Navary: „Remíza, ale podívejte se na to krásné počasí v místě konání. Nizozemsko: 5 st. přes den, 2 st. nad nulou v noci…“

V turnaji Tata Steel ještě je o co bojovat.

Ani po dvanáctém kole totiž ještě není rozhodnuto. Šest partií ze sedmi skončilo remízou a jediná rezultativní partie (Harikrishna-Dončenko 1-0) má vliv jen na poslední místo v turnaji, které obsadí Alexander Dončenko (tedy předpokládám, že ani v případě výhry nebude mít lepší vedlejší hodnocení než jiní hráči).

Na čele je stále s půlbodovým náskokem domácí velmistr Anish Giri. V jedenáctém kole odremizoval Magnuse Carlsena a v dalším kole dlouhou dobu dusil Alirezu Firúzdžu.
Než se dostaneme k této partii, podívejme se na ty ostatní.

Již zmiňovaný Magnus Carlsen už má zřejmě sbaleno a s úlevou jen čeká na závěrečný ceremoniál.

 

Magnus hrál černými figurami s Radkem Wojtaszkiem a celá partie nijak nevybočovala nad rámec rovné hry. Po 35.tahu se soupeři shodli na remíze.

 

 

Andrej Jesipenko hrál s Jordenem Van Foreestem. Nejsem sice znalcem zahájení (ani střední hry či koncovky  :usmev: ), ale Richter-Veresova  (1.d4 d5 2.Jc3) jsem dost často hrával. S čistým svědomím mohu napsat, že je úplně jedno, jestli bílý postaví střelce na g5 nebo na f4. Pokud černý zahraje tah c5, nemá problém s vyrovnáním a je to naopak bílý, který musí dávat pozor.
V partii Jesipenko-Van Foreest se sice začalo Veresovem, ale už po pěti tazích byla na šachovnici pozice Caro-Kannu (Panovův útok).
Celkem legrační je, že jsem si uvědomil, že podobné pozice vznikají i z „Apokalypsy“ (1.e4 c6 2.Jf3 d5 3.exd5 cxd5 4.Je5!?), kterou do velmistrovské praxe zavedl Morozevič a v ČR hrává (hrával) Lukáš Černoušek. V „Apokalypse“ však bílý často mění bělopolného střelce za jezdce a není to nevýhodné, jak by se mohlo zdát.

Bílý se sice snažil hrát aktivně (22.g4), ale černá pozice je dostatečně pevná, aby odolala takovým násilným pokusům. Nakonec to byl bílý, kdo byl asi rád za remízu.

 

 

Grandelius s Tarim začali „italsky“ a stejně skončili ve hře dvou jezdců. Aspoň já to tak znám, ať si klasifikace zahájení říká, co chce  :usmev: . Tari neměl co ztratit, Grandelius asi nemyslí na vítězství v turnaji, ale hrál především na dobrý výsledek. Tari šel odvážně do komplikací v celkem známé variantě a obětoval figuru. Možná si doma připravil jako novinku tah 20. … Dh4. V jednom okamžiku měl dokonce o dvě figury méně, ale to to byla jen taková cestička k zajímavé koncovce, v níž měl černý za figuru hromadu (tří) pěšců. I když počítač hodnotí pozici po 20. … Dh4 poměrně velkým plusem pro bílého (cca +0.9), bílý „nahý“ král a absence bílých pěšců je podle mě dostatečnou satisfakcí pro černého. Nakonec to byl bílý, kdo musel opakovat tahy k dosažení remízy.

 

 

Těžko říct, s jakými ambicemi přijel na turnaj Duda. Vzhledem k tomu, že černými volí na 1.e4 vždy „remízovou“ ruskou hru a bílými je rád, že má bílé a může si tak dovolit nějakou nepřesnost, troufám si tvrdit, že hlavně nechtěl udělat ostudu  :usmev: . V partii dvanáctého kola měl Duda černé figury s Vachier-Lagravem. Asi není těžké uhodnout, co hrál černými po 1.e4 e5 2. Jf3. Ruskou!

Člověk by čekal rychlou remízu, jenže ani MVL si na turnaj nezabalil do kufříku nějakou super formu. Spíše je rád, že před posledním kolem má 1,5 bodový náskok na posledního Dončenka. Oběma hráčům se nedá upřít snaha, ale přece jen je jejich hra dost vzdálená pojmu „velmistrovská“.  Posuďte sami. V rovné pozici dostal MVL nápad, kterých dostávám ve svém šachovém životě spoustu. Natáhl pěšce na d5 a do této chvíle mi není jasné, nač oba hráči při partii mysleli.

 

 

Caruana bojoval s Davidem Antonem Guijarrou. Fabiano určitě chtěl vyhrát, aby udržel svou šanci na vítězství v turnaji. Anton Guijarro sice na vítězství v turnaji nemůže myslet, ale určitě chce udělat dobrý výsledek. Fabiano asi nedocenil soupeřovu protihru proti bodu f2. Možná viděl něco, co zůstává jiným smrtelníkům skryto, ale jisté je, že to nebyl Caruana, kdo mohl pomýšlet na výhru. Naštěstí pro něj byla možná pozice bílého „lehce proděravělá“, ale nic konkrétního v ní nebylo. Anton sehrál dobrou partii a Caruana si tak zkomplikoval cestu k vítězství v turnaji.

 

 

Pentala Harikrishna dostal bod. Tedy ne zcela zadarmo, musel si  ho „vysedět“ u šachovnice, ale nebýt vydatné pomoci Dončenka, skončila by partie na 99,9999% remízou. Hari sice v koncovce těžkých figur získal pěšce, ale byl to „jen“ dvojpěšec a jak všichni vědí „všechny věžovky (nebo koncovky těžkých figur) jsou prý remis“. Dončenko sehrál partii dobře, ale v samotném závěru partii pokazil, když zahrál 42. … Df6? .  Možná si neuvědomil, že po 43.c5 nemůže dobrat králem na c5 kvůli vidličce  :smutek: .

 

 

Na závěr partie vedoucího hráče (Anish Giri) s jedním ze svých „stíhačů“ (Alireza Firúzdža). Dobrá zpráva pro fanoušky „remízovače“ Anishe: starý dobrý GIRI je zpět!

Ve dvanáctém kole dosáhl Giri obrovské převahy…pak, hledal cestu k výhře …a nakonec našel remízové pokračování.
Firúzdža hrál francouzskou a nutno říct, že se mu zahájení moc nepovedlo (nebo si vybral špatnou variantu). Giri se dopracoval k ohromné převaze a pak vše „zazdil“.
Jako obvykle.
Jistě, s počítačem se to dobře analyzuje, ale převaha bílých figur byla tak velká, že nalezení cesty k remíze lze opravdu považovat za čin hodný mistra. Radši nic nekomentovat…
Od 44.tahu se hrálo jen na jednu branku. Leckterý hráč by už tu partii vzdal. Firúzdža však bojoval. Vlastně i Giri bojoval.
Jenže Firúzdža bojoval (téměř) o holý život, Giri o vítězství v turnaji a navíc proti jeho nejneoblíběnějšímu soupeři-proti sobě. Nechci tvrdit, že koncovka několika pěšců proti jezdci (+věže na šachovnici) je hladce vyhraná, ale vyhraná je.
Giri dokázal opak, je to borec.
Dalo by se to pochopit, kdyby měl bílý málo času, ale bílý měl dost času na nalezení výhry. Nevyšlo mu to. Stále má půlbodový náskok před Firúzdžou, Caruanou a Van Foreestem. V posledním kole hraje Giri s Antonem Guijarrem a pokud to sehraje jako v kole dvanáctém, může se jeho miniaturní náskok proměnit v absolutní nicotu.

 

 

Tabulka před posledním kolem (obvyklý screenshot z live.chessbase.com).

 

 

Osobně si myslím, že to Giri v posledním kole nezvládne a někdo (Caruana?) jej přeskočí, ale to je jen má spekulace  :usmev: .

 

Nezapomeňte, že poslední kolo komentuje nejlepší český hráč GM David Navara. Snad nebude poslední runda jako závěrečná etapa na Tour de France a David bude mít co komentovat.

 

Dvojice posledního kola:

Carlsen, Magnus  — Vachier-Lagrave, Maxime
Firúzdža, Alireza — Wojtaszek, Radoslaw
Anton Guijarro, David — Giri, Anish
Tari, Aryan — Caruana, Fabiano
Van Foreest, Jorden — Grandelius, Nils
Dončenko, Alexander — Jesipenko, Andrej
Duda, Jan-Krzysztof — Harikrishna, Pentala

 

 

Odkazy

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Co je to Armagedon?
Armagedon je poslední boj mezi lidskými vládami a Bohem. Tyto vlády a jejich zastánci se proti Bohu staví už dnes, a to tím, že se odmítají podřídit jeho panování. Armagedonská bitva tyto politické síly odstraní.
Kdo bude v Armagedonu bojovat? Ježíš Kristus povede nebeské vojsko ve vítězné bitvě proti Božím nepřátelům. Těmito nepřáteli jsou ti, kdo se staví proti Boží autoritě a kdo s Bohem jednají pohrdavě.
Jak bude Armagedon probíhat? To, jak Bůh použije svou moc, zatím nevíme. Každopádně bude moci využít zbraně, kterými bojoval v minulosti – krupobití, zemětřesení, liják, oheň a síru, blesky a nemoci. Přinejmenším někteří z Božích nepřátel se budou ve zmatku zabíjet navzájem. Nakonec ale pochopí, že proti nim ve skutečnosti bojuje Bůh.
Bude Armagedon znamenat konec světa? Naše planeta v Armagedonu zničena nebude, protože Země má být pro lidi domovem navždy. Armagedon lidstvo nezničí – naopak ho zachrání, protože „velký zástup“ Božích služebníků tuto událost přežije.
 


 

Honza Repák

Ve skutečnosti je vysvětlení všech otazníků velmi prosté, bo zaprvé blicka a zadruhé Šachan.   :smich:  Taky je z kamerového záznamu zřejmé, že pouhý tah před osudným blundrem Giriho koncentraci narušil nešťastný prstoklad, kdy na posledních pár vteřinách smetl půlku bojiště a stěží ho vůbec stíhal postavit zpátky.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x