Ikona (nejen) karvinského šachu

Těžko bych hledal ve střední a starší generaci šachistu, hrajícího turnaje, který by neznal jméno „Babušek“.
Člověk, který se nemalou měrou podílel na zisku titulu mistra republiky (1992, Baník ČSA Karviná), ikona karvinského šachu.
Ing.Miroslav Babušek (21.2.1940 – 4.3.2021).

Opravdu není lehké najít v našem regionu (možná i v republice) někoho, kdo by Mirka neznal.

Kdysi velmi silný kandidát mistra, který porazil mimo jiné třeba IM Láďu Dobrovolského nebo IM Zbigniewa Szymczaka, který také nedávno odešel do šachového nebe, byl nejen platnou oporou karvinských klubů, ale především velmi výraznou postavou šachového dění v ostravsko-karvinském regionu.

Mirek Babušek byl hybnou silou šachu na Karvinsku. Dlouhá léta působil jako místopředseda klubu Baník ČSA Karviná, který v roce 1992 dokonce získal mistrovský titul, stejně tak byl dlouho předsedou STK v tehdejším krajském šachovém svazu. Hráč, funkcionář, rozhodčí, trenér, přítel, šachista, člověk….

Stál u zrodu mezinárodních turnajů „Hornický kahanec“, které se v Karviné hrály už od druhé poloviny sedmdesátých let. Dlouhou dobu byl ředitelem těchto turnajů, které se po spojení několika karvinských klubů přejmenovaly na Open Karviná. Donedávna byl platným hráčem karvinských družstev v různých soutěžích a nebýt nemoci, která jej omezovala v pohybu, jistě by byl platným hráčem i nadále. Už to sice nebyla ta síla jako v mladších letech, ale stále byl nebezpečným soupeřem.

Stránka z kroniky NHKG Karviná z roku 1980, kdy Mirek slavil 40 let.

Mirka Babuška jsem znal od svých žákovských let, pamatuji si jej jako přátelského žoviálního člověka, který rozuměl šachu, neúnavně pracoval jako funkcionář, dělal rozhodčího, trénoval mládež (a nejen mládež!) a pro šachy žil.

Ještě v loňském roce jsme mu byli doma přát k jeho osmdesátým narozeninám a i když se těžce pohyboval, hlava byla stále v plném „provozu“.
Klamal tělem. Doslova a do písmene. Tělo starého muže, hlava mladíka, který srší vtipem a skvělými nápady.

Mohl bych o něm popsat stohy papíru a stejně bych neřekl vše. Nedá se to vypsat. Ikonická postava nejen karvinského šachu nám bude hodně scházet  :smutek:

Mirek nás opustil ve čtvrtek 4.3.2021, jeho manželka den před ním (3.3.2021).
Krutý Covid si vybral svou daň.

 

Odcházím…. Vzpomínejte v dobrém.

 

 

Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým  :plac: .


Mirek byl kromě jiného vynikající vyjednávač. Pamatuji si, jak jsme kdysi byli „škemrat“ o sponzorský dar na turnaj  Open Karviná. Vcházíme do kanceláře…

„Chlapi, nemám na vás čas.“
Mirek: „To nevadí, držíte hladovku?“
„Prosím? Ne, jím normálně.“
Mirek: „Dobře, pojďme vše probrat u oběda.“

Mirkovi se nedalo odmítnout. Pohotový, vtipný, přesvědčivý…

Ještě jedna vzpomínka. Raut placený Mirkem Babuškem pro potenciální sponzory turnaje.
Stojíme s Mirkem u baru s významným sponzorem, kterého Mirek znal.

„Co si dáš?“ ptá se Mirek.
„Fernet? Nebo klidně i rum.“
„To ne, to bychom tě urazili. Třikrát Hennessy!“ objednává ředitel turnaje (Babušek), načež si zapaluje kubánský doutník za cca 700 korun. Vypijeme Hennessy a Mirek si asi třikrát potáhne z dlouhého doutníku, pak jej típne ve třetině a šibalsky se podívá na sponzora:
„Tohle si mohu dovolit jen díky tobě. Nebýt sponzorských darů, musel bych to drahé svinstvo dokouřit až do konce. Nechceš ničit mé zdraví, že?“
Dostali jsme dost peněz na to, abychom neničili zdraví ředitele turnaje  :usmev: .

Vzpomínejme na Mirka jen v dobrém.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x