Dehonestace šachu :-)

Není to tak dávno, co se tady objevil článek Aleše Krajiny o „mírně“ nekorektních zahájeních. Následoval článek Zdeňka Závodného o tahu 1.h4 (oficiálně Kádasovo zahájení, ale já tomu říkám Krajinův krajní útok 😀 ) .
A teď se mluví (píše) o dehonestaci šachu v souvislosti se zahájením 1.f3 (1. … cokoli) 2.Kf2 .

Takže popořádku.
Kdo jsou ti „dehonestátoři šachu“?
Uvedu jen ty nejznámější  :smich: : Carlsen, Krajina, Repák, Vovk, Firúzdža.
Co jméno, to pojem….  :smich:

Viníci a jejich viny:

Carlsen: 1.f3 s následujícím 2.Kf2
Krajina: 1.h4!
Repák: 1.g4 (…sám to nazývá „Hrobův útok“  :smich: )
Vovk: cokoli od 1.f3 přes různé jiné opičky  :usmev:
Firúzdža: 1.Jh3 a jiné kraviny „dehonestující“ šachy  :smich:

Oč tu běží?
Společnost RaP Šachy pořádá celkem pravidelně online turnaje na lichessu. Účast slušná, vklady nulové, ceny odpovídající (a pro účastníky zajímavé), úroveň hry odpovídající podobným turnajům.

Aby snad nevznikla mýlka, že tady „ryji“ do RaP a jejich aktivit: naopak, Petr Koutný je v tomto případě naprosto objektivní a pokud do někoho ryji, pak do těch účastníků turnaje (nebo diskutujících), kteří si nedokáží připustit, že je možné vítězit i „nekorektním“ šachem  :usmev: .  Do zatemnělých hlav si rýpnu rád.
A že jich je….

V jednom z uplynulých turnajů se objevil hráč, který zahajoval své partie netradičně. Nebudu zde soudit, zda to byl cheater či nikoli. Pravda je, že jeho účet (účty) byl lichessem zrušen. V této souvislosti se objevila obvinění, že hráč podváděl. Doposud je vše OK.
Ale v diskusích se vyskytovaly i víceméně sporné dohady typu: „Kdo hraje 1.f3 a pak 2.Kf2, pak je téměř jistě podvodník.“
Také se tam jako potvrzení této domněnky objevila partie Oresta Vovka s WIM Petrovovou (viz 09.03.2021 20:31 | Pavel.Pšenička) a různé další „skoropravdy“.

Včera, tj. v sobotu, se hrál další turnaj „Meteleskum Bleskum“ za účasti téměř dvou set hráčů.
Vítězem se stal hráč s nickem „Stupid_but_Lucky“ , který uhrál 13 bodů ze třinácti partií  :smich: .
A začíná legrace…
Hráč totiž všechny své partie zahajoval tahy 1.f3 a 2.Kf2, jako černý hrál 1. … f6 a 2.Kf7 .

Tato skutečnost nedala spát některým „hráčům“ odkojeným „klasikou“  :usmev: .
„Přece není možné, aby se něco takového dalo hrát, natožpak vyhrávat!? To musí být podvod!“

Organizátor turnaje (Petr Koutný) však věděl (aspoň doufám), kdo se skrývá pod přezdívkou „Stupid_but_Lucky“ a hráčům po turnaji oznámil, že se jedná o špičkového slovenského velmistra a že se hráč vzdal své ceny. Asi ani on sám nečekal, že se skutečnost, že hráči hráli s velmistrem a nikoli s podvodníkem, nesetká s pochopením hráčů.
Jeho vyjádření nestačilo  :smutek: .

Hráči, který turnaj vyhrál a vzdal se své ceny,  je spíláno, že je to nefér, že by se vůbec neměl do takových turnajů hlásit a de facto se jej někteří přímo ptají, proč takhle provokuje a že prý si chce dokazovat svou převahu  :smich: . Viz diskuse.

Proč tedy hráč hrál? Chtěl opravdu dehonestovat šachy? Chtěl šachově ponížit své soupeře?
Domnívám se, že ne.
Kdyby chtěl „ponížit“ (dá se porážka považovat za ponížení?) své soupeře, mohl hrát normální zahájení…a vyhrávat.
Těžko lze za dehonestaci šachu považovat tahy jako 1.f3 nebo 1.Jh3, pak by museli být arogantními „dehonestátory“ i hráči světové špičky (Carlsen, Firúzdža).

Tak proč hrál?
To ví jen on sám, ale domnívám se, že chtěl serverové „komunitě“ ukázat, že s jejich šachovými znalostmi nedokáží rozeznat cheatera od velmistra, že netradiční zahajovací tahy neznamenají automaticky cheatera a nic není tak jasné. Asi ani nijak nechtěl nikoho ponižovat.
Možná zvolil nevhodný způsob, ale poukázal tak na to, že se v šachu díky online podvodům vracíme ke „středověkému honu na čarodějnice“.

Něco mi nevyšlo? Soupeř hrál špatně, ale přesto vyhrál? Pak to nutně musí být podvodník (čaroděj)!
Budiž pochválena inkvizice!

Celá diskuse mi přijde nikoli směšná, ale spíše deprimující. I lidé, kteří by mohli být soudní, sklouzávají k „obviněním z čarodějnictví“, což je smutné.

Z diskuse si dovolím vypíchnout:

Jeden rozumný názor:


14.03.2021 15:09 | Bucefalos

A co kdyby nám tu někdo vysvětlil jak se takové zahájení vyvrací? Jen si to zkuste pánové.. Přímo to vyvrátit nelze a kdo ví, jestli nepřímo také..

 

a jeden „méně rozumný“  :usmev: (s mým dotazem: co znamenají „čisté šachy“ ???  :smich: ) :

14.03.2021 10:32 | marek

Za mne nepochopitelne zesmesneni lidi co maji chut hrat ciste.
—-

Za zmínku stojí také komentář:

14.03.2021 13:14 | Playboy

Včerejšího turnaje jsem se účastnil a mrzí mě hned několik věcí.

Pokud výherce byl skutečně GM, tak si zaslouží cenu za nefér jednání a cílené ponížení ostatních. Každopádně byl prakticky v každé partii prohraný, což by mě jako GM zrovna dvakrát netěšilo, že mě drtí kdekdo a pokud bylo jeho krédem všechny utahat na čas, tak se mu to povedlo, ale byl to hnus. Tímto způsobem se dále šachově ani lidsky nedostane. 

Začíná se objevovat stále více těchto podivných hráčů, což je škoda.

Co dodat?
Souhlasím, že je to nefér a zveřejňuji zde veřejnou výzvu!  :mrknuti:

Páni velmistři!
Když už hrajete nějaký turnaj s outsidery, buď prohrávejte nebo alespoň hrajte něco, co nás znalce neponíží  :smich: .
Pro jistotu podotknu, že mezi ponižující tahy řadíme: 1.e4, 1.d4, 1.c4 , 1.b4, 1.a4., 1.f4, 1. g4, 1.h4 a dále 1.h3, 1.g3, 1.f3, 1.e3, 1.d3, 1.c3, 1.b3, 1.a3, jakož i 1.Jh3, 1.Jf3, 1.Jc3 a 1.Ja3.

Pokud někdo z vás použije některý z výše uvedených tahů a vyhraje, pak vězte, že jste skety, co se jen vytahují na nás slušné hráče!  :smich:  :smich:  :smich:

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
13 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Slavnostně oznamuji, že tu pravou dehonestaci šachu nejspíš uvidíme 1.4., kdy se uskuteční již druhý zápas století a snad i akce roku  :mrknuti:
 
Od 20:00 se na herně šachy.cz utkají Zdeněk Čekal a Aleš Krajina v zápase na 10 partií tempem 3+2 s povinností Aleše Krajiny hrát bílými vždy 1.h4  :smich:
 
Komentovat bude opět IM Jaroslav Bureš na youtube kanálu šachy.cz

MaSo

Kdyz prohraji partii po 1. f3 (f6) 2. Kf2 (Kf7), tak jediny na koho muzu nadavat, jsem ja sam. Neni duvod brecet na internetu, ze jde o dehonestaci sachu…:-)
 
 
 

MaSo

Dostanu cocku, protoze nejsem velmistr…:-) Stockfishe/Rybku neporazim ani s figurou fora, s vezi fora uz jo. Takovej jsem salat… To je ale o necem jinem…:-)

Zdenek Cekal

No jó, no…Taky jsem si s chutí v chatu zanadával. Po trpké zkušenosti s „kyanhnnt“ z předminulého turnaje „Meteleskum Bleskum“ jsem si byl na 90% jistý, že se jedná o identického hráče, který se přejmenoval na Stupid_but_Lucky. Ani ve snu mě nanapadlo, že za „šťastným hlupákem“ se skrývá špičkový slovenský GM. Imho velmistři by měli hrát pod skutečnými jmény, aby nevznik(a)lo podezření na cheating. Tento příběh měl happyend díky skutečnosti, že slovenský hráč nevydýchal bouři ve sklenici vody (=blesky dopadající na jeho hlavu) a nakonec sám odtajnil, kdo je. Pokud by tak neučinil, nadáváme v diskusi u konkurence nicku Stupid_but_Lucky do konce března…  :smich: 

Jaroslav Hadrava

A to je, podle mě, klíčový problém online turnajů – nelze odlišit GM od podvodníka. A proto je má smysl hrát (na této úrovni) jen pro zábavu a nikoliv pro výsledek/ceny.

Honza Repák

Bohužel ono je dost degenů, kteří cítí potřebu honit si ego s počítačem, i když se hraje jen pro zábavu bez cen či ratingu. Online má spíš smysl jen tehdy, když člověk hraje s někým, koho dostatečně zná.
 

Honza Repák

Netuším, jestli dotyčný GM hrál 1.f3 2.Kf2 (1…f6 2…Kf7) schválně, čím byl k tomu vyprovokován. Ono to ale dost možná může mít úplně stejný prostý důvod, z jakého si jiní šachoví klasici stěžují: prostě se chtěl hrou bavit. Třeba už ho omrzelo tahat stále dokola stejné stokrát obehrané korektní varianty a potřebuje občas změnu. Jedni si stěžují, že jim netypická zahájení hru údajně znechucují (před, nebo až po té, co je nezvládnou vyvrátit?), ovšem stejně tak zase jiné nudí hrát pořád dokola korektně. Nevím o tom, že by měl někdo patent na rozum, jaká hra se musí všem povinně líbit, že by z ní nesměli odbočovat.
 
PS: Luboši, zapomněl jsi v tom výčtu zmínit, jakými zahájeními kdysi jistý Bobby Fischer údajně drtil Shorta. Minimálně 1.f3 2.Kf2 jím bylo rovněž úspěšně aplikováno. Mimochodem v době, kdy ještě počítače nehrály na dnešní nadlidské úrovni. I když Fischer oficiálně odmítal přiznat, že by to byl opravdu on.
 

David Navara

„Netuším, jestli dotyčný GM hrál 1.f3 2.Kf2 (1…f6 2…Kf7) schválně, čím byl k tomu vyprovokován. Ono to ale dost možná může mít úplně stejný prostý důvod, z jakého si jiní šachoví klasici stěžují: prostě se chtěl hrou bavit.
Podle mne v tom mohla sehrát svou roli i nuda. Nemyslím to jako kritiku, přeci jen se už půl roku téměř nehraje naživo. Ostatně anonymně občas hráli už staří mistři, i když jména se v různých historkách liší. (Vypráví se to například o Emanuelu Laskerovi.)

David Navara

Vidím, že jsem k citaci pana Repáka zapomněl doplnit pravou uvozovku. (Patří na konec třetího řádku.) Neznám okolnosti, ale pokud se ten hráč nehezky vyjadřoval o ostatních, tak už paralela s Laskerem selhává. Já bych na místě soupeřů také byl vyveden z míry. (Hlavní problém vidím v tom, že během partie nevíme, s kým hrajeme. A leckdy se to nedozvíme ani po skončení soutěže. Ve volných partiích to je normální, v soutěži to může působit trochu rušivě.)

Remcik z Banika

Prý tam v chatu v průběhu turnaje psal, něco ve smyslu, že zdejší (myšleno nss) komunita ho zklamala, že nepozná cheatera. Turnaj jsem nehrál, těžko se k tomu mohu vyjadřovat. Ale proč dělat taková ramena na amatéry tímto prohlášením ? Určitě někteří hráči v průběhu své partie s ním poznali, že nehrají s podvodníkem, stáli lépe a prohráli na slabšího hráče. Ale honit si triko siláckým prohlášením o komunitě? To se mi nelíbí. 

13
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x