MCI-Giri na vítězné vlně

Druhou částí (dalším pět kol) pokračovala základní část online turnaje MCI. Z nadpisu je patrné, že Giri „odbrzdil“. Ani druhý turnajový den neokusil porážku a stejně jako v prvním dnu povolil soupeřům jen dvě remízy.

Hrály se opět zajímavé šachy. O Girim už řeč byla. V těsném závěsu za Nizozemcem je Magnus Carlsen a do popředí se prodrali i Američané Nakamura a So.

Naopak Tejmur Radžabov zažíval horké chvilky. Po dvou remízkách dostal dvakrát „čočku“. V krátkých partiích podlehl Vachier-Lagravemu a Firúzdžovi. Závěr dne si trochu spravil remízou s Carlsenem.

 

S Maximem prostě přehlédl v Holandské obraně figuru (20.Vd1??). S klidným svědomím se mohl vzdát už po 20.tahu, ale ještě pár tahů udělal.

 

 

S Firúzdžou měl Radžabov černé a v Královské indické dokonce získal nadějnou pozici. Jenže pak přepjal strunu (23. … fxg3?) nebo spíš špatně počítal.  Zřejmě znechucen svým výkonem pak přidal ještě jednu „perličku“ a zahrál 29. … Sh6?? , po čemž už bych partii za bílého dotahal k výhře i já  :usmev: .

 

 

Zajímavou partii sehráli „prznitelé“ korektního šachu Nepomňašči s MVL  :usmev: . Vzpomínám si na knihu Luďka Pachmana „Theorie moderního šachu 4.díl – Zavřené hry“, v níž tvrdil (tedy doufám, že to byl 4.díl  :usmev: ), že nejlepší odpovědí na 1.b4 je za černého 1. … a5. Kdysi mě napadlo, že když je to dobré na b4, proč to nezkusit na b3? Jeho doporučením jsem se řídil nejen já, ale zřejmě i Vachier-Lagrave (pochybuji, že by MVL znal mou partii z roku 2013  :smich: ).

K partii obou velmistrů Repákova glosa: „Nemůžu neupozornit na „typické“ zahájení v partii 6.kola Nepo-MVL. Po přečtení posledního článku na šachy.cz si kladu otázku: Kdo koho chtěl v téhle partii zesměšnit? :usmev:

 

 

Dnes nás tedy čekají kruté boje o postupovou osmičku.

Tabulka před posledním dnem základní části vypadá následovně:

 

Nezapomínejme, že ve hře je ještě celých pět bodů! Do osmičky se klidně mohou dostat i hráči, kteří mají zatím „jen“ čtyři body a stejně tak ani ti, co mají šest a více bodů, nemají nic jisté.

Bude se bojovat.

Odkazy: 

Web turnaje
Online přenos na chessbomb
Živý přenos Chess24
Živý přenos gmharikrishna (doporučuji těm, co vládnou angličtinou)
…a další komentáře

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x