MCI – čte Magnus naše stránky?

Mírně provokativní otázka 🙂 , nicméně včerejší den na Magnus Carlsen Invitational byl dalším hřebíčkem do rakve pro milovníky „čistého šachu“.

Když už je řeč o rakvi, řekněme si na rovinu, že ve třetí části MCI pohřbili své naděje na postup Dubov a Karjakin. Na jejich místa se dostal s odřenýma ušima Aronjan a ze zadních pozic vysprintoval Nepomňašči.

Dubov si přivřel dveře hned v 11.kole, když prohrál s Van Forrestem. Pak třikrát remízoval a na závěr porazil Antona. Konečných 7,5 bodů bylo málo.

Karjakin sice bojoval, ale vítr z plachet mu vzala především krutá prohra s Mameďarovem ve 12.kole. Nakonec jej přeskočil Aronjan, který měl sice také osm bodů, ale vyhrál vzájemné utkání.

 

 

Nepomňašči porazil Mameďarova, Giriho a Pichota, zbylé dvě partie (s Radžabovem a Karjakinem remízoval). Čtyři z pěti jej vynesly do finálové osmičky.

Levon Aronjan měl před poslední třetinou lepší startovní pozici než Nepo, nemusel se tedy tolik snažit. K postupu mu stačilo porazit Antona a udělat čtyři remízy.


Mimochodem, včera jsem začal sledovat na Youtube kanálu Ilji Levitova interview s Aronjanem, v němž hovoří nejen o své změně občanství a šachové federace, ale také zmiňuje „přivirání očí“ rozhodčích při online hraní. Konkrétně mluví o cheatingu.
Také se vyjádřil k Magnusově tour. Podle Levona by se do turnaje měli dostat i další hráči z kvalifikace.
Je sice hezké, že Levon myslí i na ostatní (osobně by se mi v tour líbil David Navara  :usmev: ), ale otázkou je, jak by si to představoval. Přece jen je lehčí pohlídat cheating u několika hráčů a několika kol (navíc se všichni celkem dobře znají), než kontrolovat nějakou stovku hráčů v kvalifikacích (zvlášť když Levon zmiňuje cheating i v „nejvyšších patrech“ a pokud ne v nejvyšších, tak dost vysoko  :usmev: ).
(Je také otázka, zda by to bylo přínosné. Teď se do turnaje dostali Pichot a Grandelius. Výsledek je patrný z tabulky. Navíc to tak trochu svádí k obecně kritizované taktice: porazit „saláty“, mezi sebou remízovat.)
Bohužel jsem neviděl celé interview, protože UPC (resp. teď už vlastně Vodafone) má pocit, že v noci lidé spí a nikdo nepotřebuje internet. Po několika cca 20 minutových výpadcích připojení jsem další sledování videa s Levonem vzdal  :usmev: . Ale slibuji, že se na to podívám až bude trochu více času.


 

A máme tady včerejší HIT  :smich: , který jistě potěší milovníky humoru  :palec-nahoru: , naštve milovníky „čistého šachu“  :palec-dolu: .

Skoro to vypadá, jakoby někteří účastníci sledovali náš web (v klidu, nedělám si iluze) a na dálku chtěli přispět svým názorem vyjádřeným hrou.

Pominu skutečnost, že kromě výše jmenovaných hráčů, kteří museli bojovat o postup, mezi sebou vedoucí hráči v poklidu remízovali.
Stát se to v nějakém našem turnaji, to by bylo řevu  :smich: !
Mám přímo před očima komentáře některých zarytých šachistů, kteří šachy moc nehrají, s o to větší chutí však o šachu „kafrají“.
Přímo před sebou vidím, jak by „kamenovali“ malou bojovnost hráčů, popřípadě krátké remízy  :usmev: .

Takže „nehrající škarohlídi“…, Magnus a Hikaru vám „vzkazují“  :usmev: :

 

 :smich:  :smich:  :smich:

 

Konečná tabulka základní části.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos na chessbomb
Živý přenos Chess24
Živý přenos komentovaný GM Harikrishnou a GM Navarou
…a další komentáře

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Aronian odkrývá pravdu! Cheating i v nejvyšších patrech! „Přivírání očí“ rozhodčích! To nejsou názvy článků z bulváru, ale potencionální názvy příštích článků na sachy.cz 🙂 Tady sis Luboši zadělal na minimálně další článek, to mě zajímá a určitě nebudu sám 🙂
 

Jan Jílek

Hned první potenciální nadpis obsahuje chybu, protože doufám, že by Luboš napsal „Aronjan“  :smich: Na transkripce tu celkem dbáme  :mrknuti:

Remcik z Banika

Mea culpa, pane Jílku, s Aronjanem 🙂 Koukám do slovníku, že i slovo potenciální máte správně spisovně, bo já tam mám potencionální, no, je to možné 🙂

Zdenek Cekal

„Stát se to v nějakém našem turnaji, to by bylo řevu  :smich: !
Pane Zimnioku, budete se možná divit, ale „řev“ z chatu na „ChessBomb“ se linul do širokého okolí. Nejen čeští šachisté jsou alergičtí na komedianty (Magnus + Naka), kteří znevažují posvátné kánony královské hry…
 
azertyloulou: naka is boring. he plays the clown on his twitch channel but he can’t win real tournaments
wcrimi: same exact game as earlier to get the draw
Mystifier: No more invites to anyone that plays this game please!
mrtacticNL: they should be banned
mrtacticNL: this is pussy chess
 

Honza Repák

Jak typické (bohužel) pro lidskou povahu, nevynecháme jedinou příležitost kritizovat a shazovat druhé, zejména ty na rozdíl od nás úspěšné. V chatech (až na nás pár výjimek) si v podstatě chodí vybíjet mindráky jenom takovíto závistiví jedinci, stačí se třeba podívat na kdysi kvalitní šachový nss. Magnus s Nakou si zaslouženě dlouholetým úsilím vybudovali takovou reputaci, že si můžou podobné výstřelky k pobavení dovolit a stejně tím o žádného smysluplného sponzora nikdy nepřijdou. Navíc celou tour si dost možná částečně sponzoruje sám Magnus, tak může mít názory plebsu zvysoka na háku.

Honza Repák

A na tom je něco špatně, že si užívají výhod plynoucích z toho, že je o ně zájem? Kdybychom my dva uměli něco, kvůli čemu by měli lidi stejný zájem o nás, užívali bychom si těch výhod taky.   :usmev:  Mi osobně připadá pozitivní, pokud si tito šťastlivci umějí občas udělat i sami ze sebe srandu, namísto chovat se arogantně a brát všechno příliš vážně.

Honza Repák

Jo, proč?

Honza Repák

A stejně tak je dost rozdíl udělat si jednou za čas normálně lidsky srandu, anebo někoho zesměšňovat často se zlým úmyslem. Dokážeš ty pochopit, co píšu já, jestli se tě taky mohu dovolit tak blbě zeptat?

Honza Repák

On je jenom na rozdíl od tebe normální člověk, který není chorobně urážlivý a nehledá za každou bezvýznamnou hovadinou smrtelně vážný zločin.   :usmev: 

Jan Jílek

Kdo co lajknul je vidět po najetí myší na to číslo  :mrknuti:

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x