„Chtějí nás šachisty zabít….“

…něco podobného prohlásil nedávno (cca před třemi týdny) v žertu bývalý karvinský funkcionář Břéťa Pisz, když jsme po telefonu nejapně žertovali o pandemii a probírali zemřelé bývalé či aktivní členy karvinských (myšleno okres Karviná) klubů.

Břetislav Pisz (5.8.1950 – 9.4.2021), významná postava karvinského (a možná nejen karvinského) šachu nás opustil dne 9.4.2021 v 6:00 ráno.

Je to zvláštní pocit…. Najednou odcházejí lidé, které jste znali v podstatě celý život. Není na tom nic divného. Když stárnete, snadno vás může zaskočit skutečnost, že hodně „děcek“ z vaší mateřinky už není mezi námi.
Divné a neobvyklé je, když „odcházejí“ jeden za druhým….


Po Mirkovi Babuškovi odchází další osobnost Ostravsko-karvinského šachu, jeho „šachové dvojče“ : Břetislav Pisz.
Oba dva se velkou měrou zasloužili nejen o popularizaci šachu na Karvinsku, ale jejich vizitkou je (byl) především mezinárodní turnaj Hornický Kahanec (Mirek ředitel, Břéťa pořadatel).
Z dalších úspěchů pak jmenujme nejen několikerý postup do Extraligy, ale také titul mistra ČSFR v roce 1992 pro Baník ČSA Karviná.

Zveřejňuji několik starších fotografií z kroniky.

Břéťa Pisz sedící pátý zleva
Sedící zprava doleva: Antošík, Pisz, Koziorek (rozhodčí), Babušek, Dobrovolský, Praszak (Polsko), Gola. (až teď mi došlo, že ze sedících nám zde zůstal už jen Láďa Dobrovolský )

 

…a jednu novější:

 

Břéťa v popředí provádí tah v (prozatím) posledním ročníku Open Karviná (2020)

K Břéťovi….
Nebudu popisovat, jak dlouho jsme se znali. Určitě od té doby, kdy jsem začal hrát závodně šachy, což bylo před nějakými čtyřiceti lety  :usmev: .
Pak jsme se poznali ještě blíže. V devadesátých letech (1995-1996) se spojily kluby Baník ČSA Karviná a Jäkl Karviná. Baník byl v té době početnější a úspěšnější, Jäkl zase „movitější“ (dá-li se to tak říct…Měli jsme levnou hrací místnost). Po spojení jsme byli na tu dobu „superklubem“  s cca 90 členy a zastoupením od 1. ligy po poslední okresní soutěž (družstva „A“ až „F“). Předsednictví „zůstalo“ na mně, Břéťa aktivně (a dobře)  pomáhal.

Pak jsem se dostali do bodu, kdy se naše názory na řízení klubu rozcházely a rozešli jsme se.
V dobrém, protože nešlo o nic zásadního. Břéťa přestoupil do Stonavy a i nadále jsme jako kluby (Stonava a Karviná) spolupracovali. Přestupy, hostování…vše bylo bez problémů.
Nedá se říci, že bychom byli s Břéťou blízcí přátelé, ale zcela jistě jsme byli více než dobří známí. Často jsme si telefonovali, Břéťa měl „v rukávu“ vždy několik dobrých vtipů a když jsem jej občas upozornil, že „tohle už znám“, neměl problém „přihodit“ dalších pár vtipů.
Obvykle lidsky „nekorektních“, což píši v uvozovkách, protože ačkoli jeho vtipy nebyly nijak urážlivé, v dnešní době by se „nenosily“  :usmev: .

Kouzelné na Břéťovi bylo, že měl (skoro) pokaždé dobrou náladu a připravený vtip pro každou příležitost. Že byly občas „nekorektní“? Možná. Ale korektní „vtipy“ většinou nejsou vtipy  :usmev: (nebo jsou… pár lidí je i pochopí).

Někdy minulý týden (možná o něco dříve) Břéťa onemocněl Covidem. Bál jsem se spolu s ostatními o jeho zdraví a doufali jsme, že to „dá“. Jeho stav se postupně zhoršoval, až se dostal do nemocnice, kde dnes 9.4.2021 v 6:00 dobojoval svou poslední „partii“.

Opustil nás přátelský, žoviální a velmi „živý“ člověk.
Bude nám hodně scházet  :smutek:

Ještě více bude scházet své rodině, přátelům a pozůstalým.

Upřímnou soustrast rodině, pozůstalým a přátelům.

P.S.:
Vzkaz pro Břéťu: Už teď nám chybíš, ale dej na dobrou radu-nevykládej tam nahoře nekorektní vtipy! Mohli by tě poslat dolů….  :mrknuti:


Život je „svině“ a jak říkal žertem ještě nedávno Břéťa : „Mám dojem, že to (Covid19) někdo vytvořil speciálně na karvinské šachisty“, tak něco na tom bude.
Pokud to takto bude pokračovat, měla by vláda schválit pro přeživší speciální dotaci na věnce.

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Je mi líto ztráty pana Břetislava Pisze. Kdysi dávno jsem se s ním utkal v Národní lize a se štěstím jsem vyhrál. Ve své databázi jsem našel pozoruhodnou partii z roku 1988, kterou se mohl pan Pisz později proslavit. Snad se mi ji sem podaří vložit. Pokud ne, napište mi prosím na e-mail.

Jan Kalendovský

Zdravím, je to na mém Facebooku. Váš e-mail se mi někam vytratil.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x