Nejen turnaj kandidátů

Turnaj kandidátů, o kterém pravidelně informujeme, je kromě obvyklých témat (roušky, koblihy, ruští agenti atp.) hlavním tématem salónních debat v české šachové společnosti 🙂 , ale hraje se i jinde.
Přestaňme na chvíli pomáhat české policii dopadnout padouchy, kteří nám po ulicích běhají bez respirátorů a raději se podívejme, co se také hrálo nebo hraje.

 

Vezerkepzo

V maďarské metropoli Budapešti se konal ve dnech 14.4.-22.4. 2021 šachový festival „2nd Vezerkepzo“, jehož součástí byly uzavřené GM a IM turnaje.

V GM turnaji měla své zastoupení i Česká republika. Nasazenou turnajovou jedničkou byl GM Vojtěch Plát.

Ten také svou startovní pozici potvrdil a v turnaji ziskem 6,5 bodů z devíti kol zvítězil. K vítězství mu stačilo odremízovat silnější hráče a porazit „spodní čtyřku“. Ono to vypadá celkem jednoduše, ale až tak jednoduché to není  :usmev: .

Jako vždy při takových akcích nechyběla celá řada „hodnotných“ cca deseti tahových remízek  :usmev: . Při pohledu na tabulku a výsledek „cizáka“, Američana s neamerickým jménem Mishra Abhimanyu, který má pouhé dvě remízy,  je vysvětlení tohoto jevu nasnadě: přece když se známe, nebudeme si vzájemně škodit, že?  :mrknuti:

Právě tohoto „urpuťáka“ vyfasoval pozdější vítěz turnaje hned v prvním kole a oba hráči tak sehráli nejdelší partii turnaje s remízovým koncem.

Výsledky jednotlivých kol, ratingové přírůstky a další věci týkající se turnaje naleznete na chess-results.

 

Téměř stejná sestava hráčů ještě zůstala „na místě činu“ a zapojila se do dalších bojů v GM a IM turnajích, tentokrát pod názvem „Vezerkepzo GM April 2021„. Kromě Vojty Pláta reprezentuje ČR i Stanislav Stárek, který hraje v IM turnaji.

Výsledky, nasazení a odkazy na online přenosy hledejte na chess-results.


Magnus Carlsen vs. Challengers 2021

Nedávno jsme tady informovali o turnaji „mládežníků“, z nichž se vítěz kvalifikoval do Magnusova šachového „cirkusu“ CCT (Champions Chess  Tour).

S účastníky „Polgar Challenge 2021“ sehrál Magnus Carlsen bleskové partie v zápase Magnus Carlsen vs. Challengers 2021. Magnus 19x zvítězil, jednou remízoval (Vincent Keymer) a utrpěl dvě porážky (Liang Awonder a Nihal Sarin). Hrálo se v online prostředí na serveru chess24.com (jak jinak, že?) .

Hráči se navzájem nijak nešetřili a nezřídka rozhodoval čas. Např. Rameshbabu Praggnanandhaa měl ve své partii s MC v závěrečné pozici čistou věž navíc, ovšem na hodinách mu „svítily“ samé nuly, kdežto Magnus měl ještě celých dlouhých 7 vteřin  :usmev: .
Než někoho napadne takové „tahání“ na čas odsuzovat… Ani Magnus se nevyhnul takové porážce (Liang Awonder).
Hodiny prostě k šachu patří a čas měří stejně „salátům“ i mistru světa.


New in Chess 2021

V sobotu, 24.4.2021, začal další díl Magnusova seriálu online turnajů CCT s názvem „New in Chess 2021„. Někteří stálí účastníci se z pochopitelných důvodů turnaje neúčastní (hrají turnaj kandidátů), ale i tak je turnaj velmi silně obsazen. Nasazenou jedničkou je Magnus Carlsen, ale v šestnáctce hráčů najdeme spoustu známých jmen (Aronjan, Nakamura, Firúzdža, Radžabov atd.).

Asi je zbytečné představovat zde formát turnaje, tak alespoň stručně. Hraje se na chess24.com, tempo hry 15+10, po základní části (16 hráčů) hrané jednokolově každý s každým postupuje prvních osm do vyřazovací minizápasů.

Po prvním dnu a odehraných pěti kolech si celkem dobře vede „kvalifikant“ Praggnanandha, který sice prohrál ve třetím kole s Wesleyem Soem, ale porazil třeba Dudu nebo Karjakina. Se třemi body je po první třetině mezi postupující osmičkou.

Trochu mrzutý je souběh s právě hraným turnajem kandidátů, ale nic strašného se neděje  :usmev: . Vyřazovací boje začnou až po skončení TK.


Přeji hezký zbytek víkendu a nezapomeňte, že zítra (pondělí, 26.4.2021 od 13:00) komentuje online přenos z turnaje kandidátů dvojice

GM David Navara a GM Štěpán Žilka!

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Skvělé články, člověk má aspoň přehled, co se zajímavého ve světě šachu děje a nemusí hledat na cizojazyčných webech. Mimochodem ten Mishra Abhimanyu má 12 let 🙂

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x