Turnaj kandidátů, 13.kolo a „skorokonec“

Ještě sice zbývá odehrát poslední čtrnácté kolo, ale je docela dobře možné, že bude vypadat jako poslední etapa na Tour de France. Popíjení šampaňského, hromadný dojezd v téměř přátelském objetí.

Po 13. kole je rozhodnuto a nebudu napínat. Mistra světa Magnuse Carlsena vyzve v boji o titul mistra světa ruský velmistr Jan Nepomňašči.

Kdo sledoval online přenos, jistě se dobře bavil při komentování dvojice NavaraŽilka, kdo nesledoval, může zhlédnout ze záznamu a vychutnat si přehlídku myšlenek obou špičkových velmistrů.

Jan Nepomňašči měl dvě kola před konce půlbodový náskok na Anishe Giriho na druhém místě a za soupeře Maxima Vachier-Lagraveho. I ten ještě živil maličkou naději na vítězství v turnaji, ale opravdu jen nicotnou (MVL by musel v posledních dvou kolech vyhrát a kromě nulového zisku Nepa by musel ztratit body i Giri).

MVL se pokusil postavit komplikovanou pozici i za cenu, že by měl stát hůře, ale Nepomňašči se nikam nehnal a bezpečně kontroloval situaci.

 

 

Díky této remíze a prohře Anishe Giriho (viz níže) má Nepomňašči před posledním kolem jednobodový náskok. Jediný hráč, který by jej mohl bodově dostihnout, je Giri. Jenže vedlejším hodnotícím kritériem při rovnosti bodů je vzájemný zápas a ten Nepo s Girim vyhrál poměrem 1.5-0.5 (viz tabulka).
Nepo tak může do cíle „dokráčet tanečním krokem“ a notovat si přitom známý song ruského dívčího dua Tatu „Nas ně dogonjat“  :usmev: .

 

Anish Giri, jehož jsem už zmiňoval, to v partii s Griščukem totálně „zazdil“. Těžko říct, co se mu honilo hlavou před partií a ještě těžší je odhadnout, co se mu honilo hlavou při partii  :usmev: .
Když jsem viděl jeho tah 21. …g6?!, hned mi blesklo hlavou, že se „přiučil“ od Wanga  :smich: . V partii 9.kola měl Giri bílé figury a Wang si „dal“ celkem zbytečný tah 27. … g6. Teď si to zkusil Giri. Ale Anish to ještě vylepšil. Nevím, kdo mu nakukal plán, který zvolil v partii. Pokud tah 21. …g6 je přinejmenším sporný, pak manévry černých figur s následným rozbitím vlastní pozice (29. …f5?) mi silně připomínají mé partie. Možná Giri uvěřil ve svou šachovou „nesmrtelnost“, protože jinak si to neumím vysvětlit. Také je však možné, že viděl, jak špatně stojí MVL s Nepomňaščim, a tak se rozhodl pokusit rozbít hlavou zeď. Jakkoli tyto pokusy vypadají nadějně, zatím se to nikomu nepovedlo  :usmev: .

 

Při remíze mohl Giri ještě alespoň doufat, po porážce je zcela bez šance.
(Ledaže by z poslední partie udělal 1,5 bodu  :smich: .)

V dalších partiích už o moc nešlo. Tedy pominu-li finanční stránku, protože pokud jsem si dobře přečetl propozice, pak za každý půlbod obdrží hráči 3 500 Euro  :usmev: .

 

Wang stál jako bílý v partii s Caruanou dlouhou dobu rovně. Pak už ho však ta „rovinatost“ asi přestala bavit a zahrál poněkud nedobré 28.b4. Caruana tak dostal pozici, která sice není vyhraná (a možná ani nijak lepší), ale může v ní bez rizika pokoušet osud. Několik Wangových nepřesností a Caruanův taktický postřeh, když skvěle využíval drobných taktických „šťouchanců“, to vše nakonec přineslo Fabianovi celý bod. Caruana byl mým favoritem a při pohledu na tuto partii je mi celkem líto, že turnaj nevyhrál. Je však pravda, že za hru v určitých fázích turnaje (zvlášť v první polovině) je jeho výsledek spravedlivým ohodnocením jeho hry.

 

 

V souboji o spodní příčky tabulky (a o již zmiňovaná Eura  :usmev: ) se utkal Kirill Aleksejenko (bílé) s Ting Li-ženem (černé). I když prakticky už o moc nešlo, Aleksejenko si připravil vylepšení ve variantě, kterou už jednou s Tingem hrál. Dokonce bych řekl, že stál o něco lépe. Celkem úspěšně prošel i časovou tísní a pak se dopustil školácké chyby. Zapomněl na svého krále a slabou první řadu (47.Sc5??). Pro Ting Li-žena už byl zbytek partie jen věcí techniky, jak se často píše  :usmev: .

 

 

Z tabulky před posledním kolem (screenshot z live.chessbase.com) je jasné, kdo se stane vyzyvatelem mistra světa.

Bude to Jan Nepomňašči. Ale turnaj ještě neskončil a věřím, že i poslední kolo přinese zajímavé partie i analýzy hned několika komentátorů.
Zůstaňte s námi.


Oficiální turnajový web
YouTube šachy.cz

Záznam online přenosu 8.kola (IM Kriebel)
Záznam online přenosu 9.kola (GM Žilka)
Záznam přenosu 10-kola (GM Navara, IM Kriebel)
Záznam přenosu 11.kola (IM Kriebel, GM Petr)
22.4.2021 – VOLNÝ DEN
Záznam přenosu 12.kola (GM Žilka)
25.4.2021 – VOLNÝ DEN
Záznam přenosu 13.kola (GM Žilka, GM Navara)

Další vysílací program:
14. kolo, 27.4.2021
28.4.2021 vyhlášení výsledků


Závěrem si dovolím obrátit se na naše diváky a čtenáře s prosbou:

Neumísťujte, prosím, na web nss.cz odkazy na náš web.
(Jinak je nám jedno, kam všude je umístíte  :usmev: )

Společnost RaP zřejmě ještě stále nerozdýchala naše odmítnutí jejich nabídky, abychom se technicky podíleli na tvorbě videií pro RaP na Seznam TV, což sice chápu, ale přesto si dovolím upozornit, že i toto odmítnutí bylo učiněno slušně, korektně a že nejednáme a nejednali jsme nefér, jak je často naznačováno v komentářích na nss.cz. Přiznávám, že podobná nařčení mě nenechávají zrovna v klidu.

(Viz např.odpověď na dotaz, proč byl smazán odkaz, který sice na nic neodkazoval 🙂 , ale byl údajně reklamou našeho serveru (???)  )

Screenshot z nss.cz

(Je ovšem také možné, že pisatel komentáře na nss.cz neměl na mysli náš web  :usmev: . Pak by mě ovšem celkem zajímalo, jakého nefér jednání se dopustili organizátoři v Jekatěrinburgu?  :smich: )  

 

Pokud se vám divákům a čtenářům zdají být naše přenosy nebo články dobré, zvolte jinou cestu, jak o nich informovat širší veřejnost  :mrknuti:
Díky.

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x