Carlsen vítězem New In Chess Classic 2021

Druhými finálovými zápasy byl včera ukončen online turnaj New in Chess Classic 2021. Připomeňme si, že o třetí místo bojovali Aronjan s Mameďarovem, jejichž první zápas skončil 2-2. O první místo hrál Carlsen s Nakamurou a blíže ke konečnému úspěchu měl Carlsen, který v prvním zápasu zvítězil 3-1.

 

Aronjan s Mameďarovem vytvořili „zvláštní“ dvojici. V jejich prvním klání skončily všechny čtyři partie rezultativně a ve všech zvítězily černé figury. Ani ve druhém zápasu se od „černé“ šablony moc neodchýlili. Hrály se jen tři partie, z nichž jen jedna skončila remízou, zbylé dvě vyhrál černý.

Vlastně bych mohl napsat, že Mameďarov měl štěstí, protože druhý zápas začínal černými figurami  :usmev: .
V první partii Aronjan překvapil své fanoušky i soupeře, když jej nechal „naskočit“ jezdcem na pole f4 (20.Jf1?!), kterého pak drze „sežral“ (24.Sxe6?… 25.gxf4), ale totálně si tím rozkopal kryt kolem svého krále. Následně figuru vrátil (33.Dd7), aby zabránil nepříjemným hrozbám, ale Mameďarov mu jí znovu „vnutil“ (36. … Vf1+!)  :usmev: .
Za figuru však dostal vyhranou koncovku a bylo po partii.

 

 

Ve druhé partii porušil Aronjan „pravidlo“, že černý musí vyhrát, což se mu stalo osudným. Partie skončila věčným šachem.
Ve třetí partii měl černé Šakrijar a bílému se partie vůbec nepovedla. Už ve 13.tahu zvolil ústup střelce na a2, což sice ze strategického hlediska vypadalo celkem logicky (dvojice střelců atp.), ale optikou „kupeckých počtů, šlo o chybu. Bílý tím totiž přišel o pěšce (13. … bxa4) a už to nerozchodil.

 

 

Čtvrtá partie už pak byla zbytečná. První zápas skončil 2-2, ve druhém vedl Mameďarov 2.5-0.5 a ani jeho případná prohra ve čtvrté partii by nic nezměnila na jeho celkovém vítězství v sérii o třetí místo.

 

Carlsen vedl na zápasy 1-0. V prvním finálovém duelu vyhrál s Nakamurou 3-1 a ve druhé minisérii mu tak stačilo zápas remízovat.
Začátek vypadal pro Nakamuru dost dobře. Carlsen se nejdříve zbavil svého izolovaného pěšce (12. … Sxd4) a s tím i dvojice střelců, pak sám soupeři izolovaného pěšce vytvořil (14. … Je4), jenže se ukázalo, že jeho Se6 nemá moc prostoru pro vlastní pohyb  :usmev: . K tomu si otravný bílý izolovaný d-pěšec začal postupovat k poli proměny a černý, který by jej zřejmě raději blokoval jezdcem nebo střelcem, postavil pod pěšce věž. Bílý později chyboval (35.Sf4? , 35.Vf4!) a Carlsen měl šanci pěšce na d6 beztrestně zlikvidovat (35. … Vxd6! -+) a ještě k tomu dosáhnout vyhrané pozice. Černý své šance nevyužil (35. … Jh3?) a přitom ještě ztratil dost času. V rovné, ale komplikované pozici se Carlsen špatně orientoval a s necelou minutou na hodinách partii prohrál tahem 37. … Jxf4?? . Nakamura pak i s pouhými několika sekundami na hodinách chladnokrevně a dobře počítal varianty, takže černý nakonec kapituloval.

 

 

Carlsen však neztratil hlavu. Uklidnil se rychlou remízou opakováním tahů ve druhé partii a udeřil ve třetí. Bílými figurami hrající Nakamura zřejmě podcenil soupeřovy možnosti a trochu optimisticky postoupil pěšcem na h4 (22.h4?). Černý se nenechal pobízet a přetáhl pěšce na pole g4, kde celkem efektivně omezoval bílé figury. Carlsen se pak zaměřil na slabé bílé pole g3. K tomuto účelu neváhal obětovat kvalitu na poli e5 a zlikvidoval tak vlastně jedinou aktivně stojící bílou figuru. Královské křídlo bílého se dostalo přímo pod útok černých jezdců a dámy. Netrvalo to dlouho a bílý kapituloval.

 

 

Ve snaze  vyhrát zápas vsadil Nakamura ve čtvrté partii vše na jednu kartu a černými figurami rozehrál zahájení dost hazardně. Magnus postupně vylepšoval svou pozici. Ve chvíli, kdy mohl získat další bod, dal partii za remízu z pozice síly, která sice znamenala remízu v zápasu, ale zajišťovala mu první místo.

Magnus Carlsen se tak stal vítězem turnaje New In Chess Classic 2021.
Zaslouženě.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x