Překvapovák Dr. Balogha

Zajímavé pokračování vymyslel v roce 1921 maďarský mistr Dr. János Balogh. Po normálních tazích 1.d4 Jf6 2.Jf3 e6 zahrál po 3.c4 jezdcem na centrální pole 3…Je4.


Aljechin v turnajové knize o turnaji v New Yorku 1927 tah charakterizoval takto: „Zahraný tah je v rozporu se všemi zásadami – jak s dřívějšími názory (nedělejte v zahájení několik tahů stejnou figurou), tak i s moderním náhledem (že tlak na střed je zpravidla účinnější, než jeho obsazení). Kromě toho nevýhodou tahu v partii je to, že je spojen s převzetím zbytečných starostí a to už nyní dovoluje bílému vypracovat celý plán dalšího boje. Stručně řečeno, je to charakteristická chyba v zahájení, které říkáme neodůvodněné porušení rovnováhy.

V maďarské brožurce Knihovny Magyar Sakkvilágu: Dr. Balogh János és Barcza Gedeon Játszmái (Kecskemét) u následující partie je poznámka, že poprvé byl tento tah zahraný autorem proti H. Wolfovi v roce 1921 ve Vídni. Zápis této partie není zatím k dispozici, možná se nedochoval nebo ještě nebyl objeven v šachových periodikách nebo literatuře…

Zatím první záznam tohoto zahájení jsou dvě partie autora z jeho vystoupení na turnaji v Piešťanech 1922.

Szekely – Balogh [E10]
kor., 1941

Zabodrocky – Balogh [D309]
Piešťany, 1922

Je zajímavé, že se o tento trochu podivný tah zajímal i Aljechin a dokonce jej třikrát ve svých partiích použil. Poprvé již v roce 1922 na turnaji ve Vídni s Vukovičem. V roce 1927 pak sehrál skvělou partii v New Yorku s Marshallem. Tato partie získala pak 2. cenu za krásu. Zde je s několika poznámkami geniálního šachisty v zahájení z již zmiňované turnajové knihy. Jinou partii sehrál Aljechin na turnaji Carrascu. Vyplatí se ji zanalyzovat.

Aljechin – Marshall [E10]
New York, 1927


Rotunno – Aljechin [E10]
Carrasco, 1938

Celkem je evidováno kolem 200 partií s výsledkem 60% pro bílého. Na závěr jedna bojovná partie z roku 2020 z bleskového turnaje.

Postny – Fedoseev [E11]
Online Blitz, 2020


Partie ke stažení jsou na této lince.

5 7 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Skvělé články, pane Závodný. Tyto historické výlety se mi moc líbí. Dívám se do databáze, že tu partii s Vukovičem Aljechin remizoval a tu třetí partii, kterou hrál Aljechin tímto zahájením černýma , dokonce prohrál. Fintička (marshallovská léčka) je pěkně zákeřná, ta se dá velmi lehce přehlédnout 🙂

Zdeněk Závodný

Díky za reakci!

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x